Σκέρτσος για έκθεση της Κομισιόν: Η Ελλάδα δεν είναι αυταρχική μπανανία

Σκέρτσος για έκθεση της Κομισιόν: Η Ελλάδα δεν είναι αυταρχική μπανανία

 Στο θέμα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου επανέρχεται ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: πρόκειται για την 5η ετήσια έκθεση, η οποία συνέπεσε χρονικά, όπως παρατηρεί, με την επέτειο για τα 50 χρόνια της Γ´ Ελληνικής Δημοκρατίας.

   Όπως σημειώνει, «το κεφάλαιο για την Ελλάδα διαπιστώνει από σημαντική έως μερική πρόοδο της χώρας μας και στις 5 συστάσεις που μας είχαν γίνει στις προηγούμενες εκθέσεις. Μάλιστα εξαιτίας αυτής της προόδου οι συστάσεις πλέον γίνονται 4, καθώς υπήρξε πλήρης συμμόρφωση της Ελλάδας στη βασικότερη εξ αυτών που αφορά στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης με την πρόσφατη σημαντική μεταρρύθμιση για την συμμετοχή των δικαστών στην επιλογή των ηγεσιών των ανώτατων δικαστηρίων».

   Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «εξίσου σημαντικό για να έχουμε πλήρη εικόνα των επιδόσεων και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς τα πάντα είναι συγκριτικά, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα μεταξύ των 27 κρατών μελών ανήκει πλέον στις 9 ευρωπαϊκές χώρες με τις λιγότερες συστάσεις για το κράτος δικαίου».

   Ενώ υπενθυμίζει ότι η έκθεση αυτή έρχεται ένα μήνα μετά από «μια εξίσου σημαντική έκθεση του ΟΟΣΑ, που επίσης αναγνωρίζει σημαντική πρόοδο της Ελλάδας στην καταπολέμηση της διαφθοράς με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις του Υπ. Δικαιοσύνης στον ποινικό κώδικα».

   Όμως, «ισχυρίζεται κάποιος ότι ξαφνικά η χώρα μας έγινε η τέλεια δημοκρατία με ένα κράτος δικαίου που λειτουργεί στην εντέλεια;», θέτει το ρητορικό ερώτημα και απαντά: «Σίγουρα όχι η κυβέρνηση, καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετά πεδία στα οποία πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και να συγκλίνουμε ακόμη περισσότερο με τις ευρωπαϊκές επιταγές για την καλή νομοθέτηση, την ελευθερία του Τύπου, την ανεξαρτησία των ΜΚΟ, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης. Όμως, το σημαντικό είναι ότι προσπαθούμε έντιμα να θεραπεύσουμε διαχρονικές υστερήσεις και οι προσπάθειες αυτές αποδίδουν καρπούς και αναγνωρίζονται από τους εταίρους μας».

   Εν κατακλείδι, «απέναντι στις πολλές φορές ανυπόστατες και πολιτικά υποκινούμενες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης που παρουσιάζουν τη χώρα μας περίπου σαν μια “αυταρχική μπανανία”, καλό είναι να συμβουλευόμαστε τις αναλύσεις των πλέον έγκυρων οργανισμών που αξιολογούν αντικειμενικά τα ζητήματα του κράτους δικαίου και την προσπάθεια που καταβάλει η χώρα μας. Άλλωστε στον πυρήνα της πολιτικής μας βρίσκεται η πεποίθηση πως η δίκαιη ανάπτυξη, η προσέλκυση περισσότερων και καλύτερων επενδύσεων, η μείωση των ανισοτήτων και η εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς συνδέονται άμεσα με τη λειτουργία του κράτους δικαίου».

   Κλείνοντας, ο υπουργός Επικρατείας ευχαριστεί όλα τα συναρμόδια υπουργεία και τους συναδέλφους του υπουργούς που εργάστηκαν εντατικά και συλλογικά «για να ανταποκριθούμε στις συστάσεις με νέες πολιτικές αλλά και τεκμηριωμένες απαντήσεις σε έναν γόνιμο και παραγωγικό διάλογο με τις ευρωπαϊκές αρχές». Ονομαστικά δε, ευχαριστεί τους Γ. Φλωρίδη, Ι. Μπούγα, Π. Μαρινάκη, Ν. Παναγιωτόπουλο, Θ. Λιβάνιο και Στ. Κουτνατζή.

Σχετικά Άρθρα