Politico: Νέες πληροφορίες για τους επιτρόπους-Ποια ονόματα παίζουν για την Ελλάδα

 Politico: Νέες πληροφορίες για τους επιτρόπους-Ποια ονόματα παίζουν για την Ελλάδα

«Πριν κάνει ένα διάλειμμα για να περάσει χρόνο με την οικογένειά της, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ζητήσει από τις εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ να στείλουν τα ονόματα αυτών που θέλουν να είναι στην επόμενη ομάδα επιτρόπων.

Κάθε χώρα έχει έναν επίτροπο. Ο Φον ντερ Λάιεν θεωρείται η επιλογή της Γερμανίας και η Κάγια Κάλλας, υποστηριζόμενη από τους ηγέτες της ΕΕ για να είναι ο επόμενος επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής, θα είναι ο εκπρόσωπος της Εσθονίας (ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής διορίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής). Ο Φον ντερ Λάιεν ζητά από κάθε χώρα να ορίσει έναν άνδρα και μια γυναίκα, εκτός από τις περιπτώσεις που ο επίτροπος παραμένει επίτροπος.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ;

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα λάβει υποψηφιότητες για τα πιθανά μέλη της επόμενης εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ και από τις 27 χώρες. Κάθε χώρα θα έχει έναν επίτροπο.

Ποιος μένει;

Αρκετές κυβερνήσεις επέλεξαν να αποφύγουν μια δυσάρεστη εσωτερική διαμάχη στέλνοντας πίσω το σημερινό τους πρόσωπο στο Berlaymont, τα κεντρικά γραφεία της Επιτροπής. Εξάλλου, η εμπειρία και η προσωπική τους σχέση με τη von der Leyen θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου χαρτοφυλακίου. Ο Maroš Šefčovič (Σλοβακία) και ο Valdis Dombrovskis (Λετονία), για παράδειγμα, γνωστοί ως δύο σταθερά χέρια, θα προσθέσουν άλλα πέντε χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο βιογραφικό τους. Το ίδιο πιθανότατα ισχύει και για την Dubravka Šuica (Κροατία), αν και δεν έχει ακόμη ονομαστεί επίσημα από την κυβέρνησή της. Ο Ολλανδός επίτροπος, Wopke Hoekstra, μπήκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο ως αντικαταστάτης του τσάρου του κλίματος Φρανς Τίμερμανς και επιστρέφει για άλλα πέντε χρόνια, παρόλο που το κόμμα του δεν είναι στην ολλανδική κυβέρνηση. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι Γάλλοι και Έλληνες ηγέτες θα αποφασίσουν να στείλουν πίσω τους σημερινούς επιτρόπους τους, Τιερί Μπρετόν και Μαργαρίτη Σχινά.

Στην περίπτωση της χώρας μας ακούγονται και τα ονόματα της Νίκης Κεραμέως και του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Ποια νέα ονόματα πρέπει να μάθουμε ήδη να προφέρουμε;

Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών έχουν αρχίσει να προβάλλουν ονόματα, ακόμη και πριν η von der Leyen στείλει το επίσημο αίτημά της. Η Ισπανία ελπίζει να εξασφαλίσει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ενέργειας και κλίματος για την υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Teresa Ribera, ειδικά καθώς είναι πιθανό να είναι η πιο ανώτερη σοσιαλίστρια στην επόμενη Επιτροπή. Η Σουηδία στέλνει την υπουργό της ΕΕ Jessika Roswall, η Φινλανδία στέλνει την ευρωβουλευτή Henna Virkkunen, η Σλοβενία ​​έστειλε τον πρώην Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Tomaž Vesel, η Ιρλανδία πρότεινε τον υπουργό Οικονομικών Michael McGrath και η Τσεχία όρισε υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Jozef Síkela.

Υπέροχο, αλλά αυτό εξακολουθεί να αφήνει άγνωστες περισσότερες από δώδεκα χώρες…
Πολλά από τα παζλ είναι ακόμα ασαφή, παρά το γεγονός ότι οι φήμες εργάζονται υπερωρίες στις Βρυξέλλες. Όλο και περισσότερες χώρες θα ανακοινώσουν τα ονόματά τους τις επόμενες εβδομάδες.

Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει παρουσιάσει δημόσια δύο υποψηφίους, όπως ζητήθηκε. Αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν καλά ότι η φον ντερ Λάιεν κοιτάζει μια άλλη Επιτροπή με ισορροπία μεταξύ των φύλων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα υπάρχουν στα παρασκήνια παζάρια για ονόματα και χαρτοφυλάκια πριν βγει οτιδήποτε επίσημο, για να αποφευχθεί η δημόσια ζημιά σε έναν υποψήφιο που μπορεί να απορριφθεί.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι εθνικοί πολιτικοί μάχονται μεταξύ τους για την υποψηφιότητα. Στη Λιθουανία, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος τσακώνονται ανοιχτά για τον υποψήφιο. Στην Πολωνία ο αγώνας γίνεται κεκλεισμένων των θυρών. Άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία και το Βέλγιο, βρίσκονται στη μέση του σχηματισμού νέων κυβερνήσεων, γεγονός που καθιστά δύσκολη την απόφαση για το όνομα.

Ποια είναι τα μεγάλα έπαθλα

Δεν είναι μυστικό ότι η Γαλλία οραματίζεται ένα οικονομικό σούπερ χαρτοφυλάκιο που θα βοηθήσει στην καθοδήγηση της βιομηχανικής ατζέντας του μπλοκ απέναντι στον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα — ενδεχομένως με επίβλεψη περιοχών όπου οι Βρυξέλλες έχουν σκληρή δύναμη: το εμπόριο και ο ανταγωνισμός. Αλλά και η Ιταλία ψαρεύει για αυτόν τον ρόλο. Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι εάν η φον ντερ Λάιεν αποφασίζει να κρατήσει γλυκιά την ακροδεξιά ηγέτη Giorgia Meloni με μια κορυφαία δουλειά για έναν Ιταλό από το στρατόπεδό της ή να την αφήσει με το πιο συμβολικό νέο χαρτοφυλάκιο της Μεσογείου.

Η διεύρυνση θα είναι ένα χαρτοφυλάκιο ανώτατου επιπέδου, επειδή οι διαπραγματεύσεις για την επέκταση της ΕΕ ώστε να συμπεριλάβει την Ουκρανία θα είναι μια από τις πιο ευαίσθητες πολιτικά εργασίες της Επιτροπής.

Ο Επίτροπος για τη Γεωργία είναι επίσης ένας που πρέπει να παρακολουθήσει, δεδομένου του υπερμεγέθους ρόλου της ΕΕ στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων. Είναι επίσης μια ανάρτηση που αποκαλύπτει πόσο δύσκολο είναι να οικοδομηθεί μια πολιτικά ισορροπημένη Επιτροπή. Ο Christophe Hansen του Λουξεμβούργου από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει αναδειχθεί ως μια πρώιμη καυτή συμβουλή σε αυτόν τον τομέα, καθώς το σοσιαλιστικό στρατόπεδο φαίνεται να έχει χάσει τις ελπίδες του να κάνει ο σημερινός επίτροπος του Λουξεμβούργου και επικεφαλής υποψήφιος των σοσιαλιστών κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, Nicolas Schmit. άλλος ένας όρος, δυνητικά σκοτώνοντας τις ελπίδες του Χάνσεν.

Δεν άκουσα για κάποιες συναρπαστικές νέες θέσεις εργασίας που προσφέρονται;
Σίγουρα το έκανες. Ο Von der Leyen θα αναζητήσει έναν επίτροπο αφιερωμένο στη Μεσόγειο, κάτι που ακούγεται υπέροχο, αλλά είναι πιθανώς μια σκληροπυρηνική δουλειά που εξετάζει τη μετανάστευση και την άθλια κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η Κύπρος έχει εκφράσει νωρίς ενδιαφέρον για αυτό.

Υπάρχει επίσης η προοπτική ενός Επιτρόπου Άμυνας, που προκάλεσε από νωρίς ενθουσιασμό έως ότου οι υποψήφιοι συνειδητοποίησαν πόσο μικρή δύναμη έχει η ΕΕ σε αυτόν τον τομέα. Οι εικασίες επικεντρώθηκαν για λίγο στον Πολωνό Υπουργό Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, μέχρι που μέτρησε τον εαυτό του. Η Πολωνία μερικές φορές αναφέρεται επίσης ως πιθανός υποψήφιος για τη δουλειά της διεύρυνσης, δεδομένης της υποστήριξης της Βαρσοβίας προς το Κίεβο, αλλά ο ρόλος θα μπορούσε να ανοίξει σοβαρά προβλήματα στην εσωτερική πολιτική, με τους Πολωνούς αγρότες να είναι λιγότερο ενθουσιώδεις για την ενσωμάτωση του τεράστιου αγροτικού τομέα της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Ποιος λοιπόν παίρνει ποιο χαρτοφυλάκιο;

Αυτό εξαρτάται από τη φον ντερ Λάιεν. Πρέπει να λάβει υπόψη την ισορροπία των φύλων, την ισορροπία των πολιτικών κομμάτων και τη γεωγραφική ισορροπία. Οι ηγέτες θα (και έχουν ήδη, σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους στη von der Leyen στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) παζαρεύουν χαρτοφυλάκια, ελπίζοντας να εξασφαλίσουν μια ισχυρή θέση. Θα είναι μια πρόκληση να βρεθούν αρκετές γυναίκες, έτσι οι χώρες που προτείνουν μια γυναίκα υποψήφια έχουν πλεονέκτημα έναντι εκείνων που στέλνουν έναν άνδρα. Η Von der Leyen έχει επίσης καταστήσει πολύ σαφές στους ηγέτες ότι θέλει έμπειρους και ικανούς Επιτρόπους, ιδανικά με κάποια προηγούμενη εκτελεστική εμπειρία στις χώρες καταγωγής τους.

Τι συμβαίνει μετά;

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος Αυγούστου για να στείλουν τους υποψηφίους τους. Η Von der Leyen θα αρχίσει να παίρνει συνεντεύξεις με τους (νέους) υποψηφίους από τα μέσα Αυγούστου και μετά θα αρχίσει να ενώνει όλα τα κομμάτια του παζλ. Η Von der Leyen ήταν η πρώτη που δημιούργησε μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ισορροπία μεταξύ των φύλων το 2019 και θέλει να το επαναλάβει αυτή τη φορά, γι’ αυτό και ζητά από τους ηγέτες να στείλουν έναν υποψήφιο από κάθε φύλο.

Παράλληλα, ετοιμάζεται η εργασία για τους επόμενους επιτρόπους. Οι πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές που αποκάλυψε η von der Leyen πριν από την ψηφοφορία επιβεβαίωσής της στο Κοινοβούλιο — ουσιαστικά το σχέδιό της για τα επόμενα πέντε χρόνια — θα αποτελέσουν τη βάση των επιστολών αποστολής που θα σταλούν στους νέους επιτρόπους, που θα καθορίζουν τι θα αναμένεται από τους.

Μόλις ολοκληρωθεί το έργο της φον ντερ Λάιεν, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προετοιμάσει τους νέους Επιτρόπους στις ακροάσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο. Το Κοινοβούλιο μπορεί να απορρίψει υποψηφίους και του αρέσει να λυγίζει τους μυς του δίνοντας μερικούς αντίχειρες προς τα κάτω. Εάν συμβεί αυτό, η εν λόγω χώρα θα πρέπει να προτείνει νέο υποψήφιο. Το 2019, οι πρώτες επιλογές επιτρόπων από τη Γαλλία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία δεσμεύτηκαν. Η ελπίδα των αξιωματούχων της ΕΕ είναι να έχει τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

Πηγή: Politico

Σχετικά Άρθρα