Παρίσι 2024: Όσα πρέπει να γνωρίζετε αλλά φοβάστε να ρωτήσετε

 Παρίσι 2024: Όσα πρέπει να γνωρίζετε αλλά φοβάστε να ρωτήσετε

Ήρθε η ώρα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το μεγαλύτερο σόου στη γη, και ο Guardian παραθέτει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Από την τελετή έναρξης αύριο Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 έως την Κυριακή 11 Αυγούστου 2024, περίπου 10.000 αθλητές και περίπου 10 εκατομμύρια επισκέπτες θα συγκεντρωθούν στο Παρίσι για τους 33ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, την πρώτη φορά που η Πόλη του Φωτός φιλοξενεί από το 1924.

Η γαλλική πρωτεύουσα εξασφάλισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες πριν από οκτώ χρόνια, μετά από δεκαετίες αποτυχημένων προσπαθειών,συμπεριλαμβανομένης της απογοητευτικής ήττας από το Λονδίνο το 2012. Έχοντας δει πολλούς Αγώνες να έρχονται και να φεύγουν, η ομάδα του Παρισιού είχε πολλές ευκαιρίες να παρακολουθήσει την κληρονομιά τους. Αφού είδε άλλους να ξεχειλίζουν σε νέα φανταχτερά γήπεδα και αρένες, αποφάσισε να κάνει τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Δεν υπάρχει κεντρικό στάδιο κατασκευασμένο από το μηδέν, δεν υπάρχουν καινοτόμες κατασκευές – αντίθετα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε όλη την πόλη.

Οι κύριες διοργανώσεις στίβου θα διεξαχθούν στο Stade de France, το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας που φιλοξενεί τις εθνικές της ομάδες, στα βόρεια προάστια του Παρισιού. Ωστόσο, θα υπάρχουν 15 Ολυμπιακοί και 11 Παραολυμπιακοί χώροι σε υπάρχοντα κτίρια σε όλη την πόλη. Αυτά περιλαμβάνουν την κολύμβηση στο La Defense Arena, τη γυμναστική στο Berov Arena, την ποδηλασία στο Pont d’Iena και – μάλλον συναρπαστικά – εκδηλώσεις «yoof» στο Parc Urbain στην Place de La Concorde. Θα φιλοξενήσει επίσης μπάσκετ 3×3, street and park skateboarding, BMX freestyle και το νεότερο άθλημα στους Αγώνες, το breaking.

Ωστόσο, το Παρίσι έχει όντως φτιάξει κατασκευές. Περίπου το 80% του σχετικά μέτριου προϋπολογισμού των 7 δισ. ευρώ (6,1 δισ. £) έχει δαπανηθεί για τα δύο βασικά κατασκευαστικά έργα – το Ολυμπιακό Χωριό και το κέντρο υγρού στίβου – στο Σεν-Σαιν-Ντενί.

Η τελετή έναρξης

Οι Γάλλοι – στον απόηχο του δικού τους πολιτικού σεισμού, και με φόντο την αυξημένη παγκόσμια γεωπολιτική ένταση – αποφάσισαν να παρουσιάσουν ένα τρελά φιλόδοξο σόου που για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων θα λάβει χώρα εκτός σταδίου.

Οι 10.500 αθλητές θα διασχίσουν το κέντρο του Παρισιού σε μια παρέλαση 3,5 μιλίων με σκάφος κατά μήκος του Σηκουάνα, με αποκορύφωμα μπροστά από το Trocadéro στην απέναντι πλευρά του Σηκουάνα από τον Πύργο του Άιφελ. Αρχικά το σχέδιο ήταν να δοθούν δωρεάν εισιτήρια σε 600.000 μέλη του κοινού, αλλά τώρα θα υπάρχουν μόνο 300.000 προσκεκλημένοι.

Υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια;

Μετά το Τόκιο 2020 – που τελικά συνέβη το 2021, με φόντο διαμαρτυρίες, χωρίς θεατές – το Παρίσι ελπίζει να αναζωπυρώσει την αίσθηση της κοινωνίας που μπορούν να δημιουργήσουν οι Αγώνες. Το θέμα του είναι «Games Wide Open», με δεκάδες χώρους σε όλο το Παρίσι και άλλες πόλεις της μητροπολιτικής Γαλλίας ανοιχτούς σε μεγάλα πλήθη. Χωρίς όμως ένα κύριο Ολυμπιακό συγκρότημα, το οποίο μπορεί να σφραγιστεί ερμητικά, τα μέτρα ασφαλείας αναμένεται να είναι δυσκίνητα.

Οι φόβοι για επίθεση είναι υψηλοί σε μια πόλη που έχει βιώσει τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, όπως στο Bataclan το 2015, όταν ισλαμιστές εξτρεμιστές εισέβαλαν στο χώρο της μουσικής και πυροβόλησαν σε βεράντες καφέ, σκοτώνοντας 130 άτομα.

Άλλα υπάρχουν και πιο πρόσφατα γεγονότα. Τον περασμένο Οκτώβριο, ένας ριζοσπαστικοποιημένος 20χρονος Τσετσένος, ο οποίος είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, σκότωσε έναν δάσκαλο στη βόρεια γαλλική πόλη Arras.

Τον Μάιο, ένας άνδρας συνελήφθη ως ύποπτος ότι σχεδίαζε επίθεση στη λαμπαδηδρομία στο Μπορντό, ενώ αργότερα τον ίδιο μήνα ένας 18χρονος Τσετσένος συνελήφθη με αναστολή σχεδιασμού επίθεσης «εμπνευσμένη από ισλαμιστές» σε Ολυμπιακό ποδοσφαιρικό γήπεδο στο Saint-Étienne.

Ωστόσο, μια ισχυρή παρουσία ασφαλείας έχει τεθεί σε εφαρμογή στο Παρίσι και σε ολόκληρη τη Γαλλία, με 20.000 στρατιώτες να αναπτύσσονται, μαζί με περίπου 35.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες που κινητοποιούνται κάθε μέρα κατά τη διάρκεια των αγώνων. Η Γαλλία θα έχει επίσης υποστήριξη από περίπου 2.000 στρατιώτες και αστυνομικούς από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της βρετανικής αστυνομίας και των σκύλων ανιχνευτής.

Η… Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που συνεχίζεται μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν τον Φεβρουάριο του 2022, σημαίνει ότι οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές θα επιτρέπεται να αγωνίζονται μόνο ως ουδέτεροι αθλητές. Η Ουκρανία απείλησε να μποϊκοτάρει τους αγώνες, αλλά αντ’ αυτού κλήθηκε από τους ιθύνοντεςτων Ολυμπιακών να μην έχουν καμία επαφή με τους Ρώσους και Λευκορώσους ομολόγους τους.

Η σύγκρουση στη Γάζα μπορεί επίσης να είναι ένα σημείο επαφής. Η Γαλλία φιλοξενεί τους μεγαλύτερους μουσουλμανικούς και εβραϊκούς πληθυσμούς της Ευρώπης. Τον Φεβρουάριο, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αγνόησε τις εκκλήσεις μιας ομάδας 26 Γάλλων νομοθετών – καθώς και παλαιστινιακών αθλητικών συλλόγων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών – να αποκλείσει το Ισραήλ και να αναγκάσει τους αθλητές να αγωνίζονται υπό ουδέτερη σημαία.

Οι διοργανωτές θα γνωρίζουν πολύ καλά ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου του 1972 σκοτώθηκαν 11 Ισραηλινοί αθλητές από την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Μαύρος Σεπτέμβριος στις 5 Σεπτεμβρίου. Το Ισραήλ λέει ότι θα εφαρμόσει πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας γύρω από τις ομάδες του.

Η Γαλλία βρίσκεται στη μέση μιας από τις πιο ταραχώδεις πολιτικές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας. Στις αρχές Ιουνίου, ο κεντρώος Πρόεδρός του, Εμανουέλ Μακρόν, προκήρυξε εκλογές αιφνιδιαστικά, αφού υπέστη ήττα από το ακροδεξιό Εθνικό Συλλαλητήριο (RN) της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές. Η ακροδεξιά κέρδισε στη συνέχεια μια νίκη στον πρώτο γύρο, για να ηττηθεί στον δεύτερο γύρο σε μια ήττα σοκ από μια βιαστικά συντεθειμένη αριστερή συμμαχία.

Υπάρχει τίποτα άλλο να ανησυχείτε;

Τον Ιούνιο, μια έκθεση προειδοποίησε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού μπορεί να είναι οι πιο ζεστοί που έχουν καταγραφεί και κορυφαίοι αθλητές προειδοποιούσαν ότι η έντονη ζέστη θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για τους αγωνιζόμενους.

Ωστόσο, εάν υπάρχει έντονη βροχόπτωση, οι κολυμβητικές εκδηλώσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στον Σηκουάνα στο κέντρο του Παρισιού, θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή ακόμη και να ακυρωθούν λόγω ανησυχιών για το E coli. Σε μια πιο θετική περιβαλλοντική νότα, οι διοργανωτές έχουν υποσχεθεί τους «πιο πράσινους αγώνες» με το μισό αποτύπωμα άνθρακα του Λονδίνου 2012.

Ποιους αθλητές πρέπει να προσέξετε;

Να σημειωθεί ότι μόλις ξεκινήσουν οι Αγώνες, οι ανησυχίες και τα παράπονα είναι πιθανό να ξεχαστούν. Υπάρχει ένας ιλιγγιώδης αριθμός μεταλλίων – 329, σε 32 αθλήματα – με το πρώτο μετάλλιο να αναμένεται στη σκοποβολή στις 27 Ιουλίου και το τελευταίο για το μπάσκετ γυναικών στις 11 Αυγούστου.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί απίθανοι αθλητές που πρέπει να προσέξουμε, μερικούς από τους οποίους είναι απίθανο –ακόμη– να έχουμε καν ακούσει. Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην Αμερικανίδα σούπερ σταρ της γυμναστικής Simone Biles, η οποία – στα 27 της, και μετά από μια δεκαετία στην κορυφή του αθλήματος της – προετοιμάστηκε για το Παρίσι κατακτώντας τον ένατο εθνικό τίτλο των ΗΠΑ. Όλοι θα ζητωκραυγάζουν για την Ουκρανή ξιφομάχο Όλγα Κάρλαν και τη συμπατριώτισσά της Γιαροσλάβα Μαχούτσιχ, άλτρια εις ύψος.

Η γηπεδούχος χώρα θα επιδιώξει να παρακολουθήσει τον αγαπημένο της Léon Marchand στην πισίνα, ενώ η 19χρονη Oriane Bertone είναι μία από τις κορυφαίες γυναίκες ορειβάτες στον κόσμο και θα αγωνιστεί στην αναρρίχηση. Τυχαίνει επίσης να έχουν μια σπουδαία ομάδα μπάσκετ.

Στο Τόκιο, η αγγλική ομάδα τερμάτισε τέταρτη με 64 μετάλλια, 22 από τα οποία ήταν χρυσά, ένα λιγότερα από το Λονδίνο το θα ελπίζουν να πετύχουν κάτι παρόμοιο αυτή τη φορά. Η ομάδα αναμένεται να συνεχίσει να έχει καλές επιδόσεις στην κωπηλασία και την ποδηλασία, ενώ η Katarina Johnson-Thompson, η Dina Asher-Smith και η Keely Hodgkinson αποτελούν μεγάλες ελπίδες στην πίστα.

Η σταρ του BMX, Beth Shriever, και ο σύγχρονος πενταθλητής Joe Choong θα υπερασπιστούν τους ατομικούς τους τίτλους από το Τόκιο, ενώ καλές επιδόσεις αναμένονται από τους καγιάκ Joe Clarke και Kimberley Woods.

Προσέξτε επίσης τον Tom Daley και τον Noah Williams στην πλατφόρμα συγχρονισμένης κατάδυσης των 10 μέτρων ανδρών και τον Sky Brown, τον νεότερο μετάλλιο της αγγλικής ομάδας, με το Τόκιο σε ηλικία 13 ετών, στο αγώνισμα του skateboard park.

Σχετικά Άρθρα