Η Τουρκοκυπριακή διοίκηση δεν αποκλείει τη μετάβαση σε καθεστώς αυτόνομης τουρκικής Δημοκρατίας

 Η Τουρκοκυπριακή διοίκηση δεν αποκλείει τη μετάβαση σε καθεστώς αυτόνομης τουρκικής Δημοκρατίας

Οι φερόμενες αρχές της κατεχόμενης Κύπρου, που αυτοαποκαλείται «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα, δεν αποκλείουν τη μετάβαση της «δημοκρατίας» σε καθεστώς αυτονομίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του λεγόμενου «υπουργού» Μεταφορών και Ανάπτυξης Ερχάν Αρικλί στο τηλεοπτικό κανάλι Ulusal. Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο «υπουργό», οι ΗΠΑ και η ΕΕ «δεν θέλουν» την ύπαρξη της «ΤΔΒΚ», πολύ περισσότερο την αναγνώριση της «δημοκρατίας».

«Θέλουν να κάνουν τη Βόρεια Κύπρο μέρος της ΕΕ…. Εάν οι Τούρκοι της Βόρειας Κύπρου εξαφανιστούν και η Τουρκία εγκαταλείψει το νησί, τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου θα περιέλθουν υπό τον έλεγχο της ΕΕ και της Αμερικής. Ήδη προσπαθούν να αναπτύξουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά της Νότιας Κύπρου, υπάρχουν δισεκατομμύρια τόνοι φυσικού αερίου και πετρελαίου εκεί. Έτσι, δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ την ΤΔΒΚ και θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μην αναγνωρίσουν τη Δημοκρατία», δήλωσε ο Αρικλί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρχές της «ΤΔΒΚ» έχουν ήδη αναπτύξει μια θέση απέναντι σε αυτό.

«Λέμε ότι η ΤΔΒΚ πρέπει να υπάρχει ακόμη και αν δεν αναγνωριστεί. Και αν δεν έχουμε δυνατότητες ύπαρξης, τότε θα βρούμε μια εναλλακτική λύση. Ποια εναλλακτική λύση; Η ΤΔΒΚ θα είναι τότε όπως η Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχτσίβαν του Αζερμπαϊτζάν, εξαρτώμενη από τη μητέρα πατρίδα [Τουρκία] σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Στις εσωτερικές υποθέσεις θα παραμείνουμε πλήρως ανεξάρτητοι. Η εναλλακτική λύση στην ΤΔΒΚ είναι μια αυτόνομη τουρκική δημοκρατία. Ελπίζω ότι θα θέσουμε αυτό το θέμα», δήλωσε ο «υπουργός».

Εν των μεταξύ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνέντευξη του που παραχώρησε στον Alpha Κύπρου, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, έκανε πολύ σημαντικές αποκαλύψεις.

Όπως τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «αυτή η κατάσταση πραγμάτων (το στάτους κβο) δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να λάβουμε τολμηρές αποφάσεις και είμαι έτοιμος να πάρω τολμηρές αποφάσεις» προσθέτοντας πως πιστεύει ότι «μπορούμε να καταλήξουμε σε μια διαφορετική κατάσταση, έναν συμβιβασμό για όλους».

Ο Κύπριος Πρόεδρος, ο οποίος δήλωσε για άλλη μια φορά ότι αναμένει εξελίξεις το επόμενο διάστημα για το Κυπριακό, επισήμανε ότι «ποτέ δεν εξηγήσαμε στον κόσμο τι ήταν η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, ποτέ δεν ήμασταν τόσο ειλικρινείς με τον κόσμο». Έφερε για παράδειγμα ότι «λέγαμε για τις σχέσεις με τις ελληνικές κυβερνήσεις, ότι υπήρχε πλήρης ταύτιση απόψεων, ενώ δεν ήταν έτσι τα πράγματα», αφήνοντας αιχμές ότι δεν υπήρχε ταύτιση και συντονισμός μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας, χωρίς όμως να κάνει συγκεκριμένες τις χρονικές περιόδους που συνέβαινε αυτό.  

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε και μια άλλη παράμετρο λέγοντας ότι «αυτό που θα πω, σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει. Αλλά, αν φύγει ο Ερντογάν, δεν ξέρω αν κάποιος Τούρκος ηγέτης θα μπορεί να πάρει την ευθύνη [για λύση του Κυπριακού)», αφήνοντας την αίσθηση του «τώρα ή ποτέ» για επίλυση του ζητήματος.

Πως επίρρωση τον προαναφερθέντων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ότι «στις κρίσιμες αποφάσεις που θα κληθούμε να λάβουμε… είμαι έτοιμος να λάβω κρίσιμες αποφάσεις. Βλέπω να έρχονται στιγμές που θα πρέπει να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις. Και συνήθως αυτές οι στιγμές είναι μοναχικές».

Όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες, αλλά χωρίς κανείς να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα.   

Σχετικά Άρθρα