Τα τουρκικά Μέσα σχεδόν… “αδιαφορούν” για την Κάσο- Πού αποδίδουν την κρίση

 Τα τουρκικά Μέσα σχεδόν… “αδιαφορούν” για την Κάσο- Πού αποδίδουν την κρίση

Τα όσα συμβαίνουν στην Κάσο τα τελευταία 24ωρα και απασχολούν περισσότερο τα ΜΜΕ παρά την Κυβέρνηση, που επιδιώκει τη διατήρηση του διαλόγου, δεν απασχολούν ιδιαίτερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Με εκτενή σχόλια, αλλά χωρίς ρεπορτάζ για τα όσα διαδραματίζονται στα ανοιχτά της Κάσου, ειδησεογραφικοί ιστότοποι και εφημερίδες στην Τουρκία, ρίχνουν την ευθύνη για τη «μίνι κρίση» στα ελληνικά δημοσιεύματα συνδυάζοντας τα με τα όσα ειπώθηκαν ένθεν κακείθεν στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου.

Η εφημερίδα Χουριέτ (Hürriyet) σημειώνει σε άρθρο της με τίτλο «πρωτοσέλιδα στα ελληνικά ΜΜΕ: Πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία στην περιοχή!» ότι «αμέσως μετά τους εορτασμούς για την 50ή επέτειο της κυπριακής επιχείρησης, που περιλάμβαναν σκανδαλώδη πρωτοσέλιδα, η Τουρκία είναι και πάλι πρωτοσέλιδο στον ελληνικό Τύπο… Η εφημερίδα «Καθημερινή» μετέδωσε στις σελίδες της ότι τουρκικά πολεμικά πλοία εθεάθησαν έξω από τα νησιά Κέρπε (Κάρπαθος) και Τσομπάν (Κάσος)».   

  • Η εφημερίδα τονίζει ότι οι δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια με στόχο τους Τουρκοκύπριους και τον τουρκικό στρατό αύξησαν την ένταση μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Έλληνας Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έκανε σκανδαλώδεις δηλώσεις για την Τουρκία σε συνέντευξή του στο Open TV. 

Είχαν προηγηθεί, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο στις 20 Ιουλίου, του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «για τους εορτασμούς της 50ής επετείου της Ειρηνευτικής Επιχείρησης για την Κύπρο, όπου δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν θα δεχτεί καμία άλλη πρόταση εκτός από τη λύση δύο κρατών». Επίσης δήλωσε ότι «αν χρειαστεί, θα κατασκευάσουμε ναυτικές βάσεις και ναυτικές δομές στο βορρά. Έχουμε επίσης μια θάλασσα».

Αυτές οι δηλώσεις σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα προκάλεσαν και τις αντιδράσεις των Ελλήνων υπουργών.

Επίσης κάνει αναφορά και σε άλλο τίτλο της Καθημερινής, όπου υποστηρίζεται πως «η Τουρκία έχει αυξήσει την ένταση και έγραψε ότι πέντε πολεμικά πλοία έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες 24 ώρες σε μια περιοχή λίγο έξω από την παράκτια ζώνη μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, όπου στην περιοχή βρίσκεται και το υπό ιταλική σημαία πλοίο Ievoli Relume, το οποίο διεξάγει έρευνες για την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Κρήτης και Κύπρου».

Η Χουριέτ για να αποδείξει το αβάσιμο των αναφορών της Καθημερινής, επισημαίνει ότι «η Καθημερινή σημείωσε ότι η θέση των τουρκικών πολεμικών πλοίων ήταν ακριβώς έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Με άλλα λόγια, γράφοντας τη θέση των πλοίων, ουσιαστικά επιβεβαίωσε στον εαυτό της ότι ο ισχυρισμός περί κλιμάκωσης στην είδηση δεν είναι αληθινός».

  • Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Duvar, κάνει εκτενή αναφορά στα ελληνικά δημοσιεύματα και συνδέει τα γεγονότα κοντά στην Κάσο, στην αντίδραση Δένδια και στις δηλώσεις Γεωργιάδη, στα όσα ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος από την Κύπρο.

Αντίστοιχο δημοσίευμα υπάρχει και στη Σαμπάχ (Sabah) ενώ παραδόξως δεν υπάρχει κάποια αναφορά, στη Yeni Safak, το TRT Haber και το πρακτορείο Anadolu.


Σχετικά Άρθρα