Στουρνάρας: Χωρίς συγχώνευση Attica και Παγκρήτια θα κατέρρεαν

Στουρνάρας: Χωρίς συγχώνευση Attica και Παγκρήτια θα κατέρρεαν

Το πλαίσιο της συγχώνευσης της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας περιέγραψε στη Βουλή, ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, εάν η συγχώνευση δεν προχωρούσε τότε οι δύο τράπεζες θα οδηγούνταν στην κατάρρευση.

Ο κ. Στουρνάρας έκανε μία αναδρομή της πορείας της Attica Bank σε συνάρτηση με τους κλυδωνισμούς που βίωσε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα την τελευταία 10ετία.

Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος τόνισε πως η Attica Bank μετά τα γεγονότα του 2015 έπρεπε να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες μόνο από ιδιώτες επενδυτές, αφήνοντας ένα κενό ύψους 70 εκατ. ευρώ. Όπως είπε, την περίοδο αυτή, η τότε κυβέρνηση επιχειρούσε τη δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος. «Η Τράπεζα της Ελλάδος αποτέλεσε τότε το βασικό ανάχωμα στην προσπάθεια αυτή. Τα γεγονότα γνωστά, δεν θα ήθελα να τα επαναλάβω, γιατί πολλά αφορούν εμένα και την οικογένειά μου», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Στην συνέχεια ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως πρόκειται για την πρώτη φορά στην οποία πληρούνται όλοι οι απαραίτητοι όροι για την υλοποίηση της συγχώνευσης επισημαίνοντας πως και οι δύο έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εξυγίανση τους. Ωστόσο τόνισε πως εάν η συγχώνευση δεν υλοποιείτο, τότε η Παγκρήτια και η Attica Bank θα οδηγούνταν στην κατάρρευση. Περιέγραψε δε με μελανά χρώματα τις επιπτώσεις ενός τέτοιου ενδεχομένου στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος και το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την Οικονομία που θα προέκυπτε, καθώς θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα στις τράπεζες αυτές όπως κούρεμα καταθέσεων.

Το κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο της Συμφωνίας είναι ελάχιστο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη επιλογή, είπε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί τη λύση της συγχώνευσης ως την βέλτιστη λύση για το Ελληνικό Δημόσιο και το συμφέρον του Έλληνα φορολογούμενου. Οι ισχυρισμοί πως το Δημόσιο «χαρίζει τράπεζες στους ιδιώτες» δείχνουν έλλειψη κατανόησης της λειτουργίας των αγορών.

Σχετικά Άρθρα