Πώς νίκησε το σύστημα ο άνθρωπος που κέρδισε 14 φορές το Λόττο (vid)

 Πώς νίκησε το σύστημα ο άνθρωπος που κέρδισε 14 φορές το Λόττο (vid)

Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε καθίσει με την παρέα μας κάνοντας ατέλειωτες συζητήσεις για το πώς θα ξοδεύαμε τα εκατομμύρια μας αν μια μέρα κερδίζαμε το τζόκερ;

Πόσες και πόσες κουβέντες έχουν στηθεί γύρω από το όνειρο να έχουμε στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς χρήματα που δεν τελειώνουν ποτέ, ενώ την ίδια στιγμή στις τσέπες μας δεν υπάρχει… φράγκο;

Ο ένας θα ξεκινούσε τα ταξίδια σε όλο τον κόσμο, η άλλη θα έχτιζε το σπίτι των ονείρων της και κάποιος θα δήλωνε παραίτηση την επόμενη μέρα και θα απολάμβανε όλες τις μικρές και μεγάλες χαρές της ζωής.

Και πώς θα μπορούσαν όλα αυτά να μην βασίζονται σε όνειρα, όταν οι πιθανότητες να κερδίσεις ένα τυχερό παιχνίδι όπως το τζόκερ είναι μία στα 300 εκατομμύρια. Όχι, όμως, για τον Στέφαν Μαντέλ, έναν Αυστραλορουμάνο Οικονομολόγο που έκανε… cheat και κέρδισε το λόττο 14 φορές. Και μάλιστα απολύτως νόμιμα, χωρίς να παραβεί ούτε έναν από τους κανόνες που ίσχυαν για το παιχνίδι κάθε φορά που τίναζε τη μπάνκα στον αέρα.

Αυτό που οι περισσότεροι από μας κάνουμε είναι είτε πάντα να επιλέγουμε κάποιους συγκεκριμένους αριθμούς, υπό τον φόβο μην τυχόν και βγουν και δεν τους έχουμε παίξει, είτε απλώς να σταυρώνουμε όποιους μας «γυαλίσουν» εκείνη τη στιγμή, σταυρώνοντας τα δάχτυλα χεριών και ποδιών και ζώντας με την ελπίδα. Ο Μαντέλ, ωστόσο, είχε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση και όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, κάτι περισσότερο ήξερε.

Αρχικά ζήτησε τη βοήθεια μιας ομάδας επενδυτών για να εξασφαλίσει κεφάλαια και εν συνεχεία τη συνδρομή ενός συνδικάτου ονόματι International Lotto Fund (ILF). Και μόλις εξασφάλισε τη συγκατάθεσή τους, άρχισαν μαζί να στοχεύουν λοταρίες σε ΗΠΑ, Ρουμανία και Αυστραλία.

Ο Μαντέλ ξεκίνησε από τα πολύ χαμηλά, καθώς εργαζόταν ως λογιστής στη Ρουμανία. Έψαχνε έναν τρόπο να βγάλει χρήματα για να φύγει με την οικογένειά του από τη χώρα και άρχισε να μελετά τις πιθανότητες για να κερδίσει σε τυχερά παιχνίδια. Με μια πρώτη νίκη, εξασφάλισε ένα ποσό που του επέτρεψε να φύγει από τη Ρουμανία και τελικά να εγκατασταθεί στην Αυστραλία.

Εκεί ξεκίνησε το σχέδιό του που βασίστηκε σε απλά μαθηματικά κι ένα κενό που υπήρχε στο παιχνίδι. Γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε περιορισμός στον αριθμό δελτίων που μπορούσε να αγοράσει κάθε παίκτης, καθώς και ότι μπορούσε να εκτυπώσει τα δελτία από το σπίτι του, ο Μαντέλ έφτιαξε ένα δωμάτιο με υπολογιστές και εκτυπωτές.

Το σύστημά του βασίστηκε στην κάλυψη κάθε πιθανού συνδυασμού (για παιχνίδια με αριθμούς από το 1 ως το 40 όπου κερδίζουν έξι αριθμοί, οι πιθανοί συνδυασμοί είναι 3.838.380) και έψαχνε λοταρίες όπου το τζακπότ πρόσφερε ποσό τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερο από τον αριθμό των συνδυασμών. Κέρδιζε έτσι λίγα χρήματα κάθε φορά, αν αναλογιστεί κάποιος τις κρατήσεις, αλλά σίγουρα αρκετά ώστε να συνεχίζει το παιχνίδι και το σίγουρο κέρδος του.

Κάποια στιγμή, οι αυστραλιανές Αρχές αντιλήφθηκαν ότι έχουν βρει κακό μπελά και έβαλαν κανόνες με περιορισμούς στην αγορά δελτίων. Ο Μαντέλ δεν πτοήθηκε, στράφηκε στις λοταρίες των ΗΠΑ και συγκεκριμένα σε αυτή της Βιρτζίνια, όπου και περιορισμοί δεν υπήρχαν αλλά και το κόστος κάθε δελτίου ήταν μικρό. Δημιούργησε ένα «αρχηγείο» σε μια αποθήκη στη Μελβούρνη με προσωπικό πλήρους απασχόλησης 16 ατόμων για να χρησιμοποιήσει τη μέθοδό του για την εκτύπωση επτά εκατομμυρίων λαχνών σε διάστημα τριών μηνών, τα οποία έστειλε ταχυδρομικά σε έναν συνεργάτη στις ΗΠΑ

Ο ευφυής Οικονομολόγος πέτυχε μια μεγάλη νίκη το 1992 ύψους 30 εκατ. δολαρίων και με τις υπόλοιπες 13 νίκες φάνηκε ότι είχε λύσει το πρόβλημα της ζωής του. Μπήκε όμως σε μια δικαστική διαμάχη για τις μεθόδους του και παρότι απαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία, αναγκάστηκε να ξοδέψει σχεδόν όλη του την περιουσία με αποτέλεσμα το 1995 να κηρύξει πτώχευση.

Σήμερα ζει στα νησιά Βανουάτου, είναι 90 χρονών και μπορεί να υπερηφανεύεται ότι κάποτε κέρδισε το σύστημα…

Σχετικά Άρθρα