Παρασκήνιο/ΣΥΡΙΖΑ: Τι συνέβη τελικά στη “θυελλώδη” συνεδρίαση-Τι είπε ο Κασσελάκης, ποιοι διαφώνησαν και γιατί

 Παρασκήνιο/ΣΥΡΙΖΑ: Τι συνέβη τελικά στη “θυελλώδη” συνεδρίαση-Τι είπε ο Κασσελάκης, ποιοι διαφώνησαν και γιατί

Δεν λένε να πέσουν οι τόνοι της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη και τους “διαφωνούντες” να πυροδοτούν νέα ένταση στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνεδρίασης της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η Όλγα Γεροβασίλη και ο Σωκράτης Φάμελλος είπαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν είναι σωστό να διεξαχθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ την ίδια ημέρα με τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης πρότεινε τις καταστατικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

“Δεν γίνεται να έχει αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή την ημερομηνία του Συνεδρίου, να έχει συμφωνήσει η Πολιτική Γραμματεία και αυθαίρετα εμείς να θέλουμε να αλλάξουμε την ημερομηνία. Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εξαρτάται από τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Και εν πάση περιπτώσει όποιος δεν θέλει να είναι εδώ να φύγει”, φέρεται να είπε σε υψηλούς τόνους ο Στέφανος Κασσελάκη, ο οποίος έφυγε για λίγη ώρα και να επιστρέφει λίγο αργότερα, μιλώντας σε πιο ήπιους τόνους λέγοντας “πρέπει να δουλέψουμε μαζί όλοι για τη δημιουργία του συνεδρίου, πρέπει να είμαστε συνεπείς απέναντι στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ”.

  • Κατά μία άλλη εκδοχή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε επί της ουσίας την “πόρτα της εξόδου” σε κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, λέγοντας πως “σε όποιον δεν αρέσει, να φύγει από το κόμμα, τέλος, είπα, τέλος”.

Επίσης οι πληροφορίες αναφέρουν ότι  κορυφαία στελέχη  έθεσαν προβληματισμούς για το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς το συνέδριο χωρίς να υπάρχει εισήγηση για τις αλλαγές, ενώ επισημάνθηκε πως αρχίζει μια δημόσια διαβούλευση χωρίς να υπάρχει πλαίσιο συζήτησης, ενώ παράλληλα, σημειώθηκε το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα του προσυνεδριακού διαλόγου για τόσο σημαντικά ζητήματα όπως είναι οι καταστατικές αλλαγές, αλλά και  το ζήτημα πως δεν συνηθίζεται στις διαδικασίες ενός κόμματος να ορίζονται στις ίδιες ημερομηνίες διαδικασίες άλλου κόμματος, καθής συμπίπτει το Καταστατικό Συνέδριο  με τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ.

Με ανάρτησή του στο Χ ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει τους τόνους με τη φράση και με αφορμή το σχετικό δημοσίευμα στο “Πρώτο Θέμα” ανέφερε “Να’τοι πάλι! Μια χαρά είμαστε με την Όλγα. Μην ανησυχείτε. Θα εκσυγχρονίσουμε συλλογικά το κόμμα μας για να ανταποκριθεί στην κοινωνία χωρίς να είναι δέσμιο κανενός συμφέροντος. Και να μην ξεχνάμε τι πόλεμο είχατε κάνει στην Όλγα για το Πόθεν Έσχες της για 20€… Ναι: για 20 €, ενώ εσείς κουρέψατε δάνεια 10 εκ. € με το κόστος να μετακυλίεται στον Έλληνα φορολογούμενο. Αυτοί είστε. Και δεν θα μας διασπάσετε ποτέ. Αλλά μιας και δεν έχετε τι άλλο να πείτε για την «επιχειρηματική» σας πορεία στο κράτος που λέγεται Ελλάδα, πείτε μας και πώς έφυγε από το μετοχικό σχήμα η οικογένεια του συνιδρυτή της εφημερίδας σας. Η ηθική της Αριστεράς -και η δική μου- δεν διαπραγματεύεται πίσω από τις πόρτες τραπεζών, όπως έχετε συνηθίσει. ΥΓ: Περιμένουμε απαντήσεις για τη διαδρομή των δανείων σας σε funds.”.

Πόλεμος με τα “συμφέροντα” 

Εξάλλου μία μέρα μετά την έναρξης της επεξεργασίας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής της επίμαχης σύμβασης για την συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, θέμα για το οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης εδώ και μέρες “πυροβολεί” την κυβέρνηση  κάνοντας λόγο για “bank pass” και “καπιταλισμό των φίλων με χρηματοδότηση του Δημοσίου”.

Γι΄αυτό το λόγο και όχι μόνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης θα συναντηθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, ενώ λίγες αργότερα οι αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς μεταξύ των οποίων και η Τράπεζα της Ελλάδας θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους κατά τη διάρκεια της ακρόασης τους στην Επιτροπή επί της “Κύρωσης της από 18.7.2024 Σύμβασης Συγχώνευσης και Επένδυσης μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία “THRIVEST HOLDING LTD”.

  • Στο μεταξύ “πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και της ιστοσελίδας “Πρωτο Θέμα” μετά από δημοσίευμα που έκανε λόγο για “μυστήρια έως ύποπτη εμμονή” του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την Attica Bank.

“Ποιο θα έπρεπε να είναι το “πρώτο θέμα” στα ελληνικά ΜΜΕ; Πώς στήνεται μια ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα” τόνισε  σε ανάρτησή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας στο “Πρώτο Θέμα” και συνέχισε: “Πώς η “βέλτιστη” λύση- σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη- κλειδώνει τεράστιες ζημίες για τους Έλληνες φορολογούμενους”.

“Μετά από μήνες fake news και λάσπης εναντίον μου, το “Πρώτο Θέμα” αποφάσισε να “ενημερώσει” τους αναγνώστες του για τη Συμφωνία της Τράπεζας Αττικής. Πώς; Μα φυσικά, όπως γνωρίζει. Διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Προσπαθώντας να πείσει τον κόσμο ότι “είμαι απατεώνας και υπηρετώ συμφέροντα”, σημείωσε και στηλίτευσε τον τραπεζικό δανεισμό του “Πρώτου Θέματος” λέγοντας Είχες ή δεν είχες δάνεια 36,5 εκ. €; Μετά από μια αλληλουχία διαδοχικών πωλήσεων των δανείων σου σε διάφορα funds, η υπόθεση πού κατέληξε; Μήπως τελικά με 7,5 εκ.€ μετρητά του ενός fund μαζί με 2,5 εκ.€ collateral από τη διοίκησή σας- δηλαδή σύνολο 10 εκ.€- εξαγοράστηκε το δάνειό σας αξίας 36 εκ.€; Δηλαδή υπήρξε κούρεμα 26 εκ.€; Αυτά τα «κούρεψε» η Τράπεζα Πειραιώς; Υπήρξε παρέμβαση Μαξίμου για το κούρεμα;”.

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα  απάντησε πάραυτα  στον Στέφανο Κασσελάκη, αποκαλώντας τον “υπηρέτη αφεντάδων” και τονίζοντας “Τον ενημερώνουμε λοιπόν ότι εμείς αποπληρώσαμε το κεφάλαιο και ένα σημαντικό μέρος των τοκοχρεολυσίων και είμαστε απολύτως σύννομοι με βάση όλους τους τραπεζικούς νόμους, πριν και μετά την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και φυσικά μιλάμε για συναλλαγές που δεν εμπλέκουν σε καμία περίπτωση το Ελληνικό Δημόσιο, άρα δεν του χρωστάμε καμία απάντηση”. Και απευθυνόμενο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ” ίδιος χρωστά στους πολίτες απαντήσεις για τις ατέλειωτες οικογενειακές κομπίνες του, τα 11 εκατ. ευρώ που χρωστά στην Εφορία για το σπίτι του στην Εκάλη, για εικονικές μεταβιβάσεις του σπιτιού του στις Σπέτσες, για τις offshore εταιρείες του στο Delaware και αλλού με τα αστακοκάραβα και άλλα, για τις αγωγές που έχασε από τα άγνωστα αφεντικά του στις ΗΠΑ και για πολλά άλλα ακόμα που θα αποκαλυφθούν πολύ σύντομα. Οπου και να τον πιάσεις ο κ. Κασσελάκης έχει θέμα…”.

Με άλλα λόγια η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται αποφασισμένη να το πάει μέχρι τέλους απέναντι στα οικονομικα-επιχειρηματικα συμφέροντα που στηρίζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη ή επιδιώκουν να ελέγξουν τις πολιτικές εξελίξεις την “επόμενη μέρα” των ευρωεκλογών με φόντο τις διεργασίες στην κεντροαριστερά , αλλά και στο εσωτερικό του κυβερνώντος  κόμματος.
Να σημειωθεί ότι χθες στη επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο εισηγητής του κόμματος τη αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Καραμέρος ξεκαθάρισε ότι “Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναινεί”,τονίζοντας ότι η σύμβαση συγχώνευσης έχει “περιορισμένη ισχύ” και εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών της κυβέρνησης που πλήττουν δημόσιο συμφέρον, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να του απαντά συγκρίνοντας τις πολιτικές των δύο κυβερνήσεων στο τραπεζικό τομέα και χαρακτηρίζοντας τη σύμβαση επωφελή για την ελληνική οικονομία, τους δανειολήπτες και τους καταθέτες.”Δεν μπορούσε να υπάρξει καλύτερη συμφωνία” είπε ο υπουργός Οικονομικών,  καλώντας τη Βουλή να στηρίξει την κύρωση της σύμβασης, χωρίς ωστόσο να έχει πείσια τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις.
Στην Ευρωβουλή

  • Στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για σημαντική επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με την εκπροσώπηση της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών του κόμματος σε κρίσιμες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αφορούν την Ανάπτυξη, τις Μεταφορές, το Κράτος Δικαίου, το Περιβάλλον, την Εργασία και φυσικά την κατανομή των κονδυλίων.

Ειδικότερα ο επικεφαλής της Ευρωομάδας, Κώστας Αρβανίτης, τιμήθηκε με την εμπιστοσύνη των ευρωβουλευτών της Αριστεράς και εξελέγη Αντιπρόεδρος της LEFT για το πρώτο μισό της θητείας και συμπρόεδρος για το δεύτερο. Στη νέα θητεία συνεχίζει δυναμικά στην Επιτροπή LIBE με στόχο την προάσπιση του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και στην EMPL, ως τακτικό μέλος πλέον, με κύριους τομείς ενδιαφέροντος την εργασία στην ψηφιακή εποχή, το ωράριο εργασίας -που στην Ευρώπη μειώνεται αλλά στην Ελλάδα αυξάνεται- στη σκιά της διαρκούς αύξησης των εργατικών ατυχημάτων.

Η Έλενα Κουντουρά εξελέγη Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού TRAN, μία σημαντική επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την Ευρωομάδα της LEFT, που αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι η ΤRAN θα διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα την επόμενη πενταετία. 

Συγχρόνως ορίστηκε μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης REGI, ενώ θα συνεχίσει ως μέλος στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων FEMM.

Ο Ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης είναι μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών (BUDG), μιας επιτροπής κρίσιμης για τη σύνταξη του Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων, αλλά και Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς. 

Είναι επίσης αναπληρωματικό μέλος της σημαντικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, τομείς κρίσιμους για την χώρα μας αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.Ο Ευρωβουλευτής Νίκος Παππάς, αναλαμβάνει καθήκοντα ως τακτικό μέλος στις εξής επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας (CULT), Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) και Επιτροπή Αναφορών (PETI). Επιπλέον εξελέγη από την ομάδα της Ευρωαριστεράς (LEFT) συντονιστής (coordinator) της επιτροπής CULT. Η συμμετοχή του στις επιτροπές αυτές αντανακλά τη δέσμευσή του για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Σχετικά Άρθρα