Παγκόσμια Ημέρα Αυτοφροντίδας: Η σημασία της για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας

 Παγκόσμια Ημέρα Αυτοφροντίδας: Η σημασία της για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας

Στην Παγκόσμια Ημέρα Αυτοφροντίδας είναι αφιερωμένη η 24η Ιουλίου, στοχεύοντας στην προώθηση της σημασίας της αυτοφροντίδας για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας. Αυτή η ημέρα αναγνωρίζει ότι η αυτοφροντίδα είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της πρόληψης ασθενειών και της διαχείρισης χρόνιων παθήσεων, ενισχύοντας τη σημασία των μικρών, καθημερινών ενεργειών που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής.

Αυτοφροντίδα αναφέρεται στις πρακτικές που ακολουθούν τα άτομα για να προάγουν την προσωπική υγεία και ευεξία. Αυτές οι πρακτικές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων τη σωματική άσκηση, την υγιεινή διατροφή, τον καλό και ποιοτικό ύπνο, τη διαχείριση του στρες, τις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις. Παράλληλα με τις παραπάνω πρακτικές, υπάρχουν πολλά προϊόντα αυτοφροντίδας που συμβάλλουν στην υγεία, την ευεξία αλλά και την αποτελεσματική διαχείριση ζητημάτων υγείας. Ακόμα και όταν δεν υπήρχαν πολλά από τα σκευάσματα αυτά, οι σπιτικές συνταγές και η εμπειρία των παλαιότερων, αποδείκνυαν στην πράξη ότι η Αυτοφροντίδα ως πράξη μέριμνας για την υγεία αποτελούσε βαθιά συνείδηση.  

Τα συνηθέστερα προϊόντα Αυτοφροντίδας:

Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής, τα αναλγητικά, τα φάρμακα για το κρυολόγημα, για την αποσυμφόρηση της μύτης, για το γαστρεντερικό, κολλύρια και φυσικό δάκρυ για τα μάτια, τα προϊόντα για τις δερματικές παθήσεις (όπως για τους μύκητες), κρέμες για εγκαύματα, προϊόντα που βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος κ.α.

Περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες χρησιμοποιούν καθημερινά προϊόντα αυτοφροντίδας

Με αφορμή τη σημερινή (24/7), Παγκόσμια Ημέρα Αυτοφροντίδας (Self-care), ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), σε ενημέρωση των ιατρικών συντακτών με τίτλο: «Η συμβολή της Αυτοφροντίδας στο Σύστημα Υγείας και την Ελληνική Οικονομία», προσπάθησε να αναδείξει τα οφέλη της αυτοφροντίδας στις ζωές των Ελλήνων πολιτών, τον τρόπο με τον οποίο τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων για το Σύστημα Υγείας, αλλά και το πώς θα επηρεαζόταν η καθημερινή κλινική πρακτική αλλά και η ζωή των ασθενών αν δεν υπήρχαν τα σκευάσματα αυτοφροντίδας για την αντιμετώπιση των ήπιων ασθενειών.

Τα τελευταία χρόνια, οι πολίτες δίνουν προτεραιότητα στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των ήπιων ασθενειών μέσω της χρήσης προϊόντων αυτοφροντίδας, με αποτέλεσμα την αυξανόμενη ανάπτυξη του κλάδου. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΦΕΧ, Γρηγόρης Καρέλος, «το 85% των Ευρωπαίων πολιτών είναι πεπεισμένοι ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ήπια συμπτώματα υγείας με τη βοήθεια της αυτοφροντίδας και των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «η παγκόσμια αγορά της αυτοφροντίδας αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,8% CAGR τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας την τρίτη μεγαλύτερη αγορά σε ανάπτυξη». Όσον αφορά στη χώρα μας, ο κ. Καρέλος παρουσίασε στοιχεία που δηλώνουν ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Έλληνες χρησιμοποιούν προϊόντα αυτοφροντίδας σε καθημερινή βάση, ενώ πραγματοποιούνται, ημερησίως, σχεδόν 500.000 επισκέψεις στα φαρμακεία, με στόχο την αγορά των αντίστοιχων προϊόντων.

Η Αυτοθεραπεία ΔΕΝ υποκαθιστά το ρόλο του γιατρού

Αυτό που πρέπει να τονιστεί εδώ είναι πως, σε καμιά περίπτωση, η Αυτοθεραπεία ΔΕΝ υποκαθιστά το ρόλο του γιατρού! Ο πολίτης πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό με την έναρξη των συμπτωμάτων και για χρόνιες παθήσεις, να τηρεί μία ρουτίνα αυτοφροντίδας, ώστε να διαχειρίζεται στον βέλτιστο δυνατό βαθμό την πάθησή του.
Από την άλλη μεριά, οι γιατροί αλλά και οι φαρμακοποιοί της κοινότητας που διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην παροχή βοήθειας, συμβουλών και πληροφόρησης προς τους πολίτες, οφείλουν να εκτελούν με γνώμονα την ηθική το λειτούργημά τους σχετικά με την αυτοφροντίδα και την ορθολογική χρήση των φαρμάκων.
Πέραν αυτού, ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει ότι η αυτοφροντίδα δεν λύνει πάντα όλα τα προβλήματα και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να αναζητήσει τη περεταίρω συμβουλή από το γιατρό του.

Σημαντική η καινοτομία στον κλάδο: 1.255 νέα προϊόντα αυτοφροντίδας

Αναλύοντας περαιτέρω τα οφέλη της αυτοφροντίδας, ο κ. Καρέλος υπογράμμισε πως στην περίπτωση των ήπιων ασθενειών, κάθε πολίτης θα χρειαζόταν να αφιερώσει 106 λεπτά στη μεταφορά, την αναμονή και τη θεραπεία στον ιατρό, εάν δεν είχε στη διάθεσή του προϊόντα αυτοφροντίδας, ενώ κάθε ιατρός θα ήταν απαραίτητο να εργάζεται 2,4 ώρες περισσότερο κάθε ημέρα. Συνολικά, στην Ευρώπη θα χρειαζόμασταν 120.000 περισσότερους γιατρούς αν δεν υπήρχαν τα προϊόντα Αυτοφροντίδας.

Υπογραμμίζοντας, επίσης, την οικονομική αξία της αυτοφροντίδας, ο κ. Καρέλος σημείωσε ότι για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται εξασφαλίζονται συνολικά 6,7 ευρώ για το Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αυτοφροντίδας AESGP. Επιπλέον, ο κλάδος χαρακτηρίζεται από υψηλό ρυθμό καινοτομίας, καθώς μόλις τα τελευταία τρία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά 1.255 νέα προϊόντα αυτοφροντίδας. Αυτό σημαίνει πως 1 στα 5 προϊόντα αυτοφροντίδας που πωλείται στο φαρμακείο είναι νέο στην αγορά.

Αναφερόμενος στη συνεχή συνεισφορά του κλάδου και στο μέλλον, ο κ. Καρέλος αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη της Σχολής Δημόσιος Υγείας που έδειξε ότι η μεταφορά συγκεκριμένου αριθμού σκευασμάτων από τη λίστα των Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων που βρίσκονται σήμερα, στη λίστα ΜΗΣΥΦΑ, μπορεί να αποφέρει επιπλέον όφελος έως και €563 εκατομμύρια στην ελληνική κοινωνία και οικονομία κάθε χρόνο.

Ως αξιοσημείωτη χαρακτηρίστηκε τέλος, η συμβολή του κλάδου στην ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού και των Επαγγελματιών Υγείας για τα οφέλη της αυτοφροντίδας και την υπεύθυνη εφαρμογή της, μέσα από την υλοποίηση ενημερωτικών και προωθητικών δράσεων και πρωτοβουλιών, ενώ δεν αμέλησε να αναφερθεί και στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι φαρμακοποιοί, τόσο στην αυτοφροντίδα όσο και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Σχετικά Άρθρα