Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων: Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

 Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων: Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Μείζον ζήτημα διαπλοκής κυβέρνησης και οικονομικών συμφερόντων θεωρεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το “ζημιογόνο” όπως το χαρακτηρίζει deal της Attica Bank που ανέδειξε ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς κατά την Κουμουνδούρου “οι αριθμοί είναι αμείλικτοι”.

“Καλούμε την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να απαντήσουν γιατί το Δημόσιο ενώ έχει καταβάλει 950 εκατομμύρια ευρώ από το 2021 περιορίζεται πλέον στο 35%, ενώ οι ιδιώτες έχοντας καταβάλει μόλις 263 εκατομμύρια ευρώ αποκτούν πλέον το 58% της τράπεζας. Η συγκεκριμένη συγχώνευση με τις ευλογίες του ΤΧΣ συνιστά μία εξαιρετικά ζημιογόνα πράξη για το Δημόσιο και τα συμφέροντα των Ελλήνων φορολογουμένων” δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου Του κόμματος Βούλα Κεχαγιά, τονίζοντας ότι ” Η κυβέρνηση θα κληθεί να λογοδοτήσει.”.

Λίγες ώρες αργότερα ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της συζήτησης ΄σημερα στις 10.00΄π.μ. στη Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του σχετικό νομοσχέδιο με το τίτλο “Κύρωση της από 18.7.2024 Σύμβασης Συγχώνευσης και Επένδυσης μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία “THRIVEST HOLDING LTD” σχολίασε μέσω του λογαριασμού στο το X: “Iδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να δώσει ένα bank pass στο ιδιωτικό μετοχικό σχήμα της τράπεζας Αττικής“, τονίζοντας εκ νέου “Έχοντας καταβάλει οι ιδιώτες 268 εκ. ευρώ θα αποκτήσουν το 56% της τράπεζας, ενώ το Δημόσιο – δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι- έχοντας καταβάλει 920 εκ. ευρώ θα διαθέτει μόλις το 35%”

Και επισήμανε με νόημα “Καπιταλισμός των «φίλων» με χρηματοδότηση του Δημοσίου”. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταυτόχρονα αναδημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικό βίντεο με τον βουλευτή του κόμματος Χρήστο Γιαννούλη, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή για τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, έκανε λόγο για “σκανδαλώδης συμπεριφορά”, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι “έχουμε δώσει από το 2021, 920 εκατομμύρια”.

Η αντιπαράθεση σήμερα στην Επιτροπή και στη Ολομέλεια την Πέμπτη τελικά για τη συγχώνευση αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο και για το μείζον ζήτημα της ακρίβειας.

Η Κουμουνδούρου μάλιστα με αφορμή τα όσα είπε χθες ο Παύλος Μαρινάκης, σημείωσε με αιχμηρό τρόπο “ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά αυτό που όλοι ξέρουμε”, δηλαδή ότι:

  • Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν προτίθεται να κάνει τίποτα ουσιαστικό για την ακρίβεια. Ούτε στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, όπου δήλωσε κυνικά απλός παρατηρητής, ούτε στο ρεύμα, όπου ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί καν το ύψος της επιδότησης για έναν μόνο μήνα.
  • Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να ψεύδεται για την κατάσταση του σιδηροδρόμου, ενώ μόλις προχθές τρένο συγκρούστηκε με βράχια θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων επιβατών. Οι αστειότητες περί “τετραετίας των εγκαινίων” και “κόμματος των μουσαμάδων” είναι ανάξιες οποιουδήποτε σχολιασμού.
  • Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξακολουθεί να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της για το έγκλημα του μπαζώματος στον χώρο του εγκλήματος των Τεμπών.
  • “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την καταστροφική της πολιτική παρά το μήνυμα που της έστειλαν οι πολίτες στις ευρωεκλογές του Ιουνίου” εκτιμά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες από την συνεχιζόμενη ακρίβεια και την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία προβλήματα στα οποία προστέθηκαν και οι εξωφρενικές αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως “υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση” επανακατέθεσε τις δυο τροπολογίες για την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων για το 2023 με συντελεστή 90% και για τον προληπτικό έλεγχο και την πάταξη της κερδοσκοπίας στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες περιλαμβάνονται στην αρχική πρόταση Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την ακρίβεια, ενώ οι τομεάρχες κ.κ. Αυλωνίτης, Μπάρκας και Καραμέρος κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με τη σύναψη συμβάσεων για την προμήθεια λογισμικών ή συσκευών παρακολούθησης τύπου predator, Pegasus κλπ. και το πως διαμορφώθηκε το σχέδιο  ΠΔ από το Μέγαρο Μαξίμου έπειτα από εισηγήσεις και προτάσεις των συναρμόδιων υπουργείων χωρίς καμία άλλη διαβούλευση. “Η κυβέρνηση είναι βαριά εκτεθειμένη από το σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ ακόμη δεν έχει απαντήσει για το ενιαίο κέντρο παρακολουθήσεων από ΕΥΠ και predator επιχειρεί να αναβαθμίσει την διαδικασία παρακολουθήσεων εις βάρος ποιων αραγε; Το σχέδιο ΠΔ προβλέπει ότι η αρμόδια από το Σύνταγμα αρχή (ΑΔΑΕ) θα ενημερώνεται από την ΕΥΠ και την Ελληνική Αστυνομία για την προμήθεια λογισμικών η συσκευών παρακολούθησης μετά την απόκτηση τους.Για τη δαπάνη και την προμήθεια του συστήματος πρέπει να λάβει γνώση η Βουλή” ανέφερε η κ. Κεχαγιά.

Να σημειωθεί εξάλλου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δια του αρμόδιου τομεάρχη του επί των Οικονομικών έχει ζητήσει παράταση στον χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καθώς έχουν καταγραφεί απίστευτες αστοχίες στο σύστημα που οδηγούν σε αδιέξοδο πολίτες και λογιστές με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σχετικά Άρθρα