Έκκληση ΠΟΕΔΗΝ στις Διοικήσεις Νοσοκομείων για μέτρα αποφυγής ενδονοσοκομειακής διασποράς

 Έκκληση ΠΟΕΔΗΝ στις Διοικήσεις Νοσοκομείων για μέτρα αποφυγής ενδονοσοκομειακής διασποράς

Καθώς αυξάνονται οι προσελεύσεις και νοσηλείες ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία μας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ζητά από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να ληφθούν μέτρα για να αποφεύγεται η ενδονοσοκομειακή διασπορά, ώστε να προστατευθούν ασθενείς με σοβαρά νοσήματα (εκτός Covid), που νοσηλεύονται και μπορεί να κινδυνεύσουν σοβαρά.

Τα πρόσφατα στοιχεία που δίνει η ΠΟΕΔΗΝ δείχνουν πως έχουμε αύξηση των προσελεύσεων στα εφημερεύοντα νοσοκομεία και των νοσηλειών ασθενών με Covid-19 σε απλούς θαλάμους, χωρίς να υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία. Η συμπτωματολογία είναι ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς, μετά την εξέταση στα επείγοντα, πάνε σπίτι τους με οδηγίες και όσοι εισάγονται, σε λίγες ημέρες, λαμβάνουν εξιτήριο υγιείς.

Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, νοσηλεύονταν:

·         545 ασθενείς covid-19 σε απλές κλίνες και

·         9 μόνο  ασθενείς σε ΜΕΘ.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν αύξηση 10% σε σχέση με μια εβδομάδα πριν σε νοσηλευόμενους ασθενείς σε απλές κλίνες. Επίσης, οι προσελεύσεις στα επείγοντα σχεδόν διπλασιάσθηκαν.

«Έντονο και πιο επικίνδυνο για τους ασθενείς είναι το πρόβλημα της ενδονοσοκομειακής διασποράς, λόγω της χαλάρωσης των μέτρων», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκος.

«Όταν νοσηλεύονται ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας και εντός του νοσοκομείου κολλήσουν Covid-19, κινδυνεύει η ζωή τους. Το σωματείο εργαζόμενων στο Νοσοκομείο του Κιλκίς κατήγγειλε ενδονοσοκομειακή διασπορά σε ασθενείς.

«Σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής, ο Διοικητής έκανε βόλτες σε τμήματα του νοσοκομείου με γνωστή ηθοποιό, που τελικά αποδείχθηκε θετική στην Covid-19. Υπήρξε διασπορά της νόσου σε εργαζόμενους και στη διοίκηση, ευτυχώς όχι σε ασθενείς. Μετά το περιστατικό και τη διασπορά της Covid, ο Διοικητής έλαβε μέτρα κατά της διασποράς της νόσου, για τα οποία προβάλλεται στην τηλεόραση ως ο πρώτος που εγκαίρως εφάρμοσε μέτρα πρόληψης!», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.

Σχετικά Άρθρα