Το δραματικό παρασκήνιο της απόσυρσης Μπάιντεν- Τι δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις για Τραμπ-Καμάλα

 Το δραματικό παρασκήνιο της απόσυρσης Μπάιντεν- Τι δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις για Τραμπ-Καμάλα

Όλο και περισσότερες παρασκηνιακές λεπτομέρειες αποκαλύπτονται μέρα με τη μέρα, αναφορικά με την απόσυρση από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο, του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Την ίδια ώρα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μάχη στήθος με στήθος μεταξύ Καμάλα και Τραμπ.

Ο Μπάιντεν πήρε την απόφασή του μετά από διαβουλεύσεις με τους κορυφαίους συμβούλους του και την οικογένειά του. Το σχέδιο αποχώρησης από την κούρσα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το βράδυ του Σαββάτου, αλλά οριστικοποιήθηκε την Κυριακή (21/7) δήλωσε μια πηγή στο CNN. Η ίδια πηγή σημείωσε, μάλιστα, ότι ο 81χρονος πρόεδρος, πείστηκε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως βαρίδι στη μάχη των Δημοκρατικών κατά του Τραμπ.

Όταν ο Μπάιντεν συναντήθηκε το Σάββατο με δύο από τους στενότερους συμβούλους του, τους Μάικ Ντόνιλος και Στιβ Ρικέτι, τον ενημέρωσαν ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και με τις πιέσεις ηγετικών στελεχών των Δημοκρατικών δεν υπήρχε πιθανότητα νίκης του στις εκλογές, αφού δεν υπήρχε ούτε μία ευνοϊκή σφυγμομέτρηση, ενώ και οι δωρητές απειλούσαν με μποϊκοτάζ.

Προτού τελειώσει η συνάντηση, ο Μπάιντεν τους ενημέρωσε ότι σχεδίαζε να αποσυρθεί και τους ζήτησε να συντάξουν τη σχετική επιστολή, την οποία ανέβασε το βράδυ της Κυριακής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το βράδυ του Σαββάτου συναντήθηκε με όλα τα μέλη της οικογένειάς του και το πρωί της επομένης άρχισε τα τηλεφωνήματα, ενώ μίλησε αρκετές φορές την Κυριακή με την Καμάλα Χάρις.

Οι πιέσεις από ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η πίεση που του ασκήθηκε από το κόμμα του ήταν τεράστια, ειδικά από τους λεγόμενους “βαρόνους”, όπως η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

Πίεση άσκησε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για να εγκαταλείψει τη μάχη ο Μπάιντεν, όπως και πάνω από 36 στελέχη των Δημοκρατικών, που βγήκαν δημοσίως και τον προέτρεψαν να αποσύρει την υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία.

Εξίσου σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Μπάιντεν έπαιξαν και οι διαρροές των δωρητών της καμπάνιας επανεκλογής του, η χρηματοδότηση της οποίας κινδύνευε να στερέψει στο ντεμαράζ προς τις κάλπες.

Μάχη στήθος με στήθος της Κάμαλα Χάρις με τον Ντόναλντ Τραμπ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Το γνωστό στην αντίπερα όχθη poll of polls, δηλαδή την δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων δημοσιεύει σήμερα το CNN: αυτό που δείχνουν είναι μια αμφίρροπη κούρσα χωρίς να έχουν απόσταση μεταξύ τους οι Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ. Το CNN Poll of Polls είναι ο μέσος όρος των έξι πιο πρόσφατων δημοσκοπήσεων σε εγγεγραμμένους ή πιθανούς ψηφοφόρους που πληρούν τα πρότυπα του CNN.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Τραμπ έχει υποστήριξη σε ποσοστό 48% κατά μέσο όρο έξι πρόσφατων δημοσκοπήσεων που μετρούν τις δυνάμεις των δυο υποψηφίων, ενώ η Χάρις κατέχει το 47%. Κάθε δημοσκόπηση διεξήχθη μετά το προεδρικό ντιμπέιτ του CNN τον περασμένο μήνα και μόνο μία – η δημοσκόπηση των CBS / YouGov – ήταν μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ στις 13 Ιουλίου.

Δεν περιλαμβάνονται έρευνες που περιλαμβάνουν επώνυμους τρίτους ή ανεξάρτητους υποψηφίους.

Σχετικά Άρθρα