ΣΥΡΙΖΑ: Αντιπολίτευση με το βλέμμα στο Συνέδριο για τα ανοιχτά εσωκομματικά θέματα-Νέα ανοίγματα στο ΠΑΣΟΚ

 ΣΥΡΙΖΑ: Αντιπολίτευση με το βλέμμα στο Συνέδριο για τα ανοιχτά εσωκομματικά θέματα-Νέα ανοίγματα στο ΠΑΣΟΚ

Με πυριτιδαποθήκη εν υπνώσει μοιάζει η κατάσταση τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση και του Γιάννη Δραγασάκη από το κόμμα  και τον απαξιωτικό σχολιασμό το κόμματος στο πρόσωπό του, ενώ παράλληλα παρά την οπισθοχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη όπως καταγράφηκε και στη τελευταία απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας στο μειζον θέμα των “μαύρων ταμείων” του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του “βράζουν” κυριολεκτικά για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο οι αντιμαχόμενες πλευρές σχετικά με το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και της κεντροαριστεράς επί της ουσίας βρίσκονται σε φάση εκεχειρίας, δίνοντας ραντεβού τελικού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών στο Καταστατικό Συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τις 4, 5 και 6 Οκτωβρίου.

  • Προς το παρόν η ηγεσια του ΣΥΡΙΖΑ στρέφει το ενδιαφέρον της και τα πυρά της στα έργα και ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ειδικά στον χώρο του τραπεζικού συστήματος, της εργασίας και όχι μόνο.

Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μητέρα των μαχών για το τραπεζικό σύστημα εξελίσσεται η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το μέλλον της Attika Bank ώστε να λειτουργήσει ο 5ος τραπεζικός πυλώνας μετά τη συγχώνευση της με την Παγκρήτια Τράπεζα, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο  του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο “Κύρωση της από 18.7.2024 Σύμβασης Συγχώνευσης και Επένδυσης μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία “THRIVEST HOLDING LTD” κατατέθηκε  στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής, θα τεθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αύριο Τρίτη, 23 Ιουλίου και αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την Παρασκευή 26 Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανάρτηση του στο facebook τόνισε ότι “Προς αυτήν την κατεύθυνση θα λειτουργήσει και η συγκρότηση του 5ου τραπεζικού πυλώνα, μετά τη συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας. Τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα δύο πιστωτικά ιδρύματα ήταν πολλά και απειλητικά για τη συνέχιση της ύπαρξής τους” και επισημαίνει “Η λύση που επιτεύχθηκε ήταν η βέλτιστη, καθώς εξουδετερώνει τον κίνδυνο τυχόν κατάρρευσής τους, διασφαλίζει καταθέτες και επιχειρήσεις προστατεύοντας την αξία της συμμετοχής του δημόσιου στη μία εξ αυτών”.

Και επιπλέον ανέφερε “Ακόμη, η συγκρότηση του νέου ισχυρού τραπεζικού πυλώνα, όπως επισημαίνει ο διοικητής της ΤτΕ, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό με θετική επίδραση στο κόστος και την ποιότητα των τραπεζικών υπηρεσιών και θα συμβάλει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων”

Παράλληλα μέσω του iSYRIZA η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει τη χώρα στη “γαλέρα” της Ευρώπης. “Οι αναχρονιστικές και αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη διασύρουν την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο. Στην αγορά εργασίας, τα μαύρα, οι παραβιάσεις στο ωράριο και στην ασφάλιση επικυρώνουν τον νόμο της ζούγκλας που φέρει την πολιτικά ορθή επωνυμία νόμος Χατζηδάκη. Ο μισθός -για όσους έχουν την τύχη να εργάζονται- φτάνει δεν φτάνει για τον μισό μήνα”

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να πρωτοτυπεί διεθνώς με πολύ αρνητικό τρόπο. Για παράδειγμα, στις περισσότερες χώρες πραγματοποιούνται πειραματισμοί με την εφαρμογή της εβδομαδιαίας 4ημερης εργασίας. Στην Ελλάδα όμως, ο Μητσοτάκης προωθεί το 6ημερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά κάλυψης εργαζομένων από́ συλλογικές συμβάσεις εργασίας (14,7% έναντι 60% στην ΕΕ το 2022), ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και τις υψηλότερες ώρες εργασίας από όλες σχεδόν τις χώρες της Ένωσης. “Η χώρα μετατρέπεται στην εργασιακή γαλέρα της Ευρώπης, έχοντας ήδη μια μεγάλη παράδοση διευρυμένων φαινομένων παραβίασης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Καθόλου τυχαία δεν είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι τόσο το brain drain, η φυγή των νέων στο εξωτερικό, όσο και η δημογραφική γήρανση συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό” τονίζεται. (Δείτε το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=d5HhVpiCoe4)
Επίσης με άλλο βίντεο γίνεται λόγος για το “απλησίαστο όνειρο” των διακοπών λέγοντας “

Το 50% των πολιτών δεν θα κάνει διακοπές φέτος παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ όλοι αγωνιούν τι λογαριασμό ρεύματος θα πληρώσουν στο τέλος του μήνα. Αν ανήκετε σε εκείνους που δεν έχετε κανονίσει (ακόμα) να φύγετε διακοπές, η τελευταία έρευνα του ΙΕΛΚΑ εκτός από απογοήτευση, μπορεί να προσφέρει μία μικρή παρηγοριά δεδομένου ότι δεν είστε οι μόνοι!”. (Δείτε το βίντεο:https://www.youtube.com/watch?v=rA2R3RZoAuw).Στο μεταξύ ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει τα ανοίγματα προς το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη καθώς συνεχάρη τον πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την πρωτοβουλία του να συναντήσει τη Χαρίτα Μάντολες, επεσήμανε ωστόσο ότι οι Κύπριοι αγνοούμενοι είναι επίσης Ευρωπαίοι αγνοούμενοι και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλή. Τόνισε μάλιστα ότι χιλιάδες οικογένειες παραμένουν χωρισμένες 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και υποσχέθηκε ότι το ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα θα αναδειχθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, καλώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη να θέσει το ζήτημα στους ευρωσοσιαλιστές. Πρότεινε επίσης να ενωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις για να υποστηρίξουν τον αγώνα αυτών των οικογενειών και να ζητήσουν από την Ευρώπη να πάρει ξεκάθαρη θέση.

Αναλυτικά στην ανάρτηση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει

“Οι Κύπριοι αγνοούμενοι είναι και Ευρωπαίοι αγνοούμενοι. Και η Ευρώπη δεν μπορεί να σιωπά.
Χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν ενωθεί -ούτε καν πάνω στο μνήμα- 50 χρόνια μετά.
Εμείς, θα αναδείξουμε το ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα στο Ευρωκοινοβούλιο τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα σταθεί στο πλευρό του δίκαιου αγώνα χιλιάδων οικογενειών.

Αγαπητέ Νίκο:

Συγχαρητήρια για την εξαιρετική πρωτοβουλία σου να συναντήσεις τη Χαρίτα Μάντολες, τα λόγια της οποίας πρέπει να μας εμπνέουν όλους.

Θέσε και εσύ από τη μεριά σου το ζήτημα των αγνοουμένων στους ευρωσοσιαλιστές.
Να στηρίξουν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις από κοινού τον αγώνα αυτών των οικογενειών, τον κοινό μας αγώνα. Και μαζί ευρωπαϊκή Αριστερά και ευρωσοσιαλιστές να ζητήσουμε από την Ευρώπη να πάρει ξεκάθαρη θέση”.

Εξάλλου με  βάση τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό του επόμενου διαστήματος που αποφάσισε το  προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ενώ σύμφωνα με κομματικές πηγές, το προεδρείο επιβεβαίωσε τη συγκρότηση ομάδων εργασίας ενόψει της ΔΕΘ θέμα που είχε συζητηθεί και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Οι ομάδες αυτές θα εργαστούν πάνω σε πέντε τομείς: Ιδιωτικό χρέος και τράπεζες, στεγαστική κρίση, μικρομεσαίους, υγεία και εργασία. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να δρομολογηθεί και η επεξεργασία νομοθετικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ιδιωτικό χρέος, την στέγη και τα ζητήματα ψυχικής υγείας ώστε να κατατεθούν με το άνοιγμα της Ολομέλειας μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Σχετικά Άρθρα