Το καλοκαιρινό μυστήριο του COVID

 Το καλοκαιρινό μυστήριο του COVID

Το μυαλό μας συνδέει την εξάπλωση των ιών, συμπεριλαμβανομένου αυτού που προκαλεί τον COVID, με τον χειμώνα και τον δροσερό, ξηρό αέρα. Είναι αλήθεια ότι η γρίπη είναι μια ασθένεια του χειμώνα. Αλλά από τότε που εμφανίστηκε ο ιός COVID, SARS-CoV-2, στην πραγματικότητα δεν γνωρίζει εποχές και έχει κορυφωθεί παγκοσμίως τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα.

Ακολουθούν ορισμένες υποθέσεις για να εξηγήσουν τις καλοκαιρινές εξάρσεις, τις οποίες αναφέρει η συντάκτρια του Scientific American, Tanya Lewis . Οι τρέχουσες παραλλαγές που κυκλοφορούν, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων υποπαραλλαγών του Omicron του SARS-CoV-2, μπορεί να εξαπλωθούν πιο εύκολα ή καλύτερα να ξεπεράσουν τις ανοσοποιητικές μας άμυνες, λέει ο ειδικός μολυσματικών ασθενειών Peter Chin-Hong, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Ο ζεστός καιρός είναι επίσης ευνοϊκός για να πραγματοποιήσουμε ταξίδια διακοπών και κοινωνικές συγκεντρώσεις. Αυτές οι συμπεριφορές, μαζί με τα χαρακτηριστικά του ιού, είναι προφανώς πιο σημαντικές στην εξήγηση των εξάρσεων του COVID από τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα.

Τι λένε οι ειδικοί: «Γνωρίζουμε ότι σχεδόν όλη η μετάδοση [COVID] συμβαίνει σε εσωτερικούς χώρους, σε μέρη με κακό αερισμό και συνωστισμό . Μια υπόθεση είναι ότι αυτοί οι δομικοί παράγοντες και η ανθρώπινη συμπεριφορά οδηγούν στην αύξηση των κρουσμάτων το καλοκαίρι», λέει ο Joseph Allen, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ TH Chan.

Τι να κάνετε: Όλοι θα πρέπει να έχουν λάβει τουλάχιστον έναν εμβολιασμό κατά του COVID τον περασμένο χρόνο, λέει η Chin-Hong. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συνιστούν επίσης ένα δεύτερο ενισχυτικό εμβολίου για τον COVID για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Ο Ching-Hong λέει ότι το δεύτερο ενισχυτικό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, σχεδιάζουν ένα ταξίδι ή παρευρίσκονται σε μια μεγάλη κοινωνική συγκέντρωση, όπως έναν γάμο.

Μην παραλείψετε μια πρόσφατα εγκεκριμένη έκδοση του εμβολίου για τον COVID αυτό το φθινόπωρο που στοχεύει ορισμένες από τις πρόσφατες παραλλαγές του ιού. Η μάσκα και η αποφυγή πολυσύχναστων εσωτερικών χώρων είναι επίσης μέτρα για την αποφυγή του COVID σε οποιαδήποτε εποχή.

Τα γραμμικά γραφήματα δείχνουν το εβδομαδιαίο ποσοστό θετικότητας σε τεστ COVID στις ΗΠΑ από τον Μάρτιο του 2020 έως τις 6 Ιουλίου 2024, υπογραμμίζοντας τις ετήσιες αιχμές το χειμώνα και το καλοκαίρι.

Σχετικά Άρθρα