Νέα πολιτική πλατφόρμα στον ΣΥΡΙΖΑ- Σκληρή επίθεση σε μηχανισμούς και υποχωρήσεις της ηγεσίας

 Νέα πολιτική πλατφόρμα στον ΣΥΡΙΖΑ- Σκληρή επίθεση σε μηχανισμούς και υποχωρήσεις της ηγεσίας

Σε περίοδο έντονων διεργασιών με πορεία προς μια τελική σύγκρουση στο Συνέδριο του κόμματος και ενδεχομένως νέα διάσπαση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς εκτός από τους διαφωνούντες με τις επιλογές Κασσελάκη, δημιουργείται μια νέα εσωκομματική τάση, αυτή τη φορά με προεδρικούς οι οποίοι φέρονται σφόδρα δυσαρεστημένοι μετά τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στους χειρισμούς της ηγεσίας στο ζήτημα Πολάκη-Συρεγγέλα αλλά και τις πρόσφατες αποφάσεις στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του libre πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι στο προσεχές διάστημα θα καταθέσουν κείμενο – πλατφόρμα, για την ανανέωση του κόμματος στηλιτεύοντας ουσιαστικά τις “υποχωρήσεις” του προέδρου του κόμματος (χωρίς να άρουν την στήριξή τους), και εξαπολύοντας βολές κατά της παλιάς φρουράς στελεχών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε την Τρίτη μετά τη συνεδρίαση της ΠΓ, αποφασίστηκε στο κείμενο με βασική ιδέα την ανανέωση του κόμματος και τη γείωση με την κοινωνία να αναφέρεται ότι η “σύσταση της γραμματείας της ΚΟΕΣ με τα ίδια φθαρμένα πρόσωπα που ποτέ δεν δέχθηκαν τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο από τη βάση και εξαφανίστηκαν κατά την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών δείχνει ξεκαθαρα πως ο πρόεδρος υπέκυψε στην πιεση των μηχανισμών. Των ίδιων που ανάγκασαν σε παραίτηση τον Τσίπρα, που επέφεραν τη διασπαση και δημιουργούν μεχρι κ σήμερα πρόβλημα στην κομματική συνοχή”.

Στο ίδιο πλαίσιο δηλ. την “υποχώρηση” στις πιέσεις των εσωκομματικών μηχανισμών εντάσσουν και την απόφαση Κασσελάκη να επικοινωνήσει με τη γραμματέα της ΝΔ κ. Συρεγγέλα και να απολογηθεί για τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος πάντως επέμεινε χωρίς να πάρει ούτε λέξη πίσω από τα λεγόμενά του.

  • Παράλληλα τα εν λόγω προεδρικά στελέχη που αποτελούν πλέον μία νέα τάση (εκτός από τις προϋπάρχουσες) στον ΣΥΡΙΖΑ, οργανώνονται ενόψει του Συνεδρίου, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια τους για το στενό περιβάλλον στο Πολιτικό Γραφείο του προέδρου του κόμματος, θεωρώντας πως πιέζει προς λάθος επιλογές και συμβιβασμούς.

Το κλίμα πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ είναι συγκρουσιακό και οδηγείται και πάλι στα πρόθυρα της διάσπασης καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι στελέχη μιλούν ήδη ανοιχτά με τον Χάρη Δούκα ενόψει της δημιουργίας ενός νέου κεντροαριστερού εγχειρήματος, σε αντίθετο πλαίσιο από αυτό που πρεσβεύουν οι ανακοινώσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ήδη εκρηκτική κατάσταση ήρθε να προστεθεί και η αποχώρηση του ιστορικού στελέχους Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος στην ανακοίνωσή του εξαπολύει ευθείες βολές κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

  • Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολη η παραμονή σε ένα κόμμα στο οποίο η έννοια της δημοκρατίας και της Αριστεράς, αλλά και η ιστορία του ίδιου του κόμματος, υπονομεύονται και μόνος αποδεκτός κανόνας είναι η συχνά αδιευκρίνιστη και ευμετάβλητη βούληση του αρχηγού” αναφέρει ο κ. Δραγασάκης και καταλήγει:

“Ορισμένοι είχαν προσδοκίες από τη νέα ηγεσία. Όμως στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, συντελείται μια διαδικασία φθοράς, και όχι δημιουργίας, με πρώτο θύμα την ιστορία του, το έργο του, την ηθικό-πολιτική ακεραιότητά του. Η συζήτηση που άνοιξε, με πρωτοβουλία της ηγεσίας, για «μαύρα ταμεία» αποτελεί τεράστια προσβολή για τα χιλιάδες μέλη του κόμματος που προσέφεραν ανιδιοτελώς και με το υστέρημα τους κρατούσαν όλα αυτά τα χρόνια το κόμμα όρθιο και τα γραφεία του ανοιχτά. Ήταν ένα μεγάλο δώρο στη Δεξιά και όλους όσοι υποστηρίζουν ότι «όλοι είναι το ίδιο”. 

Η απάντηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει σαφή υπονοούμενα κατά του ιστορικού στελέχους για τις σχέσεις του με τις τράπεζες επισημαίνοτας:

  • «Αριστερά σημαίνει σύγκρουση με τις πανίσχυρες εταιρείες ενέργειας. Σύγκρουση με όσους λειτουργούν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Όπως έγινε στην περίπτωση της Attica Bank που ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο Πρόεδρος του έφεραν στην δημοσιότητα, αδιαφορώντας για όσους ενδεχομένως «ενοχληθούν» επειδή δεν διατηρήθηκε το «σιωπητήριο» μπροστά στην λεηλασία της δημόσιας περιουσίας. Αριστερά σημαίνει να διατηρείς μια ξεκάθαρη κι αυστηρή στάση απέναντι στην αισχροκέρδεια των Τραπεζών, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των προθέσεων σου».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε μάλιστα την έκρηξη του Θανάση Καρτερού ο οποίος με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών επισημαίνει:

“Δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε με την αποχώρηση του Δραγασάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οσοι μένουν και δίνουν μέσα στο κόμμα τη μάχη τους έχουν δικαίωμα να διαφωνήσουν. Οσο για τη διαδρομή του, επειδή πολλά άρχισαν να γράφονται και να λέγονται, ο ίδιος ο Δραγασάκης ποτέ δεν θα είχε την έπαρση να τη χαρακτηρίσει αλάνθαστη. Αλλά ένα πράγμα που πάει να σβήσει η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν σβήνεται: ο Δραγασάκης είναι παρών από τη δεκαετία του εβδομήντα στην Αριστερά. Και όρθιος. Και πάντα έτοιμος να υπηρετήσει από όποια θέση τού όριζε το κόμμα του. Με το θάρρος της γνώμης και της πράξης του.

Η Αριστερά εκφράζεται με πράξεις και όχι με μεγαλοστομίες, διατείνεται στο τέλος της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης. Πράξεις ο ίδιος, μεγαλοστομίες ο Δραγασάκης. Εδώ σηκώνουμε τα χέρια και θου Κύριε φυλακή τω στόματί μας, για να μην επαναλάβουμε την προστακτική του Πολάκη στη Συρεγγέλα”.

Σχετικά Άρθρα