Επίτροποι ΕΕ: Δύο ονόματα θα προτείνει ο Μητσοτάκης στην φον ντερ Λάιεν -Ποια χαρτοφυλάκια διεκδικούμε- Φαβορί ο Τζιτζικώστας

 Επίτροποι ΕΕ: Δύο ονόματα θα προτείνει ο Μητσοτάκης στην φον ντερ Λάιεν -Ποια χαρτοφυλάκια διεκδικούμε- Φαβορί ο Τζιτζικώστας

Ανοίγει η συζήτηση για τους επόμενους Επιτρόπους της ΕΕ, μετά τη χθεσινή επικράτηση της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, για τους οποίους όπως είπε η ίδια, θα ζητήσει από τους ηγέτες των χωρών μελών, δύο προτάσεις, μια γυναίκα και έναν άνδρα υποψήφιο. Μετά από μια μικρή ανάπαυλα λίγων ημερών, η νέα πρόεδρος της Kομισιόν θα ξεκινήσει τις επαφές την επόμενη βδομάδα με τους ηγέτες προκειμένου να αρχίσουν τα παζάρια για τους νέους επιτρόπους. Η κ. Φον ντερ Λαιεν έχει ζητήσει από κάθε ηγέτη δύο προτάσεις, προκειμένου η ίδια να έχει την τελική επιλογή, υπάρχει όμως και η δυνατότητα ο κάθε ηγέτης να επιλέξει ένα πρόσωπο που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο που διεκδικεί η χώρα του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως σε δημόσιες παρεμβάσεις του δηλώσει ότι τα πρόσωπα που θα προτείνει για νέο ή νέα Επίτροπο, θα συναρτηθεί με το χαρτοφυλάκιο, Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα προτείνει δύο ονόματα, έναν άνδρα και μία γυναίκα– το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προτείνει ένα μόνο πρόσωπο, αυτό του Μαργαρίτη Σχοινά. Οι ανακοινώσεις σχετικά με τα χαρτοφυλάκια κάθε χώρας θα γίνουν γνωστά στις αρχές Σεπτεμβρίου και οι νέοι επίτροποι θα περάσουν από ακρόαση τον Οκτώβριο ή το αργότερο το Νοέμβριο. Η κ. φον ντερ Λάϊεν θα στείλει επιστολές στους ηγέτες των κρατών -μελών και θα ζητήσεις τις προτάσεις τους.

Τώρα ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται διατεθειμένος να έχει έτοιμες δύο επιλογές, ενώ παράλληλα κρατά κλειστά τα χαρτιά του καθώς η χώρα στοχεύει σε ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο.

“Έχω τις προτεραιότητές μου, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι μία απόφαση που αφορά μόνο την Πρόεδρο της Επιτροπής, κανέναν άλλο. Είναι σαν τον Πρωθυπουργό, ο οποίος ορίζει Υπουργούς. Νομικά έχει αυτή τη δυνατότητα. Οπότε, ανάλογα το χαρτοφυλάκιο ανάλογα και το πρόσωπο”, εξήγησε πρόσφατα ο πρωθυπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Περιγράφοντας το χαρτοφυλάκιο που θα διεκδικήσει η Ελλάδα τόνισε πως πρέπει να είναι «προφανώς σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, γιατί ούτως ή άλλως δεν στέλνουμε Επίτροπο για να διευθετούμε τα δικά μας ζητήματα. Ο Επίτροπος, τη στιγμή που πηγαίνει, φοράει ευρωπαϊκό καπέλο».

Την Ελλάδα ενδιαφέρουν δύο χαρτοφυλάκια ως εξέχουσας σημασίας: Ανταγωνιστικότητας και Διεύρυνσης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το καινούργιο χαρτοφυλάκιο για την Στέγαση καθώς το πρόβλημα των υψηλών ενοικίων και της έλλειψης κατοικιών δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό ελληνικό αλλά ευρύτερα ευρωπαϊκό και γι’ αυτό καλείται η ένωση να το αντιμετωπίσει. Η πλέον θετική αλλά μη αναμενόμενη εκδοχή είναι το νέο χαρτοφυλάκιο της Αμυνας για το οποίο όμως έχει βάλει ισχυρή υποψηφιότητα η Γαλλία.

Τα ονόματα

Τα ονόματα που εξακολουθούν να παίζουν δυνατά από ελληνικής πλευράς για ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο είναι του Αποστόλου Τζιτζικώστα και της Νίκης Κεραμέως. Και για τους δύο ο πρωθυπουργός έχει ιδιαιτέρως θετική άποψη. Ένα τρίτο όνομα που υπάρχει πάντα στο τραπέζι είναι αυτό του Σταύρου Παπασταύρου, ενώ πάντα υπάρχει και το σενάριο της έκπληξης και του προσώπου που μέχρι στιγμής δεν βρίσκεται το ραντάρ των συζητήσεων. Σύμφωνα, πάντως, με το Mega, φαίνεται πως στο Μέγαρο Μαξίμου έχει “κλειδώσει” ως πρόταση ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ερωτηθείς για το θέμα του Έλληνα Επιτρόπου, ανέφερε ότι η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, είπε, πως θα ζητήσει δύο ονόματα από κάθε πρωθυπουργό, έναν άντρα και μια γυναίκα, και αυτό θα κάνει και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

“Δεν μπορώ να γνωρίζω κάτι περισσότερο, όταν έχουμε κάτι περισσότερο θα το μάθετε” πρόσθεσε ενώ για όσα ακούγονται για την κυρία Κεραμέως, είπε ότι δεν γνωρίζει κανένα όνομα, ούτε μπορεί να επιβεβαιώσει οτιδήποτε.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένας εκ των Ευρωπαίων ηγετών που πρωτοστάτησαν στην πρόταση για την επανεκλογή της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν.

“Πιστεύουμε στην επανεκλογή της κ. Φον Ντερ Λάϊεν και βάζουμε ατζέντα για την επόμενη πενταετία”, σημείωσε προσθέτοντας πως “οι ελληνικές θέσεις γίνονται ευρωπαϊκές θέσεις, άμα τη επανεκλογή της κ. Φον Ντερ Λάϊεν”.

Και πρόσθεσε: “Αν ακούσει κανείς τα πρώτα τα οποία είπε, μετά την επανεκλογή της μίλησε, ακριβώς και όπως το διατύπωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, για την ευρωπαϊκή άμυνα, μίλησε για το ζήτημα της στέγης, μίλησε για το ζήτημα των μεταναστευτικό με βάση όσα έχουμε πει τα τελευταία χρόνια, είναι μια καλή εξέλιξη, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη…”, επισήμανε.

Σχετικά Άρθρα