Μπλακ άουτ σε τράπεζες, επιχειρήσεις, αεροδρόμια- “Έπεσαν” τα ψηφιακά συστήματα

 Μπλακ άουτ σε τράπεζες, επιχειρήσεις, αεροδρόμια- “Έπεσαν” τα ψηφιακά συστήματα

Εκτός λειτουργίας πληροφοριακά συστήματα σε πολλές χώρες του κόσμου μετά τα τεχνικά προβλήματα στη λειτουργία προγραμμάτων της Microsoft. Η κατάρρρευση έχει επηρεάσει τους servers των Windows σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας «χάος» και διακοπή σε πολλές υπηρεσίες διεθνώς. Η Microsoft την Παρασκευή ανέφερε ότι οι χρήστες ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση στις 365 υπηρεσίες εφαρμογών που βασίζονται σε cloud. 

Ο τεχνολογικός γίγαντας Microsoft ανακοίνωσε σήμερα ότι λαμβάνει μέτρα έπειτα από τεχνικό πρόβλημα που έπληξε αρκετές επιχειρήσεις. «Οι υπηρεσίες μας βελτιώνονται καθώς συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα άμβλυνσης», αναφέρει η επιχείρηση σε μήνυμά της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X. 

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, υπάρχουν αναφορές πως η μεγάλη εταιρεία κυβερνοασφάλειας Crowdstrike, η οποία παράγει λογισμικό προστασίας από ιούς, πραγματοποίησε ενημέρωση λογισμικού που προκάλεσε τεράστια προβλήματα σε συσκευές Windows – προκαλώντας τη λεγόμενη «μπλε οθόνη του θανάτου» στους υπολογιστές. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα εάν τα δύο ζητήματα συνδέονται, ή πρόκειται για μια «τέλεια καταιγίδα» δύο μεγάλων κολοσσών που συμβαίνουν ταυτόχρονα.

Αλυσιδωτές παρενέργειες σε όλο τον κόσμο

Όπως μεταδίδει ο Guardian, χρήστες στην Αυστραλία άρχισαν να αναφέρουν προβλήματα. Οι αυστραλιανές τραπεζικές εφαρμογές και τα σούπερ μάρκετ επηρεάστηκαν επίσης. Οι αυστραλιανοί ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί Australian Broadcasting Corporation και Sky News επιβεβαίωσαν ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες στη μετάδοση των προγραμμάτων τους.

«Έχω ενημερωθεί για μια μεγάλης κλίμακας τεχνική βλάβη που επηρεάζει αριθμό επιχειρήσεων και υπηρεσιών σε όλη την Αυστραλία σήμερα το απόγευμα», επεσήμανε μέσω Χ η Μισέλ Μακ Γκίνες από την αυστραλιανή υπηρεσία κυβερνοασφάλειας. «Οι τρέχουσες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η βλάβη αυτή συνδέεται με τεχνικό πρόβλημα της πλατφόρμας λογισμικού που χρησιμοποιούν οι εταιρείες που έχουν επηρεαστεί», πρόσθεσε η ίδια. Η κρατική ραδιοτηλεόραση της Αυστραλίας ABC ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει μεγάλη τεχνική βλάβη, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Το αεροδρόμιο Narita της Ιαπωνίας, περίπου 60 χιλιόμετρα από το Τόκιο, λέει ότι οι αεροπορικές εταιρείες JetStar, Jeju Air, Qantas, HK Express και Spring Japan έχουν προβλήματα με τα συστήματά τους. Και στην Ινδία, το αεροδρόμιο του Δελχί αναφέρει ότι ορισμένες υπηρεσίες έχουν επηρεαστεί προσωρινά.

Η American Airlines, η Delta Airlines, η United Airlines και η Allegiant Air καθήλωσαν τις πτήσεις τους. H Ryanair προειδοποίησε τους πελάτες της για ενδεχόμενα προβλήματα «εξαιτίας παγκόσμιας βλάβης στο σύστημα πληροφορικής».

Η αστυνομία στην πολιτεία της Αλάσκας των ΗΠΑ ανέφερε διακοπή των τηλεφωνικών γραμμών έκτακτης ανάγκης. Με ανάρτηση στο Facebook, η αστυνομική δύναμη της πολιτείας λέει ότι «πολλές 911 κλήσεις και τηλεφωνικά κέντρα δεν λειτουργούν σωστά σε όλη την Πολιτεία της Αλάσκας».

Το αεροδρόμιο του Βερολίνου ανακοίνωσε την αναστολή της εναέριας κυκλοφορίας ως τις 11:00 ώρα Ελλάδας λόγω τεχνικού προβλήματος στο σύστημα πληροφορικής. Το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ ανέφερε επίσης καθυστερήσεις. Προβλήματα ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει και το αεροδρόμιο της Πράγας στο σύστημα check-in που χρησιμοποιεί μεγάλος αριθμός αεροπορικών εταιρειών, σημειώνοντας ότι κάποιες αναχωρήσεις θα καθυστερήσουν.

Νωρίτερα η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου σε ανακοίνωσή της στο Χ ενημέρωσε τους επιβάτες ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στο check -in λόγω τεχνικού προβλήματος. Τεχνική βλάβη στο σύστημα πληροφορικής επηρεάζει τη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων και εταιρειών σε πολλές χώρες, όπως η Αυστραλία, η Τουρκία και η Ισπανία.

Το Sky News στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε ότι ήταν εκτός εκπομπής το πρωί της Παρασκευής, με τον αθλητικό παρουσιαστή του Sky News, Jacquie Beltrao, να δημοσιεύει στο X: «Προφανώς δεν είμαστε στον αέρα – προσπαθούμε». Μια μεγάλη εταιρεία τρένων στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε τους επιβάτες να αναμένουν αναστάτωση καθώς αντιμετώπιζε «ευρεία προβλήματα» στα πληροφοριακά του συστήματα. Σύστημα κρατήσεων του τομέα υγείας που χρησιμοποιείται από γιατρούς στην Αγγλία βρίσκεται εκτός δικτύου, αναφέρουν σε αναρτήσεις τους σήμερα στην πλατφόρμα X υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Το «μπλακ άουτ» έχει επηρεάσει και εταιρείες σιδηροδρομικών δικτύων. Ο σημαντικότερος σιδηροδρομικός φορέας της Βρετανίας, Govia Thameslink Railway, ανακοίνωσε σήμερα ότι επηρεάστηκε από τεχνικό πρόβλημα του συστήματος πληροφορικής, κάτι το οποίο θα οδηγήσει πιθανόν σε ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.

Ο μεγαλύτερος τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων της Πολωνίας, το Baltic Hub στη βόρεια πόλη του Γκντανσκ, είναι μία ακόμα σημαντική υποδομή που επηρεάζεται. «Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη ότι αντιμετωπίζουμε προβλήματα στο Baltic Hub, με μια παγκόσμια διακοπή λειτουργίας του λειτουργικού συστήματος της Microsoft που παρεμποδίζει τη λειτουργία του», λέει η εταιρεία. Το Baltic Hub ζήτησε από τις εταιρείες να μην στέλνουν εμπορευματοκιβώτια στο λιμάνι. Ο κόμβος άρχισε να λειτουργεί το 2007 και έχει την ικανότητα να διακινεί έως και 2,9 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια ετησίως.

Χωρίς προβλήματα το «Ελ. Βενιζέλος»

Δίχως ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η αεροπορική κίνηση και η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος. Και τούτο παρά τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν άλλα μεγάλα αεροδρόμια διεθνώς, στα πληροφοριακά τους συστήματα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε πριν λίγο στο ΑΠΕ στέλεχος στον τομέα επικοινωνίας του Αεροδρομίου, μόνον ορισμένες εκ των αεροπορικών εταιρειών έχουν εμφανίσει προβλήματα λειτουργίας στα πληροφοριακά τους συστήματα. Δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα ή καθυστερήσεις πτήσεων, σημείωσε. 

Tι απαντά η Microsoft

Ο τεχνολογικός γίγαντας Microsoft ανακοίνωσε σήμερα ότι λαμβάνει μέτρα έπειτα από τεχνικό πρόβλημα που έπληξε αρκετές επιχειρήσεις, κυρίως της Αυστραλίας.

«Οι υπηρεσίες μας βελτιώνονται καθώς συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα άμβλυνσης”, αναφέρει η επιχείρηση σε μήνυμά της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Πηγή: Guardian

Σχετικά Άρθρα