ΣΥΡΙΖΑ/Γαβρήλος: Κινήσεις πανικού οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την 6ημερη εργασία
Κινήσεις πανικού και παραπλάνησης χαρακτηρίζει ο τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Γαβρήλος τις ανακοινώσεις σήμερα Πέμπτη (18/7) της Νίκης Κεραμέως και του υπουργείου Εργασίας για την 6ημερη εργασία, που στις οποίες αποτυπώνεται το χάος και η αυθαιρεσία που επικρατεί με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
«Μέσα σε κλίμα βιασύνης και προσπαθώντας να καλύψει τις κοινωνικές αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει για την επιβολή της 6ημερης εργασίας, σήμερα το Υπουργείο εξέδωσε στατιστικά στοιχεία με τα οποία προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι το συγκεκριμένο μέτρο αφορά επί της ουσίας έναν πολύ μικρό αριθμό επιχειρήσεων (690 αναφέρει) και άρα εργαζομένων. Πρόκειται όμως για άλλη μια λαθροχειρία της Κυβέρνησης, που σκοπό έχει να κρύψει τις πραγματικές διαστάσεις των αντεργατικών πολιτικών που επιβάλλει με αμείωτο ρυθμό, ανατρέποντας πλήρως το πλαίσιο της εργατικής νομοθεσίας» τονίζει ο Γ. Γαβρήλος.
Ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρατηρεί ότι το υπουργείο και η Ν. Κεραμέως αποκρύπτουν το γεγονός ότι τόσο με τον Ν. 5053/2023, όσο και με σχετική Υπουργική Απόφαση (113169/2023) του κ. Γεωργιάδη, οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν απολογιστική δήλωση στις αλλαγές του χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων. «Άρα, πριν καν τελειώσει ο πρώτος μήνας που εφαρμόζεται η 6ημερη εργασία και από τη στιγμή που δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να δηλώνουν μεταγενέστερα τις αλλαγές στις ώρες και μέρες εργασίας, πώς και από πού άντλησε το Υπουργείο τα στοιχεία που δίνει στην δημοσιότητα;» διερωτάται.
«Επίσης, πώς απαντά το Υπουργείο Εργασίας στις μαζικές αιτήσεις των επιχειρήσεων για αλλαγή ΚΑΔ, έτσι ώστε να εντάσσονται στην προβλεπόμενη λίστα των δραστηριοτήτων που “δικαιολογούν” την 6ημερη εργασία;» συνεχίζει.
Παράλληλα, ο Γ. Γαβρήλος σημειώνει ότι το υπουργικό επιτελείο δεν έχει απαντήσει ακόμη πώς πρόκειται να ελέγξει την κατάχρηση της ρύθμισής του, από την στιγμή που το ΣΕΠΕ έχει αδρανοποιηθεί και δεν υπάρχει καμία περιγραφή στον Νόμο Γεωργιάδη για τους όρους και τα κριτήρια επιβολής της 6ημερης εργασίας σε μια επιχείρηση, που επικαλείται «φόρτο εργασίας».
«Η 6ημερη εργασία είναι πια ένα τετελεσμένο γεγονός για την χώρα μας που προκαλεί τσουνάμι αλλαγών στην ζωή των εργαζομένων και χειροτερεύει κατά πολύ την ήδη δυσχερή θέση τους. Σε μια αγορά εργασίας που λειτουργεί ανεξέλεγκτα με τις ευλογίες της ΝΔ, έχοντας παύσει κάθε ελεγκτικό μηχανισμό που θα μπορούσε να επιτηρήσει την νομιμότητα και να προστατέψει τους εργαζόμενους, ο κόσμος της εργασίας είναι παντελώς εκτεθειμένος στα εργοδοτικά συμφέροντα που επιδιώκουν παραπάνω κέρδη, εις βάρος των ζωών των εργαζομένων» υπογραμμίζει ο τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.