Ρεύμα/Επιδότηση: Στόχος τα 15 λεπτά η κιλοβατώρα για πράσινα και… μισά κίτρινα τιμολόγια-Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

 Ρεύμα/Επιδότηση: Στόχος τα 15 λεπτά η κιλοβατώρα για πράσινα και… μισά κίτρινα τιμολόγια-Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Αρχές Αυγούστου θα γίνει γνωστό το ύψος της επιδότησης για το ρεύμα ενώ αυτοί που θα επωφεληθούν είναι όσοι έχουν κατανάλωση ρεύματος έως 500 κιλοβατώρες το μήνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσπάθεια γίνεται να μην πληρώσουν τελικά πάνω από 15 λεπτά την κιλοβατώρα οι καταναλωτές. Η επιδότηση αφορά πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, ενώ όσοι έχουν κίτρινο τιμολόγιο που καθορίζεται η τιμή του απολογιστικά, εκ των υστέρων, θα επιβαρυνθούν τον Ιούλιο, αφού οι επιδοτήσεις ισχύουν για τον Αύγουστο.

Οι καταναλωτές που είναι σε μπλε τιμολόγιο δεν επηρεάζονται καθόλου, αφού δεν θα λάβουν επιδότηση, αλλά δεν θα υποστούν και τις συνέπειες ανόδου της χονδρική, καθώς έχουν συμφωνημένη σταθερή τιμή για 6, 8 ή 12μήνες. Ωστόσο η ελκυστικότητα αυτής της κατηγορίας τιμολογίου αμβλύνεται με τα νέα μέτρα, αφού οι διαφορές του από τα πράσινα και κίτρινα θα είναι μικρές.

Η αντίδραση που ανακοινώθηκε χθες από την κυβέρνηση αφορά τρεις κινήσεις:

Πρώτον, έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με αέριο. Ο φόρος αυτός θα επιβληθεί για τουλάχιστον δύο μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο, με το ακριβές ύψος να ανακοινώνεται προσεχώς, αφού πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το φαινόμενο για να οριστικοποιηθούν όλα τα μεγέθη.

Δεύτερον, προβλέπεται επιδότηση νοικοκυριών για τον Αύγουστο στα πράσινα και τα κίτρινα τιμολόγια.

Ταυτόχρονα, θα ενσωματωθεί νομοθετικά η νέα οδηγία για τον έκτακτο μηχανισμό, αλλά με δεδομένο ότι αναφέρεται σε δυσλειτουργίες της ευρωπαϊκής αγοράς, το ΥΠΕΝ θα συμπεριλάβει πρόσθετη πρόνοια για παρέμβαση σε στρεβλώσεις προσωρινές με επαναληπτικό χαρακτήρα. Όλα αυτά θα προχωρήσουν με έγκριση της Κομισιόν.

  • Σημαντικό θα είναι βεβαίως το όφελος για τους επιχειρηματίες από την χθεσινή εξαγγελία Σκυλακάκη, σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονται χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την υποχρέωση να καταβάλουν οφειλές που προκύπτουν από τις αναδρομικές εκκαθαρίσεις του ΕΤΜΕΑΡ για την περίοδο 2019-2023. Το σύνολο του ποσού που θα «γλυτώσουν» οι επιχειρήσεις, εκτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι από τις εκκαθαρίσεις του ΕΤΜΕΑΡ προκύπτουν μεταξύ άλλων οι επιχειρήσεις που πρέπει να επιστρέψουν ποσά, καθώς χρεώνονταν με μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ χωρίς να το δικαιούνται.

Οι υπόχρεοι είναι δεκάδες χιλιάδες, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων στη μέση τάση που ανήκουν στον πρωτογενή τομέα (γαλακτοβιομηχανίες, ιχθυοτροφεία, εταιρείες συντήρησης τροφίμων, αγροτικοί συνεταιρισμοί).

  • Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι τα χρήματα που θα «γλιτώσουν» οι επιχειρήσεις θα λείψουν από τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ που τα είχε προϋπολογίσει. Δεδομένου ότι από τον ΕΛΑΠΕ πληρώνονται ο σταθμοί που παράγουν πράσινη ενέργεια, ο κίνδυνος που υπάρχει είναι να μπούμε σε μια νέα περίοδο καθυστερήσεων στην καταβολή των πληρωμών στους παραγωγούς ΑΠΕ.

Με βάση την τελευταία εκτίμηση του Διαχειριστή, ο ΕΛΑΠΕ προβλέπεται να κλείσει το 2024 με έλλειμμα ύψους 232,56 εκατομμύρια ευρώ, κατάσταση που αναμένεται να επιδεινωθεί έτι περαιτέρω μετά και την νέα απόφαση, δημιουργώντας νέα δεδομένα και απαιτήσεις για την θωράκιση του λογαριασμού. Μία από τις πιθανές λύσεις του προβλήματος είναι η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών τους.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά χαρακτηρίζουν ως σταγόνα στον Ωκεανό τις επιδοτήσεις και επικεντρώνουν την κριτική τους στην πολιτική της κυβέρνηση στον τομέα της ενέργειας. Χαρακτηρίζουν αναποτελεσματική ή ψευδεπίγραφη τη φορολόγηση των εταιριών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Για «επιδοτήσεις-φιλοδωρήματα» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στο ότι οι επιδοτήσεις που εξάγγειλε η κυβέρνηση δεν περιλάμβαναν ποσά.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις ανακοινώσεις του Θόδωρου Σκυλακάκη «αυτό που παραδέχτηκαν πάντως είναι πως δεν μπορούν να προγραμματίσουν τίποτα με σοβαρό τρόπο, πώς ανακαλύπτουν διαρκώς νέες «εισαγόμενες κρίσεις» και κατόπιν αυτοσχεδιάζουν εξαγγέλλοντας επιδοτήσεις, των οποίων το ύψος θα ανακοινώσουν …προσεχώς».

Προσθέτει επίσης ότι η κυβέρνηση «κοροϊδεύει τους πολίτες με επιδοτήσεις – φιλοδωρήματα μέχρι την επόμενη «απρόβλεπτη» κρίση».

Το ΠΑΣΟΚ

Για «μια ακόμα επικοινωνιακού τύπου συνέντευξη» έκανε λογο το ΠΑΣΟΚ. Με τον αρμόδιο για ζητήματα ενέργειας του κόμματος, Φραγκίσκο Παρασύρη να επισημαίνει ότι «ο καύσωνας στην Ουκρανία και την Ουγγαρία στον οποίο απέδωσε ο υπουργός την εκτόξευση των τιμών της χονδρεμπορικής, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την κατάσταση στην οποία φτάσαμε, αλλά είναι αποτέλεσμα των λαθών και των διαχρονικών αδυναμιών τα τελευταία χρόνια».

Επίσης εξετάζοντας μια προς μία τις ανακοινώσεις περί  επισημαίνει πως το έκτακτο τέλος στο φυσικό αέριο «δεν πρόκειται να αποκλιμακώσει τις τιμές ρεύματος, το αντίθετο! Από την μια λοιπόν, οι καταναλωτές θα πληρώνουν τσουχτερούς λογαριασμούς και από την άλλη θα επιβάλλεται έκτακτο τέλος στους παρόχους για να επιστραφούν τα ίδια ποσά στη συνέχεια. Μέτρα που παραπέμπονται στις καλένδες, μετά τον Αύγουστο, καθώς προϋποθέτουν νομοθετική ρύθμιση και χρόνο για την εφαρμογή τους».

Όσον αφορά την επιδότηση κάνει λόγο για «ακόμα ένα εμβαλωματικό μέτρο, με αμφίβολη αποτελεσματικότητα, καθώς τα οριζόντια μέτρα ήδη έχουν απορριφθεί από την Ε.Ε., αλλά και για το γεγονός ότι το όριο των 500KW δεν καλύπτει τις ανάγκες των καταναλωτών μέσα στο καλοκαίρι».

Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει επίσης πως «όταν στη Γερμανία το 40% της ζήτησης περνάει από τη διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο και το υπόλοιπο καθορίζεται με σταθερά και μεγάλης διάρκειας συμβόλαια, στην Ελλάδα το 99% της αγοράς διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο με τιμές της επόμενης μέρας».

Το ΚΚΕ

Από την πλευρά του ΚΚΕ τονίζεται πως «με την παραπλανητική συζήτηση για τα “ουρανοκατέβατα κέρδη”, που κρατά εδώ και 3 χρόνια, επιχειρούν να κρύψουν ότι η πολιτική τους έχει διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να έχουν οι επιχειρηματίες της ενέργειας μόνιμα τεράστια κερδοφορία, στις πλάτες του λαού. Αυτή δεν πρόκειται να την αγγίξουν, ενώ οι όμιλοι των ΑΠΕ έμειναν στο απυρόβλητο και στις σημερινές ανακοινώσεις».

Αναφέρει επίσης πως «δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα τα γνωστά, δοκιμασμένα ημίμετρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα οποία απλά κόβουν ένα μικρό μέρος της τεράστιας κερδοφορίας για να επιδοτήσουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα τους λογαριασμούς, ενώ οι τιμές είχαν διαμορφωθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα ήδη πριν την τωρινή εκτίναξη». Το ΚΚΕ ζητά «κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και των φόρων που εκτινάσσουν παραπέρα τις τιμές».

Η Νέα Αριστερά

Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς η Πέτη Πέρκα μίλησε για «επικοινωνιακού χαρακτήρα εξαγγελία επιδοτήσεων» τονίζοντας πως η κυβέρνηση «επιλέγει να «χαϊδεύει» τους ηλεκτροπαραγωγούς από συμβατικές μονάδες που, την τελευταία εβδομάδα, εκμεταλλευόμενοι και τα όποια ζητήματα έχουν προκύψει περιφερειακά, προσφέρουν ακραίες μέγιστες ημερήσιες τιμές προς το βράδυ για να καλύψουν τη ζήτηση. Επιτρέπει άρα να απολαμβάνουν ανεπίτρεπτα, εξωφρενικά υπερκέρδη μπροστά στα οποία η φορολόγηση είναι ασήμαντη».

Μάλιστα παραθέτει και συγκεκριμένα στοιχεία λέγοντας πως «για το διάστημα 10-17 Ιουλίου, οι μέγιστες ημερήσιες τιμές για να καλύψουν τη ζήτηση τις ώρες 20.00 με 21.00 διαμορφώθηκαν από 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως 759 ευρώ ανά μεγαβατώρα».

Επίσης σημειώνει πως η κυβέρνηση ακόμη και στις εξαγγελίες της είναι αόριστη για το ύψος της φορολογίας που θα επιβάλλει ενώ «δεν θα φορολογήσει τα υπερκέρδη που παράγονται λόγω της μεγάλης αύξησης της χονδρικής στην Αγορά Επόμενης Μέρας (DAM) στις υπόλοιπες τεχνολογίες, όπως είναι οι ΑΠΕ και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά».

Σχετικά Άρθρα