Προπονητής ιστιοπλοΐας: Κάθειρξη 13 ετών για την κακοποίηση της Αμαλίας

 Προπονητής ιστιοπλοΐας: Κάθειρξη 13 ετών για την κακοποίηση της Αμαλίας

Δεν μείωσε το Εφετείο την πρωτόδικη ποινή των 13 ετών που είχε επιβληθεί στον 40χρονο προπονητή ιστιοπλοΐας καθώς, ομόφωνα, τον έκρινε ένοχο για το αδίκημα της κατάχρησης ανήλικου σε ασέλγεια σε βάρος 12χρονης αθλήτριας του.

Η νεαρή καταγγέλουσα απουσίαζε από την δικαστική αίθουσα όταν το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας ανακοίνωσε πως επέβαλε κάθειρξη 13 ετών στον 40χρονο ενώ, όπως και πρωτόδικα, τον έκρινε αθώο για το αδίκημα του βιασμού.

Στον προπονητή δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, καθώς κρίθηκε από το δικαστήριο ότι δεν μετάνιωσε για τις πράξεις του.

Ως προς το αδίκημα του βιασμού, το δικαστήριο έκρινε αθώο τον κατηγορούμενο κατά πλειοψηφία (6-1). Μειοψήφισε η πρόεδρος η οποία έκρινε πως τελέστηκε μία πράξη βιασμού.

Το σκεπτικό για την αθώωση

Το σκεπτικό του Μικτού Ορκωτού Εφετείου έκανε γνωστό η πρόεδρος με μία αναλυτική τοποθέτηση, αναφέροντας: «Ο βιασμός μας απασχόλησε ιδιαίτερα. Οι πράξεις αυτές δεν γίνονται ποτέ όταν είναι άλλοι μπροστά, είναι πράξεις που γίνονται κρυφά, ο δράστης είναι μόνος του με το θύμα. Πως θα βγάλουμε λοιπόν εμείς πως έγινε πράξη χωρίς άλλο μάρτυρα; Έχουμε το λόγο του ενός εναντίον του άλλου. Δεν έχουμε ιατροδικαστικές εκθέσεις ή εκτιμήσεις, αλλά μόνο αυτό που λένε ο ένας και ο άλλος» ανέφερε η πρόεδρος, και συνέχισε: «Έχουμε έναν κατηγορούμενο που από την πρώτη στιγμή σχεδόν λέει τα ίδια πράγματα και την παθούσα που κατά τις καταθέσεις της μπερδεύεται ως προς το χρόνο ή τον τόπο. Πιστεύουμε ότι κανείς δεν λέει την πλήρη αλήθεια… κάθε αμφιβολία είναι υπέρ του κατηγορούμενου στο δίκαιο μας και όταν γίνεται μια δίκη ο κατηγορούμενος είναι στη «γωνία». Πρέπει να το κάνουμε αυτό σε κάθε δίκη γιατί δεν ξέρουμε ποτέ θα βρεθούμε εμείς στην ίδια θέση. Και πρέπει αν το διαφυλάττουμε αυτό, πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι για να καταδικάσουμε έναν άνθρωπο».

«Όχι» στη χορήγηση ελαφρυντικού

Το δικαστήριο δεν χορήγησε κανένα ελαφρυντικό στον καταδικασθέντα, απορρίπτοντας την πρόταση του εισαγγελέας για αναγνώριση της περίστασης της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, ο καταδικασθείς «απείχε από την τέλεση πράξεων μετά την πράξη, είχε θετική συμπεριφορά για το κοινωνικό σύνολο και τέλος όταν το θέμα ανακοινώθηκε προέχει σε αναφορά και διευκόλυνε τη διαδικασία για να φτάσουμε εδώ σήμερα».

Με τον τρόπο αυτό μπήκαν τίτλοι τέλους στην υπόθεση που έγινε γνωστή στις εισαγγελικές αρχές παίρνοντας το δρόμο της δικαιοσύνης, από την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, κατά την κατάθεση της για την προσωπική της περιπέτεια, στο πλαίσιο του κινήματος #metoo. Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών χωρίς αναστολή και χωρίς ελαφρυντικό για την πράξη της κατάχρησης ανήλικου σε ασέλγεια ενώ κατά πλειοψηφία είχε αθωωθεί για το κακούργημα του βιασμού κατ’εξακολούθηση.

Σχετικά Άρθρα