Παρασκήνιο: Πώς έγινε το “μπλόκο” στη Φουντεδάκη- Ποιοι γαλάζιοι έβαλαν “βέτο”

 Παρασκήνιο: Πώς έγινε το “μπλόκο” στη Φουντεδάκη- Ποιοι γαλάζιοι έβαλαν “βέτο”

Πλούσιο παρασκήνιο πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει την πρόταση για διορισμό της καθηγήτριας Νομικής Αικατερίνης Φουντεδάκη στην Εθνική Επιτροπή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Η συζήτηση για την τοποθέτηση της κυρίας Φουντεδάκη στην Αρχή ήταν προγραμματισμένη σε συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ωστόσο υπήρξαν αντιδράσεις από αρκετούς «γαλάζιους» βουλευτές, αναγκάζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποσύρει την πρότασή του.

Η ιστορία ξεκινά από το νομοσχέδιο… για τα ομόφυλα ζευγάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα βουλευτών μελών της Επιτροπής συναντήθηκε με τον υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ Γ. Μυλωνάκη, στον οποίον διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στον συγκεκριμένο διορισμό, διότι η κ. Φουντεδάκη υπήρξε εκ των συγγραφέων του νόμου για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, είχε συμμετάσχει στα γαλάζια «φροντιστήρια» για την κάμψη των αντιστάσεων στην Πειραιώς, φέρεται να είναι υπέρ της επέκτασης της δυνατότητας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και στα ομόφυλα ζευγάρια και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να τεθεί επικεφαλής της συγκεκριμένης αρχής.

  • Μάλιστα πολλοί από εκείνους που είχαν διαφωνήσει είχαν ζητήσει και την αντικατάστασή τους από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στέφανου Σίσκου στο OPEN.

Το μήνυμα μεταφέρθηκε στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και μετά από διαβούλευση, αποφασίστηκε η αναβολή της συνεδρίασης, προκειμένου να μη βρεθεί η κυβερνητική πλειοψηφία στη δυσάρεστη θέση να απολογείται γιατί κυβερνητικοί βουλευτές καταψήφισαν επιλογή του κόμματός τους.

Κυβερνητικές πηγές λένε πως ο πρωθυπουργός άκουσε τις επιφυλάξεις των βουλευτών του και αποφάσισε να «κλείσει» το θέμα και έδωσε εντολή να ματαιωθεί η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής και τελικά αποφάσισε να αποσύρει την πρόταση για την κ. Φουντεδάκη. Την ίδια στιγμή, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η πρόταση στην κ. Φουντεδάκη δεν έγινε γιατί συμμετείχε στην επιτροπή για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά λόγω της επιστημονικής της επάρκειας, την οποία δεν αμφισβητεί ο πρωθυπουργός όπου εκτιμά το επιστημονικό μέγεθός της.

  • «Η συγκεκριμένη επιλογή ήταν λανθασμένη εξ αρχής και δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή σε καμία περίπτωση» λένε γαλάζιοι βουλευτές που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, το επιτελείο του οποίου, σημειωτέον, ήταν στις… επάλξεις από τις αρχές της εβδομάδας προκειμένου να αποτρέψει τον διορισμό της κ. Φουντεδάκη -όπερ και εγένετο.

Όσοι γνωρίζουν πάντως καλά τα τεκταινόμενα στη ΝΔ αναφέρουν ότι η παραπάνω εξέλιξη δεν είναι συγκυριακή. Κατά γενική εκτίμηση, δε, συνιστά προάγγελο όσων πρόκειται να ακολουθήσουν στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο που ξεκινά τον Σεπτέμβριο.

Σχετικά Άρθρα