Γιατί η Τουρκία αναζητά ουράνιο στον Νίγηρα;Η επίσκεψη υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας τράβηξε το ενδιαφέρον του Bloomberg
Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει επιδοθεί σε μια εντατική και στοχευμένη προσπάθεια διείσδυσης στην Αφρικανική ήπειρο, με συχνές ανταλλαγές υψηλών επισκέψεων, ενώ και ο Πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει τουλάχιστον δυο περιοδείες στην περιοχή. Τελευταία φορά ήταν το 2022 όταν διέκοψε το ταξίδι του στην Αφρική λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Του Σπύρου Σιδέρη
Η Τουρκία ήταν μια από τις λίγες χώρες που χρησιμοποίησε στο έπακρο τη διπλωματία των εμβολίων κατά την περίοδο της πανδημίας στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες εμβόλια και χιλιάδες τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού στις φτωχές αφρικανικές χώρες που δεν είχαν πρόσβαση είτε σε εμβόλια είτε σε υλικά προστασίας από τον Covid-19. Αν συνυπολογίσει κανείς και το ισχυρό μουσουλμανικό στοιχείο στην περιοχή, το ξεκλείδωμα για πρόσβαση και διείσδυση στην περιοχή είχε γίνει.
Η Αφρική, πλούσια σε σπάνιες γαίες και φυσικούς πόρους, έχει ιδιαίτερη αξία για τη βιομηχανία και φυσικά την οικονομία της Τουρκίας. Επίσης η πληθώρα εντάσεων και συγκρούσεων στην περιοχή, προκαλεί το ενδιαφέρον της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας για να προωθήσει τα οπλικά της συστήματα, ενισχύοντας έτσι το brand name της στη διεθνή αγορά, για την αξιοπιστία των προϊόντων της.
- Την Τετάρτη μια μεγάλη και σημαίνουσα υπουργική αντιπροσωπεία από την Τουρκία, επισκέφθηκε τον Νίγηρα για επίσκεψη εργασίας.
Το ενδιαφέρον είναι ότι στην αποστολή συμμετείχαν εκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο επικεφαλής της ΜΙΤ Ιμπραχίμ Καλίν, ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας Χαλούκ Γκιοργκιούν και ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου Οζγκιούρ Βολκάν Ατζάρ.
- Η σύνθεση καταδεικνύει εν πολλοίς το τουρκικό ενδιαφέρον, όμως αυτό που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ότι στην ατζέντα τα αντιπροσωπείας υπήρχε και η προμήθεια ουρανίου.
Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Bloomberg ανέφεραν ότι ο σκοπός της επίσκεψης στον Νίγηρα, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ουρανίου στον κόσμο, ήταν «η διεκδίκηση πρόσβασης σε κοιτάσματα ουρανίου». «Οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και Ενέργειας της Τουρκίας επισκέφθηκαν τη δυτικοαφρικανική χώρα του Νίγηρα για να αποκτήσουν πρόσβαση στα πλούσια κοιτάσματα ουρανίου της», ανέφερε το δημοσίευμα.
- «Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, οι οποίες ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και με τη συμμετοχή του υφυπουργού της τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT) Ιμπραχήμ Καλίν, θέλει να προμηθευτεί ουράνιο από τον Νίγηρα για να στηρίξει τη νέα βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας».
Να θυμίσουμε ότι η Τουρκία θα θέσει σε λειτουργία το πυρηνικό εργοστάσιο ενέργειας στο Ακουγιού, εκτός απροόπτου, μέσα στο 2025, ενώ στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αστάνα μεταξύ του Ερντογάν και του Πούτιν, συζητήθηκε η κατασκευή και δεύτερου πυρηνικού σταθμού στη Δυτική Θράκη τα επόμενα χρόνια.