Εύθραυστη πλειοψηφία: Ανησυχεί η ντερ Λάιεν μετά την καταδικαστική απόφαση- Σύγκριση ψήφων με το 2019

 Εύθραυστη πλειοψηφία: Ανησυχεί η ντερ Λάιεν μετά την καταδικαστική απόφαση- Σύγκριση ψήφων με το 2019

Η πιο κρίσιμη ώρα έφτασε για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς σήμερα η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο θα αποφασίσει για την ανανέωση της πενταετούς θητείας της στον κορυφαίο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφού έλαβε το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την υποψηφιότητά της ως υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το νούμερο ένα του απερχόμενου εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ πρέπει να περάσει από τη δοκιμασία της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας, όπου έχει την πλειοψηφία αλλά όχι και τόσο σταθερή όσο φαίνεται.

Του Σπύρου Σιδέρη

Σ’ αυτή την αβεβαιότητα της επανεκλογής της Γερμανίδας πολιτικού, ήρθε να προστεθεί η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ, όπου την έκρινε ένοχη, γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έπρεπε να περιορίσει την πρόσβαση του κοινού σε ορισμένες λεπτομέρειες και ρήτρες των συμβολαίων αγοράς εμβολίων κατά της Covid-19 στη διάρκεια της πανδημίας.

  • Κοινώς τα πάρε δώσε της φον ντερ Λάιεν με τις φαρμακευτικές εταιρείες και ιδιαίτερα την Pfizer, προκάλεσαν παρενέργειες στην εκλογή της που τώρα φαντάζει ακόμα πιο δύσκολη από ότι πριν την απόφαση του Δικαστηρίου.

Η ισχυρή πλειοψηφία των 401 εδρών που διαθέτουν το Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι, 40 περισσότερες από το ελάχιστο όριο της απόλυτης πλειοψηφίας, πρέπει να επιβεβαιωθούν και την κάλπη με ορατό τον κίνδυνο μεταστροφών στην ολομέλεια. Εξάλλου η ψηφοφορία είναι μυστική και η δυνατότητα των βουλευτών να ξεφύγουν από την κομματική γραμμή μεγάλη.

  • Στις εκλογές του 2019, η ίδια πλειοψηφία, Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι είχαν 444 έδρες, αλλά η φον ντερ Λάιεν είχε εγκριθεί με μόλις 383 ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι, σε σύγκριση με την πλειοψηφία στα χαρτιά, το 13,5% των ευρωβουλευτών από την συγκεκριμένη πλειοψηφία δεν την είχαν στηρίξει με την ψήφο τους. Ακόμα χειρότερα αν λάβει κανείς υπόψη του την καθοριστική συμβολή των 14 από το Κίνημα 5 Αστέρων και των 26 από το πολωνικό ακροδεξιό Νόμος και Δικαιοσύνης.

Αν κάνουμε μια αναγωγή του τότε με το τώρα, παρότι οι καιροί έχουν αλλάξει, όχι όμως και η αβεβαιότητα, θα σήμαινε 52 ψήφους λιγότερες από τις 401 έδρες των ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και της Ανανεωτικής Ευρώπης. Όπερ σημαίνει 349 ψήφοι υπέρ, δηλαδή 12 λιγότερες από το ελάχιστο όριο εκλογής.

  • Η Πρόεδρος της Επιτροπής θα μπορούσε να ξεπεράσει τον σκόπελο αυτό με μια ενδεχόμενη συνεργασία με την ακροδεξιά, όμως μια κόκκινη γραμμή που επαναλήφθηκε πολλές φορές από τις τρεις πολιτικές ομάδες που φιλοδοξούν να υποστηρίξουν τη φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μαζί με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι καμιά συνεργασία με την ακροδεξιά.

Βέβαια ούτε τα κόμματα της ακροδεξιάς έχουν εκδηλώσει έστω και πρόθεση να συζητήσουν την υποστήριξη της. Εξάλλου η φον ντερ Λάιεν είχε κάνει σαφές μετά τις εκλογές τον Ιουνίου, ότι θα συνεργαστεί με όλα τα φιλοουκρανικά, φιλοευρωπαϊκά και υπέρ του Κράτους Δικαίου μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η δήλωση αυτή και μόνο θεωρείται ικανή να αποτρέψει οποιαδήποτε σύγκλιση με την ακροδεξιά.

Εκτός όλων των άλλων, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το σχέδιο που θα παρουσιάσει στην ολομέλεια για την επόμενη πενταετία, θα καθορίσει και την απόφαση πολλών από τους σίγουρους ευρωβουλευτές, που περιμένουν συγκεκριμένες δράσεις της επιτροπής σε τομείς όπως η μετανάστευση, η πράσινη μετάβαση, η ενίσχυση της οικονομίας κ.α.

Σαφώς και η καταδίκη του Δικαστηρίου θα παίξει σημαίνοντα ρόλο στην απόφαση των 720 ευρωβουλευτών που καλούνται να ψηφίσουν σήμερα.

Σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε θα τεθεί νέος υποψήφιος για τη θέση σε ένα μήνα, καθυστερώντας έτσι και τις υπόλοιπες τοποθετήσεις των επιτρόπων, ενώ θα δημιουργηθεί ένα πολιτικό κενό στα ευρωπαϊκά όργανα.

Σχετικά Άρθρα