Μπάιντεν: “Πιο δεκτικός” στην αποχώρηση γράφουν οι NYT -Οι στοιχηματικές ποντάρουν στην απόσυρση -Αποφάσεις ακόμα και εντός του ΣΚ

 Μπάιντεν: “Πιο δεκτικός” στην αποχώρηση γράφουν οι NYT -Οι στοιχηματικές ποντάρουν στην απόσυρση -Αποφάσεις ακόμα και εντός του ΣΚ

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φέρεται να έχει γίνει πιο δεκτικός τις τελευταίες μέρες στο να ακούσει επιχειρήματα σχετικά με το γιατί πρέπει να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή. Οι New York Times επικαλούνται πηγές των Δημοκρατικών, αφού δύο κορυφαία στελέχη τους στο Κογκρέσο συζήτησαν με τον πρόεδρο ιδιωτικά προ ημερών, λέγοντας πως ανησυχούν έντονα για τις προοπτικές του.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει δώσει ένδειξη ότι αλλάζει γνώμη για την παραμονή του στην κούρσα, αλλά ήταν πρόθυμος να ακούσει για νέα, ανησυχητικά δεδομένα δημοσκοπήσεων και έθεσε ερωτήσεις για το πώς θα μπορούσε να κερδίσει η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις.

Η πιθανότητα να εγκαταλείψει

Οι πληροφορίες δείχνουν ότι ο κ. Μπάιντεν, τουλάχιστον ιδιωτικά, έχει μια πιο ανοιχτόμυαλη στάση από ό,τι την περασμένη εβδομάδα, όταν επιτέθηκε σε αρκετούς Δημοκρατικούς της Βουλής που τον πίεσαν να παραιτηθεί, κατά το μέσο.

Πηγή κοντά στον πρόεδρο είπε ότι θα ήταν λάθος να τον χαρακτηρίσουμε δεκτικό στην ιδέα να εγκαταλείψει την προεκλογική περίοδο, αλλά ότι «είναι πρόθυμος να ακούσει». Αλλά αυτό το άτομο τόνισε ότι δεν υπήρχε σημάδι ότι ο κ. Μπάιντεν άλλαζε πορεία σε αυτό το σημείο.

Τα νέα αυτά προέκυψαν αφότου ο γερουσιαστής Chuck Schumer και ο εκπρόσωπος Hakeem Jeffries, οι δύο κορυφαίοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο, είπαν ο καθένας στον κ. Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα ότι τα μέλη τους ανησυχούσαν βαθιά για τις πιθανότητές του τον Νοέμβριο και για τις τύχες των υποψηφίων της Βουλής και της Γερουσίας.

«Ο πρόεδρος είπε και στους δύο ηγέτες ότι είναι ο υποψήφιος του κόμματος, σχεδιάζει να κερδίσει και ανυπομονεί να συνεργαστεί και με τους δύο για να περάσει η ατζέντα των 100 ημερών για να βοηθήσει τις εργαζόμενες οικογένειες», δήλωσε ο Άντριου Μπέιτς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Σχετικά με την πιθανότητα ο Μπάιντεν να δώσει τη «σκυτάλη», το Politico είχε σχολιάσει νωρίτερα πως για πρώτη φορά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο απόσυρσης, για λόγους υγείας, της υποψηφιότητάς του στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ABC, μια εβδομάδα μετά την απογοητευτική εμφάνισή του στην τηλεμαχία με τον Τραμπ, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε πει πως μόνον ο Θεός θα μπορούσε να τον υποχρεώσει να εγκαταλείψει την εκλογική κούρσα.

Μέχρι σήμερα, 19 βουλευτές και ένας γερουσιαστής των Δημοκρατικών έχουν καλέσει δημοσίως τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αποσύρει την υποψηφιότητά του στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Εκτοξεύτηκαν τα στοιχήματα ότι θα αποχωρήσει μετά τη διάγνωσή του με Covid

σύμφωνα με bookmakers, τα στοιχήματα για την απόσυρση της υποψηφιότητας του Μπάιντεν εκτοξεύτηκαν στα ύψη μετά τη διάγνωσή του με τον νέο κοροναϊό.

Δύο ώρες αφότου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ μολύνθηκε, η διαδικτυακή στοιχηματική εταιρεία Polymarket κατέγραψε την πιθανότητα «ο Μπάιντεν να αποχωρήσει από την προεδρική κούρσα» στο 69%, ποσοστό που παρέμεινε σχεδόν απαράλλακτο μέχρι σήμερα το πρωί.

«Ο Μπάιντεν μόλις διαγνώστηκε θετικός στην Covid. Νωρίτερα σήμερα είχε πει ότι θα το σκεφτόταν να αποσύρει την υποψηφιότητα ”αν προκύψει ιατρικός λόγος”. Τα στοιχήματα ότι θα αποχωρήσει εκτοξεύτηκαν στο 66%», έγραψε η Polymarket στην πλατφόρμα Χ.

Αν και τα στοιχήματα για τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ απαγορεύονται, η Polymarket επιτρέπει σε διεθνείς χρήστες να ποντάρουν με «ναι» ή «όχι» σε προτάσεις που προβλέπουν παγκόσμια γεγονότα.

Axios: Ο Τζο Μπάιντεν αποσύρεται ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο

Την εκτίμηση ότι η πίεση του Κογκρέσου και στενών φίλων του κόμματος θα πείσει εν τέλει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα, ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, εκφράζουν αρκετοί κορυφαίοι Δημοκρατικοί, που επικαλείται το πρακτορείο Axios.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κορυφαία στελέχη του κόμματός του, φίλοι του αλλά και βασικοί δωρητές της προεκλογικής εκστρατείας πιστεύουν ότι ο 81χρονος Μπάιντεν δεν θα κερδίσει, καθώς δεν μπορεί να πείσει το εκλογικό κοινό σχετικά με την πνευματική διαύγεια και την ηλικία του.

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ενημερωθεί ότι αν παραμείνει στην κούρσα, ο πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές ακόμα και με συντριπτική διαφορά.

Έως σήμερα, η πίεση στο πρόσωπο του προέδρου για την απόσυρσή του είναι «αδυσώπητη και συντονισμένη», σημειώνεται από το Axios.

Η Πελόζι είπε στον Μπάιντεν ότι δεν μπορεί να κερδίσει τον Τραμπ

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόζι σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, είπε ιδιαιτέρως στον Τζο Μπάιντεν πως δεν μπορεί να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις επικείμενος προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει το αμερικάνικο μέσο, η Νάνσυ Πελόζι είπε στον Τζο Μπάιντεν, σε πρόσφατη συνομιλία τους, ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν μπορεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα, όπως σημείωσαν τέσσερις πηγές κοντά στην κα. Πελόζι, φέρεται να είπε στον Τζο Μπάιντεν πως θα μπορούσε να «καταστρέψει» τις πιθανότητες των Δημοκρατικών να κερδίσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Νοέμβριο, αν συνεχίσει να επιδιώκει μια δεύτερη θητεία στον προεδρικό «θώκο» των ΗΠΑ.

Πώς απάντησε ο Μπάιντεν

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τα δύο κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε με αμυντικό τρόπο σε όσα του πρόσαψε η πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Συγκεκριμένα, ο Τζο Μπάιντεν, βάσει των ίδιων πηγών, φέρεται να είπε στη Νάνσυ Πελόζι πως έχει πιθανότητες να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως έδειξαν δημοσκοπήσεις που είχε στα χέρια του.

Μια από τις πηγές περιέγραψε ότι ο Μπάιντεν έγινε αμυντικός σχετικά με τις δημοσκοπήσεις. Κάποια στιγμή, η Πελόζι ζήτησε από τον Μάικ Ντόνιλον, μακροχρόνιο σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου, να συμμετάσχει στην κλήση, για να συζητήσουν τα δεδομένα.

Το τηλεφώνημα αυτό θα σηματοδοτούσε τη δεύτερη γνωστή συνομιλία μεταξύ της πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Μπάιντεν μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ στις 27 Ιουνίου.

Αν και η ακριβής ημερομηνία της συνομιλίας δεν ήταν σαφής, μια πηγή ανέφερε πως έλαβε χώρα μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα.

Σχετικά Άρθρα