Παρασκήνιο: “Business” Σόλτς στο Βελιγράδι ανοίγουν την πόρτα της ΕΕ στη Σερβία
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένεται στη Σερβία στις 19 Ιουλίου μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάροος Σέφτσοβιτς, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λεγόμενη «πράσινη συμφωνία», αναφέρει η σερβική έκδοση του περιφερειακού τηλεοπτικού καναλιού En1. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το τηλεοπτικό κανάλι, ο Σολτς και ο Σέφτσοβιτς θα έχουν συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς για την εξόρυξη λιθίου και την προμήθεια λιθίου στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.
Του Σπύρου Σιδέρη
Η σερβική κυβέρνηση έδωσε την Τρίτη (16/7) το πράσινο φως για το αμφιλεγόμενο έργο εξόρυξης λιθίου της αυστραλιανής εταιρείας Rio Tinto. Αυτό έγινε μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Σερβίας την περασμένη εβδομάδα ότι η απόφαση της σερβικής κυβέρνησης του 2022 να τερματίσει τη συνεργασία με τη Rio Tinto για την εξόρυξη λιθίου «δεν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα ή το νόμο».
- Το 2022, η σερβική κυβέρνηση ανακάλεσε την άδεια της Rio Tinto για το έργο Ζαντάρ μετά από μαζικές περιβαλλοντικές διαμαρτυρίες.
Το έργο εκτιμήθηκε ότι θα κόστιζε 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Εκτιμάται ότι η ανάπτυξη του κοιτάσματος στη Σερβία θα μπορούσε να καλύψει το 90% των σημερινών αναγκών της Ευρώπης σε λίθιο και να βοηθήσει τη Rio Tinto να γίνει κορυφαίος παραγωγός λιθίου, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα και κινητές συσκευές.
Σε δημοσίευμά του στο Χ, ο δημοσιογράφος της Algemeine Zeitung Μάικλ Μάρτενς έγραψε ότι διάφορες πηγές στο Βερολίνο επιβεβαίωσαν συγκεκριμένα, αλλά όχι ακόμη οριστικά, σχέδια για επικείμενη επίσκεψη του καγκελάριου Σολτς στη Σερβία, μόλις επιλυθούν τα νομικά ζητήματα. Σύμφωνα με τον Martens, το επίκεντρο της επίσκεψης θα είναι «το λίθιο για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία».
- Η σερβική έκδοση του περιφερειακού ραδιοτηλεοπτικού φορέα En1 υπενθυμίζει ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς προκάλεσε οργή στο σερβικό κοινό πριν από μερικούς μήνες, όταν δήλωσε ότι τα τελευταία νομικά εμπόδια για την εταιρική σχέση ΕΕ-Σερβίας ήταν οι κρίσιμοι πόροι, συμπεριλαμβανομένου του λιθίου.
Το 2021 και το 2022, οι Σέρβοι περιβαλλοντολόγοι συγκέντρωσαν 30.000 υπογραφές σε ένα ψήφισμα που απαιτούσε από το κοινοβούλιο να ψηφίσει νόμο για να σταματήσει η εξόρυξη λιθίου στη χώρα.
Η βουλευτής Ντανιέλα Νεστόροβιτς από την ομάδα της αντιπολίτευσης Ecological Uprising πιστεύει ότι το λίθιο δεν πρέπει να εξορύσσεται επειδή αυτό θα σήμαινε την πλήρη καταστροφή της φυτικής και ζωικής ζωής στην περιοχή εξόρυξης.