Η Κομισιόν της ΕΕ μποϊκοτάρει την Ουγγρική Προεδρία της ΕΕ (!)

 Η Κομισιόν της ΕΕ μποϊκοτάρει την Ουγγρική Προεδρία της ΕΕ (!)

Η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου ενημέρωσε τους απεσταλμένους της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ότι οι ενέργειες της Βουδαπέστης θα μπορούσαν ενδεχομένως να συνιστούν παραβιάσεις των συνθηκών του μπλοκ. [Shutterstock/Alexandros Michailidis]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τους Επιτρόπους της να μην συμμετάσχουν σε άτυπες υπουργικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια της ουγγρικής προεδρίας της ΕΕ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διπλωματικές σόλο προσπάθειες του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν σχετικά με την Ουκρανία, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν τη Δευτέρα (15 Ιουλίου).

«Υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων που σηματοδοτούν την έναρξη της ουγγρικής Προεδρίας, η Πρόεδρος αποφάσισε ότι η @EU_Commission θα εκπροσωπείται σε επίπεδο ανώτερων υπαλλήλων μόνο κατά τις άτυπες συνεδριάσεις του Συμβουλίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ.

Η Ουγγαρία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιουλίου.

Οι επίσημες συνεδριάσεις, οι οποίες κανονικά πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο, δεν θα επηρεαστούν, καθώς η οργάνωσή τους δεν εξαρτάται από την εκ περιτροπής προεδρία.

Ωστόσο, η παραδοσιακή επίσκεψη του Κολλεγίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προεδρεύουσα χώρα θα ακυρωθεί, δήλωσε ο Μαμέρ.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ επέπληξαν την περασμένη εβδομάδα την Ουγγαρία και τον πρωθυπουργό της για τις αυτοανακηρυχθείσες «ειρηνευτικές αποστολές» στην Ουκρανία, τη Ρωσία, την Κίνα και τη Φλόριντα, τις οποίες η Βουδαπέστη δεν εξήγησε ρητά αν διεξήχθησαν υπό την ιδιότητα της εθνικής ή της προεδρίας της ΕΕ.

Η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου ενημέρωσε τους απεσταλμένους της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ότι οι ενέργειες της Βουδαπέστης θα μπορούσαν ενδεχομένως να συνιστούν παραβιάσεις των συνθηκών του μπλοκ.

Εν τω μεταξύ, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Πολωνία και τρία κράτη της Βαλτικής – Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία – αποφάσισαν να μην παραβρεθούν στις άτυπες συναντήσεις κατά τη διάρκεια της ουγγρικής προεδρίας.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι χώρες της ΕΕ δεν έχουν καταλήξει σε απτές επιλογές για το πώς θα διαχειριστούν τις ενέργειες της Βουδαπέστης πέρα από τη δημόσια εκδήλωση θυμού.

Η μόνη αντίδραση μέχρι στιγμής είναι ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ υποβάθμισαν την υπουργική τους εκπροσώπηση σε ορισμένες από τις άτυπες υπουργικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.

Για παράδειγμα, σε μια συνάντηση για τη βιομηχανική πολιτική που φιλοξενήθηκε στη Βουδαπέστη εμφανίστηκαν μόνο επτά υπουργοί από χώρες της ΕΕ και δεν παρευρέθηκε κανένας αρμόδιος επίτροπος.

Παρά το ότι η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τελεί υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ, και άρα όχι με επικεφαλής την Ουγγαρία, υπήρξαν όμως σκέψεις να υποβαθμιστεί και αυτή η συνάντηση, σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες της ΕΕ.

Η εν λόγω συνάντηση έχει οριστεί για τις 28 και 29 Αυγούστου. Ενδέχεται, λοιπόν, ο Μπορέλ να μετατρέψει εναλλακτικά την άτυπη συνάντηση στην Ουγγαρία σε επίσημη συνάντηση στις Βρυξέλλες, ώστε οι υπουργοί να μην αναγκαστούν να μεταβούν στη Βουδαπέστη, ανέφεραν οι διπλωμάτες.

Ενώ τα σχέδια έχουν διατυπωθεί ανεπίσημα μεταξύ αρκετών κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, διπλωμάτες της ΕΕ λένε ότι ίσως είναι πολύ νωρίς για να γίνει ένα τόσο δραστικό βήμα.

Άλλοι ξιωματούχοι της ΕΕ έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι ένα τέτοιο βήμα θα ήταν «ριζοσπαστικό» και σε κάθε περίπτωση θα απαιτούσε την πλήρη υποστήριξη των κρατών μελών της ΕΕ.

Το βήμα αναμένεται να συζητηθεί από τους πρεσβευτές της ΕΕ την Τετάρτη (17 Ιουλίου).

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας Γιάνος Μπόκα δήλωσε ότι η Βουδαπέστη ως προεδρεύουσα της ΕΕ παραμένει «προσηλωμένη στην ειλικρινή συνεργασία» με τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη του μπλοκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν μπορεί να διαλέγει θεσμικά όργανα [και κράτη μέλη] με τα οποία θέλει να συνεργαστεί», δήλωσε ο Μπόκα.

«Όλες οι αποφάσεις της Επιτροπής βασίζονται πλέον σε πολιτικές εκτιμήσεις;» διερωτήθηκε.

Πηγή: EURACTIV

Σχετικά Άρθρα