Emails Ασημακοπούλου: Δικάζονται οι 6 πρώτες αγωγές αποδήμων για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

 Emails Ασημακοπούλου: Δικάζονται οι 6 πρώτες αγωγές αποδήμων για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Δικάζονται στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, οι 6 πρώτες αγωγές αποδήμων, για τη διαρροή των προσωπικών τους δεδομένων, για την οποία υπενθυμίζεται ότι έχει επιβληθεί πρόστιμο τόσο στο υπουργείο Εσωτερικών, όσο και στην πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, Βασίλη Σωτηρόπουλο, που εκπροσωπεί δεκάδες Έλληνες του Εξωτερικού, που έχουν κινηθεί νομικά «με τις αγωγές τους, καθεμιά και καθένας από τα απόδημα άτομα αξιώνει αποζημίωση 20.000 ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο, έντοκα από την επίδοσή τους και μέχρι την εξόφληση».

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι το γραφείο τους έχει καταθέσει συνολικά 249 αγωγές αποδήμων (ατομικές ή ζευγαριών) κατά Δημοσίου, «ενώ αρκετά από αυτά τα άτομα έχουν στραφεί και με αγωγές εναντίον της πρώην ευρωβουλευτού, ενώ πολλά άτομα έχουν καταθέσεις επίσης δηλώσεις υποστήριξης κατηγορίας για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης».

Σύμφωνα με τον Βασίλη Σωτηρόπουλο, το διοικητικό πρωτοδικείο «όρισε δικασίμους για τις 10 και τις 12 Φεβρουαρίου 2025, τηρώντας την δέσμευση για προσδιορισμό των αγωγών εντός έτους από την κατάθεσή τους, χρόνος εξαιρετικά σύντομος για τα δεδομένα της ελληνικής διοικητικής δικαιοσύνης που μέχρι πρόσφατα χρειάζονταν 2 χρόνια για να εισαχθεί υπόθεση σε τμήμα προς εκδίκαση. Οι συγκεκριμένες πρώτες έξι αγωγές θα δικαστούν από το 18ο και από 26ο Τμήμα του Δικαστηρίου, γεγονός που διασφαλίζει την εκδίκαση από διαφορετικούς δικαστές».

Όπως εξηγεί «η στρατηγική μας για αποφυγή ομαδικών αγωγών σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, κατατείνει στην εκδίκαση των υποθέσεων από όσο το δυνατόν περισσότερους δικαστικούς λειτουργούς, τόσο στα διοικητικά όσο και στα πολιτικά δικαστήρια, προκειμένου η συνολική υπόθεση να διαχυθεί σε διαφορετικές δικαστικές συνθέσεις και επομένως να κριθεί από διαφορετικούς δικαστές, αυξάνοντας τις προσδοκίες για δίκαιες αποφάσεις».

«Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται ο προσδιορισμός και των υπόλοιπων αγωγών από το Διοικητικό Πρωτοδικείο. Παράλληλα, αναμένεται και η εξέταση Αναφοράς ενός αποδήμου εντολέως μας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο δημοσιοποίησε την υπόθεση πρόσφατα και θα ακολουθηθεί κι εκεί η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία» προσθέτει, μεταξύ άλλων ο δικηγόρος στη σχετική ανάρτηση.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Δικάζονται οι 6 πρώτες αγωγές αποδήμων για το σκάνδαλο των προσωπικών δεδομένων στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών

Με πράξεις προσδιορισμού δικασίμων όρισε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών τις ημερομηνίες για την εκδίκαση των έξι (6) πρώτων ατομικών αγωγών που έχουν ασκήσει απόδημες Ελληνίδες και απόδημοι Έλληνες κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την αποζημίωσή τους από την παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Πρόκειται για τις 6 πρώτες αγωγές που κατατέθηκαν από το γραφείο μας, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, όταν γνωστοποιήθηκε το σκάνδαλο από την Κυβέρνηση.

Η νομική βάση των αγωγών που ασκήθηκαν τον Μάρτιο από το γραφείο μας (έλλειψη συμμόρφωσης με κανόνες ασφάλειας δεδομένων κατά τον GDPR) επιβεβαιώθηκε πλήρως τον Μάιο τρέχοντος έτους, με την απόφαση 16/2024 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που επέβαλε πρόστιμο ύψους 400.000 ευρώ στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Η Αρχή έχει επιβάλλει και στο παρελθόν πρόστιμα σε Υπουργεία (όπως στο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το Άμυνας κ.τ.λ.), αυτό όμως ήταν το υψηλότερο που έχει επιβληθεί ποτέ σε δημόσιο φορέα στην Ελλάδα, από την συγκρότηση της Αρχής (1998) μέχρι σήμερα.

Με τις αγωγές τους, καθεμιά και καθένας από τα απόδημα άτομα αξιώνει αποζημίωση 20.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, έντοκα από την επίδοσή τους και μέχρι την εξόφληση. Το γραφείο μας έχει καταθέσει συνολικά διακόσιες σαράντα εννέα (249) αγωγές αποδήμων (ατομικές ή ζευγαριών) κατά Δημοσίου, ενώ αρκετά από αυτά τα άτομα έχουν στραφεί και με αγωγές εναντίον της πρώην ευρωβουλευτού, ενώ πολλά άτομα έχουν καταθέσεις επίσης δηλώσεις υποστήριξης κατηγορίας για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο όρισε δικασίμους για τις 10 και τις 12 Φεβρουαρίου 2025, τηρώντας την δέσμευση για προσδιορισμό των αγωγών εντός έτους από την κατάθεσή τους, χρόνος εξαιρετικά σύντομος για τα δεδομένα της ελληνικής διοικητικής δικαιοσύνης που μέχρι πρόσφατα χρειάζονταν 2 χρόνια για να εισαχθεί υπόθεση σε τμήμα προς εκδίκαση. Οι συγκεκριμένες πρώτες έξι αγωγές θα δικαστούν από το 18ο και από 26ο Τμήμα του Δικαστηρίου, γεγονός που διασφαλίζει την εκδίκαση από διαφορετικούς δικαστές.

Η στρατηγική μας για αποφυγή ομαδικών αγωγών σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, κατατείνει στην εκδίκαση των υποθέσεων από όσο το δυνατόν περισσότερους δικαστικούς λειτουργούς, τόσο στα διοικητικά όσο και στα πολιτικά δικαστήρια, προκειμένου η συνολική υπόθεση να διαχυθεί σε διαφορετικές δικαστικές συνθέσεις και επομένως να κριθεί από διαφορετικούς δικαστές, αυξάνοντας τις προσδοκίες για δίκαιες αποφάσεις.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται ο προσδιορισμός και των υπόλοιπων αγωγών από το Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Παράλληλα, αναμένεται και η εξέταση Αναφοράς ενός αποδήμου εντολέως μας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο δημοσιοποίησε την υπόθεση πρόσφατα και θα ακολουθηθεί κι εκεί η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία:

Μπορείτε να εγγραφείτε στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να δηλώσετε την υποστήριξή σας στην εν λόγω Αναφορά.

Σχετικά Άρθρα