Το παρασκήνιο της υποψηφιότητας Διαμαντοπούλου στο ΠΑΣΟΚ- Ο καταλυτικός ρόλος μιας δημοσκόπησης που έπεισε την πρώην υπουργό

 Το παρασκήνιο της υποψηφιότητας Διαμαντοπούλου στο ΠΑΣΟΚ- Ο καταλυτικός ρόλος μιας δημοσκόπησης που έπεισε την πρώην υπουργό

H υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συνοδεύεται από μεγάλο επικοινωνιακό θόρυβο και έχει στηριχτεί σε επαγγελματική προετοιμασία. Έγιναν αλλεπάλληλες και στοχευμένες δημοσκοπήσεις – με τελευταία, κατά τις πληροφορίες, μια μέτρηση της Metron Analysis που δεν δημοσιοποιήθηκε -, έχουν ήδη κινητοποιηθεί και τεθεί σε ετοιμότητα τα 10.000 μέλη του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση ανά την Ελλάδα και η επίσημη ανακοίνωση της καθόδου  της πρώην επιτρόπου και υπουργού στον εσωκομματικό στίβο συνοδεύτηκε χθες από πλήρη διακήρυξη «κυβερνησιμότητας» όπως την περιγράφουν υποστηρικτές της.

Ανάλογος όμως είναι ήδη και ο υπόγειος θόρυβος που πυροδοτεί η υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου μεταξύ των υπολοίπων διεκδικητών της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Αφενός γιατί πλέον καταγράφεται ένας διακριτός διαφορετικός πολιτικός πόλος στην εσωκομματική μάχη και, αφετέρου, διότι οι πιο καχύποπτοι βλέπουν στην συγκεκριμένη υποψηφιότητα «έξωθεν σκοπιμότητες».

Η αλήθεια είναι πως η Άννα Διαμαντοπούλου εκφράζει μια πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του ευρύτερου κέντρου που μέχρι τώρα δεν εκπροσωπείτο στον πληθωρικό χάρτη των υποψηφίων. Εκπροσωπεί το εκσυγχρονιστικό-μεταρρυθμιστικό, σημιτικό ΠΑΣΟΚ και, μαζί, και μια βάση στελεχών και ψηφοφόρων που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους πρόκειται για ένα κοινό που είτε ακολούθησε την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, είτε παραμένει στο ΠΑΣΟΚ επιφυλασσόμενο για το μέλλον.

Πρόσωπα που στηρίζουν την Άννα Διαμαντοπούλου λένε πως εδώ βρίσκεται και η μεγάλη δυναμική της υποψηφιότητάς της. Λένε ότι μπορεί να επαναπατρίσει ψηφοφόρους που πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και ότι είναι η μόνη που έχει «πρωθυπουργικό προφίλ». Οι πληροφορίες που διακινούνται από την ίδια πλευρά δείχνουν ως καταλυτική για την τελική της απόφαση την δημοσκόπηση που έκανε η Metron Analysis και η οποία φέρεται να έδειξε ότι, εάν εκλεγεί πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ, είναι εκείνη που έχει τις περισσότερες δυνατότητες να αναμετρηθεί στα ίσα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ίδια, άλλωστε, επιλέγει να αναδείξει σε πρώτο πλάνο την παράμετρο της «κυβερνηστιμότητας» και της «πρωθυπουργισιμότητας», εξ ου και το χθεσινό βίντεο με το οποίο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της είχε τίτλο «Για ένα μεγάλο και Κυβερνών ΠΑΣΟΚ».

Στην άλλη όχθη η προσέγγιση αυτή έχει τελείως διαφορετική ανάγνωση. Από αρκετούς στην Χαριλάου Τρικούπη η υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου διαβάζεται ήδη ως «σχέδιο με υπογραφή Μητσοτάκη», ενώ πολλοί είναι εκείνοι που θυμίζουν όχι μόνον ότι ο πρωθυπουργός την στήριξε για να πάει στον ΟΟΣΑ αλλά και πως μέχρι το όνομά της έπαιζε σε λίστες πιθανής υπουργοποίησης ή ακόμη και για την Προεδρία τη Δημοκρατίας.

Η πιο ήπια κριτική λέει ότι «δεν περνάει στον πραγματικό κόσμο του ΠΑΣΟΚ», οι δε πιο σκληροί μιλούν για δεξιόστροφη υποψηφιότητα και για εξέλιξη που εντάσσεται σε σχέδιο μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Τώρα θα έχουμε και υποψήφιο από άλλο κόμμα» ήταν το αιχμηρό σχόλιο ενός εκ των διεκδικητών της ηγεσίας του κόμματος, ενώ δημόσιες αιχμές άφησαν ήδη και οι Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης. Ο πρώτος διαμήνυσε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πατερίτσα, ούτε συμπλήρωμα, της ΝΔ», ενώ ο δεύτερος είπε πως «ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ έχει πληγωθεί με διαδρομές προσώπων του που επέλεξαν να τιμήσουν πολιτικές του κ. Μητσοτάκη» και μίλησε για «μπαλαντέρ του Μητσοτάκη».

Η τελευταία δημοσκόπηση πάντως που περιλάμβανε και το όνομα της Άννας Διαμαντοπούλου είδε χθες το φως και ήταν τοπική: αφορούσε την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» και δείχνει περίπου ισοπαλία Ανδρουλάκη – Δούκα με την Άννα Διαμαντοπούλου στην τρίτη θέση.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης στον πρώτο γύρο συγκεντρώνει 24,6%, ο Χάρης Δούκας ακολουθεί με 23,4% και ακολουθούν οι Άννα Διαμαντοπούλου με 14,5%, Μιχάλης Κατρίνης με 13,3% και Παύλος Γερουλάνος με 10,5%.

Στο δεύτερο γύρο Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας φέρονται να έχουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό, με τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να στηρίζεται κυρίως από τους ψηφοφόρους της Άννας Διαμαντοπούλου και του Παύλου Γερουλάνου. Ο Χάρης Δούκας φαίνεται να κερδίζει ψηφοφόρους των Μιχάλη Κατρίνη και Μιλένας Αποστολάκη.

Σχετικά Άρθρα