Ρεύμα: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για να αποφευχθεί το ηλεκτροσόκ- Τα μέτρα που εξετάζονται
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στις 10:00 σε έκτακτη σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στόχος μετά τη διάκυμανση προς τα πάνω της τιμής χονδρικής ρεύματος, η οποία θα μεταφερθεί από τον επόμενο μήνα στη λιανική και συγκεκριμένα στα πράσινα τιμολόγια, να υπάρξουν παρεμβάσεις που θα «φρενάρουν» τον αντίκτυπο αυτών των αυξήσεων στις λιανικές τιμές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Στη σύσκεψη, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η επαναφορά του νόμου για τη φορολογία των ηλεκτροπαραγωγών, για το διάστημα από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς οι τιμές στην αγορά εξισορρόπησης έχουν εκτοξευτεί, δημιουργώντας πεδίο κερδοφορίας για τους ηλεκτροπαραγωγούς.
Ειδικότερα εξετάζεται η σύνδεση της έκτακτης φορολόγησης των ηλεκτροπαραγωγικών επιχειρήσεων με την επιδότηση των τιμολογίων δια του πλαφόν στη χονδρεμπορική. Αντί, δηλαδή, να υπάρξει μια έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, όπως γίνεται στην περίπτωση των διυλιστηρίων, που δεν θα περάσει στον καταναλωτή, εξετάζεται το να υπάρξει πλαφόν στην εκάστοτε τεχνολογία, έτσι ώστε με τη διαφορά που θα προκύπτει να «προικίζεται» το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και εν συνεχεία να προκύπτει εμμέσως η επιδότηση.
Πρόκειται στην πραγματικότητα για το σχήμα των επιδοτήσεων που αποσύρθηκε στο τέλος του περασμένου έτους λόγω της ραγδαίας υποχώρησης των τιμών της χονδρικής, πλέον όμως μπορεί να επιστρέψει, έστω και προσωρινά, λόγω της νέας κατάστασης.
Το θέμα αποκτά τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και το υπουργείο πρόκειται να ζητήσει άμεσα έγκριση από την Κομισιόν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο δείχνουν ότι οι τιμές της χονδρικής, ειδικά μέσω των τεράστιων αποκλίσεων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην αγορά, δημιουργούν υπερέσοδα των παραγωγών, γεγονός για το οποίο έχει ξεκινήσει έρευνα και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Το υπουργείο ωστόσο προσανατολίζεται να κινηθεί άμεσα και να μην περιμένει να ολοκληρωθεί η έρευνα της Αρχής. Όσο για το διάστημα στο οποίο εξετάζει να επιβάλει την έκτακτη φορολόγηση, δηλαδή μεταξύ 1/7 έως και 30/9/2024, είναι επειδή, σε αυτό, λόγω ακριβώς της μεγάλης ζήτησης, εμφανίζονται αιχμές με ανώτατες τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας, ακόμη και στα 500-700 ευρώ/ MW.
Στο μέτωπο της ΡΑΑΕΥ, η έρευνα που τρέχει αφορά τις υψηλές ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, με την Αρχή να έχει ζητήσει από το Χρηματιστήριο Ενέργειας αναλυτική έκθεση των προσφορών που υποβάλλουν ανά ώρα τις τελευταίες ημέρες οι ηλεκτροπαραγωγοί.
Τα στοιχεία από το Χρηματιστήριο δείχνουν ενδοημερήσιες αποκλίσεις, της τάξης των 450 και 500 ευρώ, από τη χαμηλότερη μέχρι την ανώτατη τιμή, τιμές που είχαμε να δούμε αρκετά χρόνια στην ελληνική αγορά, από την εποχή της ενεργειακής κρίσης.
Το θέμα συνδέεται προφανώς με τα όσα συμβαίνουν εδώ και μια εβδομάδα στις αγορές της Κεντρικής και Αν. Ευρώπης, όπου η μείωση των ροών προς την Ουγγαρία, με παράλληλη υποχώρηση της μεταφορικής ικανότητας στις διασυνδέσεις Σερβίας-Ουγγαρίας και Βουλγαρίας-Ρουμανίας, έχει προσλάβει διαστάσεις, εκτινάσσοντας τις τιμές χονδρικής στα χρηματιστήρια της ευρύτερης περιοχής.
Μεγάλες αποκλίσεις στην ελληνική αγορά παρατηρούνται εδώ και μέρες. Σημειώνεται ότι, σήμερα, παρά το γεγονός ότι η χονδρική υποχωρεί στα 176 ευρώ/MWh, η μέγιστη τιμή θα είναι ακόμη υψηλότερα, στα 650 ευρώ.