Η μισή ηγεσία της Χαμάς έχει εξουδετερωθεί, λέει ο ισραηλινός στρατός

 Η μισή ηγεσία της Χαμάς έχει εξουδετερωθεί, λέει ο ισραηλινός στρατός

Περίπου το ήμισυ των ηγετικών στελεχών της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς έχει «εξουδετερωθεί», ενώ σχεδόν 14.000 μαχητές έχουν σκοτωθεί ή αιχμαλωτιστεί από την έναρξη της στρατιωτικής εκστρατείας στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός. Ο στρατός τόνισε ότι «εξουδετέρωσε» ανώτερους διοικητές – συμπεριλαμβανομένων διοικητών ταξιαρχιών, διοικητών ταγμάτων και διοικητών λόχων – και σκότωσε χιλιάδες μαχητές.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, η CIA εκτιμά ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, δέχεται αυξημένη πίεση από τους δικούς του στρατιωτικούς διοικητές να αποδεχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και να τερματίσει τον πόλεμο με το Ισραήλ.

Η αυξημένη πίεση στον Σινουάρ έρχεται την ώρα που η Χαμάς και το Ισραήλ συμφώνησαν σε μια συμφωνία-πλαίσιο που παρουσίασε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιμετωπίζει επίσης τεράστια εσωτερική πίεση για να συνάψει μια συμφωνία που θα έφερνε σπίτι τους εναπομείναντες ομήρους που κρατούνται στη Γάζα. Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδηλωτές βγαίνουν τακτικά στους δρόμους του Τελ Αβίβ απαιτώντας από την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην επιστροφή των ομήρων και όχι στη στρατιωτική εκστρατεία.

«Υπάρχουν ακόμη κενά για να κλείσουμε, αλλά σημειώνουμε πρόοδο, η τάση είναι θετική», είπε ο Μπάιντεν την Πέμπτη, «και είμαι αποφασισμένος να ολοκληρώσω αυτή τη συμφωνία και να βάλω ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος πρέπει να τελειώσει τώρα».

Σχετικά Άρθρα