BBC/Τζέϊ Ντι Βανς: Ρατσιστής, υπέρ της απαγόρευσης των αμβλώσεων, αρνητής της κλιματικής κρίσης- Το προφίλ του υποψηφίου αντιπροέδρου του Ντόναλντ Τραμπ

 BBC/Τζέϊ Ντι Βανς: Ρατσιστής, υπέρ της απαγόρευσης των αμβλώσεων, αρνητής της κλιματικής κρίσης- Το προφίλ του υποψηφίου αντιπροέδρου του Ντόναλντ Τραμπ

Λίγο πριν οι Ρεπουμπλικάνοι τον υποδεχτούν σαν ήρωα και μάρτυρα στο συνέδριο του κόμματος, ο Τραμπ έχρισε υποψήφιο αντιπρόεδρό του τον γερουσιαστή Τζέι Ντι Βανς, του Οχάιο. Ο εν λόγω, αρνείται ότι υπάρχει κλιματική κρίση, εδώ, αρνείται το δικαίωμα άμβλωσης, συμμετείχε στην απόπειρα ακύρωσης των εκλογών το 2016, απέδωσε την απόπειρα κατά του Τραμπ στην ρητορική του Μπάιντεν. Δούλευε σε venture capital αλλά φιλοτεχνεί μια εικόνα αγωνιστή της εργατικής τάξης. Πριν ζητήσει συγνώμη από τον Τραμπ κι έτσι αρχίσει να ανεβαίνει στην πολιτική σκηνή, τον είχε αποκαλέσει ηλίθιο, εγωιστικό καθίκι και Χίτλερ της Αμερικής. Η περιγραφή στο ρεπορτάζ του BBC αποκαλύπτει το παρελθόν του υποψήφιου αντιπροέδρου:

«Είμαι τύπος του “ποτέ Τραμπ”. Ποτέ δεν τον συμπάθησα”. “Θεέ μου, τι ηλίθιος”. “Τον βρίσκω καταδικαστέο”».

Αυτά έλεγε ο Τζέι Ντι Βανς σε συνεντεύξεις και στο Twitter το 2016, όταν η έκδοση των απομνημονευμάτων του Hillbilly Elegy, εκτόξευσε στη φήμη του. Την ίδια χρονιά, έγραψε ιδιαιτέρως σε έναν συνεργάτη του στο Facebook: «Πηγαίνω πέρα δώθε μεταξύ του να σκέφτομαι ότι ο Τραμπ είναι ένας κυνικός μαλάκας … ή ότι είναι ο Χίτλερ της Αμερικής».

Λίγα χρόνια αργότερα, ο κ. Βανς μεταμορφώθηκε σε έναν από τους σταθερούς συμμάχους του Τραμπ.

Ο γερουσιαστής της πρώτης θητείας από το Οχάιο είναι τώρα στο πλευρό του Τραμπ ως υποψήφιος αντιπρόεδρος – και, κατ’ επέκταση, πρώιμος υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το 2028 – με ένα αξιόπιστο συντηρητικό ψηφοδέλτιο και ρίζες στις μεσοδυτικές πολιτείες.

Γεννήθηκε ως James David Bowman στο Middletown του Οχάιο, από μια μητέρα που πάλευε με τον εθισμό και έναν πατέρα που εγκατέλειψε την οικογένεια όταν ο JD ήταν μικρό παιδί.

Μεγάλωσε από τους παππούδες του, τους οποίους περιέγραψε με συμπάθεια στα απομνημονεύματά του Hillbilly Elegy.

Παρόλο που το Middletown βρίσκεται στο Οχάιο, ταυτίστηκε στενά με τις ρίζες της οικογένειάς του λίγο νοτιότερα, στα Απαλάχια, την τεράστια ορεινή ενδοχώρα που περιλαμβάνει μερικές από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας.

Στο βιβλίο του, περιέγραφε τους κατοίκους της περιοχής ως χρόνιους σπάταλους, εξαρτώμενους από τα επιδόματα πρόνοιας και ως επί το πλείστον αποτυχημένους να σηκωθούν στα πόδια τους.

O κ. Βανς υπηρέτησε στους Αμερικανούς πεζοναύτες και σε μια θητεία στο Ιράκ, αργότερα φοίτησε στο Ohio State University, στη Νομική Σχολή του Yale και σε μια δουλειά ως venture capitalist στην Καλιφόρνια.

Το Hillbilly Elegy τον έκανε όχι μόνο συγγραφέα μπεστ σέλερ, αλλά και περιζήτητο σχολιαστή, ο οποίος κλήθηκε συχνά να εξηγήσει την απήχηση του Ντόναλντ Τραμπ στους λευκούς ψηφοφόρους της εργατικής τάξης.

Σπάνια έχανε την ευκαιρία να επικρίνει τον τότε υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών.

Το 2017 ο κ. Βανς επέστρεψε στο Οχάιο. Το όνομα του ψιθυριζόταν εδώ και καιρό ως πολιτικός υποψήφιος και η ευκαιρία δόθηκε όταν ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής του Οχάιο Ρομπ Πόρτμαν αποφάσισε να μην θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή το 2022.

Αν και η εκστρατεία του αρχικά άργησε να ξεκινήσει, πήρε ώθηση μέσω μιας δωρεάς ύψους 10 εκατ. δολαρίων από το πρώην αφεντικό του, τον Peter Thiel, μεσίτη ισχύος της Silicon Valley. Αλλά το πραγματικό εμπόδιο που τον εμπόδιζε να εκλεγεί στο ολοένα και περισσότερο ρεπουμπλικανικό Οχάιο ήταν η κριτική που άσκησε στο παρελθόν στον Τραμπ.

Ζήτησε συγγνώμη για τα προηγούμενα σχόλιά του και τελικά κατάφερε να συμφιλιωθεί και να κερδίσει την υποστήριξη του. Στην πορεία, ο κ. Βανς έγινε ένας όλο και πιο σημαντικός παίκτης στον κόσμο της πολιτικής ‘Make America Great Again» – και έχει υπογράψει σχεδόν πλήρως την ατζέντα του Τραμπ.

Στη Γερουσία υπήρξε μια αξιόπιστη συντηρητική ψήφος, υποστηρίζοντας λαϊκίστικες οικονομικές πολιτικές και αναδείχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους σκεπτικιστές του Κογκρέσου για τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Δεδομένης της σύντομης θητείας του, με επικεφαλής τους Δημοκρατικούς, τα νομοσχέδια που έχει υποστηρίξει σπάνια προωθήθηκαν.

Τους τελευταίους μήνες, ο κ. Βανς εισήγαγε νομοσχέδια για την παρακράτηση ομοσπονδιακών κονδυλίων σε κολέγια όπου υπάρχουν καταυλισμοί ή διαμαρτυρίες κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και σε κολέγια που απασχολούν μετανάστες χωρίς χαρτιά. Ο κ. Βανς υποστήριξε επίσης τον Μάρτιο, νομοθεσία που θα απέκοπτε την κινεζική κυβέρνηση από τις αμερικανικές κεφαλαιαγορές εάν δεν ακολουθούσε τη διεθνή εμπορική νομοθεσία.

Ανέδειξε όλα αυτά τα θέματα σε πρόσφατη ομιλία του στο Εθνικό Συνέδριο Συντηρητισμού, όπου δήλωσε: «Η πραγματική απειλή για την αμερικανική δημοκρατία είναι ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι συνεχίζουν να ψηφίζουν για λιγότερη μετανάστευση και οι πολιτικοί μας συνεχίζουν να μας ανταμείβουν με περισσότερη».

Υποστήριξε ότι η ιδέα του αμερικανικού ονείρου – «αυτή η πολύ βασική ιδέα ότι πρέπει να μπορείς να χτίσεις μια καλή ζωή για τον εαυτό σου και την οικογένειά σου στη χώρα που αποκαλείς σπίτι σου» – «πολιορκείται από την Αριστερά».

Επίσης ισχυρίστηκε ότι η αμερικανική εμπλοκή στην Ουκρανία δεν είχε «κανένα προφανές συμπέρασμα ή έστω στόχο που να είμαστε κοντά στο να τον πετύχουμε». Στο ίδιο Συνέδριο, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν τα πάει και τόσο καλά» λόγω της μετανάστευσης και αποφάνθηκε ότι υπό την κυβέρνηση των Εργατικών, η χώρα είχε γίνει η «πρώτη πραγματικά ισλαμιστική χώρα» με πυρηνική βόμβα.

Ο κ. Βανς, ο οποίος βαπτίστηκε καθολικός το 2019, έχει εκφράσει στο παρελθόν την υποστήριξή του για την πανεθνική απαγόρευση των αμβλώσεων. Ήταν επίσης ένας από τους πρώτους κορυφαίους Ρεπουμπλικάνους που έδειξε με το δάχτυλο τη ρητορική της προεκλογικής εκστρατείας των Δημοκρατικών μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ. «Η κεντρική παραδοχή της εκστρατείας του Μπάιντεν είναι ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας αυταρχικός φασίστας που πρέπει να σταματήσει πάση θυσία», έγραψε στο Χ λίγες ώρες μετά τους πυροβολισμούς. «Αυτή η ρητορική οδήγησε άμεσα στην απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Τραμπ».

Απόδοση στα ελληνικά από το KREPORT

Σχετικά Άρθρα