Βρέθηκε η Αμερική “μία ίντσα από έναν εμφύλιο πόλεμο”;- Τι λένε αναλυτές και πανεπιστημιακοί

 Βρέθηκε η Αμερική “μία ίντσα από έναν εμφύλιο πόλεμο”;- Τι λένε αναλυτές και πανεπιστημιακοί

Με μια απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ σε μια συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια στις 13 Ιουλίου 2024, οι ΗΠΑ βίωσαν ένα ακόμη βίαιο επεισόδιο στην ολοένα και πιο πολωμένη πολιτική τους. Η επισήμανση στην ανάλυση του “The Convertation” επιβεβαιώνει ότι η Αμερική βυθίζεται ακόμα περισσότερο στον διχασμό που ξεκίνησε με την πρώτη εκλογή Τραμπ στην προεδρία του ΗΠΑ, κορυφώθηκε με την επίθεση στο Καπιτώλιο και συνεχίζεται επικίνδυνα πιά με την απόπειρα δολοφονίας του υποψήφιου των Ρεπομπλικανών.

Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος πρόκειται να γίνει επίσημα υποψήφιος του GOP για πρόεδρος στις εκλογές του 2024, επέζησε της απόπειρας δολοφονίας όταν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μια σφαίρα πέρασε ξυστά στο αυτί του . Όμως ο δράστης σκοτώθηκε και θεατές τραυματίστηκαν. Η πολιτική συντάκτρια του The Conversation, Naomi Schalit, μίλησε με τον μελετητή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, Lowell, Arie Perliger μετά την απόπειρα. Ο Πέρλιγκερ έδωσε πληροφορίες από τη μελέτη του για την πολιτική βία και τις δολοφονίες. Δεδομένης της έντονης πολιτικής πόλωσης στις ΗΠΑ, ο Perliger είπε, «δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τελικά οι άνθρωποι επιδίδονται σε βία».

Η συνομιλία στο “The Convertation”

Schalit: Όταν ακούσατε τα νέα, ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σκεφτήκατε;

Perliger : Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα είναι ότι ήμασταν βασικά μια ίντσα από έναν πιθανό εμφύλιο πόλεμο . Νομίζω ότι αν, πράγματι, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποστεί θανάσιμο τραυματισμό σήμερα, το επίπεδο βίας που είδαμε μέχρι στιγμής δεν θα είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που θα συνέβαινε τους επόμενους δύο μήνες. Νομίζω ότι αυτό θα είχε εξαπολύσει ένα νέο επίπεδο θυμού, απογοήτευσης, αγανάκτησης, εχθρότητας που δεν έχουμε δει για πολλά, πολλά χρόνια στις ΗΠΑ

Αυτή η απόπειρα δολοφονίας , τουλάχιστον σε αυτό το πρώιμο στάδιο, μπορεί να επικυρώσει μια ισχυρή αίσθηση μεταξύ πολλών υποστηρικτών του Τραμπ και πολλών ανθρώπων στην ακροδεξιά ότι απονομιμοποιούνται, ότι βρίσκονται σε άμυνα και ότι υπάρχουν προσπάθειες ουσιαστικά να τους αποτρέψουν από ανταγωνίζονται στην πολιτική διαδικασία και εμποδίζουν τον Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Οι απόπειρες πολιτικής δολοφονίας δεν στοχεύουν μόνο στο να σκοτώσουν κάποιον. Έχουν μεγαλύτερο στόχο, έτσι δεν είναι;

Από πολλές απόψεις, οι απόπειρες δολοφονίας παρακάμπτουν τη μακρά διαδικασία της προσπάθειας υποβάθμισης και ήττας των πολιτικών αντιπάλων, όταν υπάρχει η αίσθηση ότι ακόμη και ένας μακροχρόνιος πολιτικός αγώνας δεν θα είναι αρκετός. Πολλοί δράστες βλέπουν τις δολοφονίες ως ένα εργαλείο που θα τους επιτρέψει να επιτύχουν τους πολιτικούς τους στόχους με πολύ γρήγορο, πολύ αποτελεσματικό τρόπο που δεν απαιτεί πολλούς πόρους ή πολλή οργάνωση. Αν προσπαθούμε να το συνδέσουμε με αυτό που έχουμε δει σήμερα, νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι βλέπουν τον Τραμπ ως έναν μονόκερο, ως μια μοναδική οντότητα, που με πολλούς τρόπους κατανάλωσε πραγματικά ολόκληρο το συντηρητικό κίνημα. Έτσι, αφαιρώντας τον, υπάρχει η αίσθηση ότι αυτό θα λύσει ή μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Νομίζω ότι το συντηρητικό κίνημα άλλαξε δραματικά από το 2016, όταν εξελέγη για πρώτη φορά ο Τραμπ, και πολλά από τα χαρακτηριστικά του Τραμπισμού είναι στην πραγματικότητα πλέον αρκετά δημοφιλή σε διάφορα μέρη του συντηρητικού κινήματος. Έτσι, ακόμα κι αν ο Τραμπ αποφασίσει να αποσυρθεί κάποια στιγμή, δεν νομίζω ότι ο Τραμπισμός – ως σύνολο λαϊκιστικών ιδεών – θα εξαφανιστεί από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Αλλά σίγουρα μπορώ να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι που το βλέπουν αυτό ως απειλή θα αισθάνονται ότι η απομάκρυνση του Τραμπ μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα.

Σε μια μελέτη των αιτιών και των επιπτώσεων της πολιτικής δολοφονίας , γράψατε ότι εκτός εάν οι εκλογικές διαδικασίες μπορούν να αντιμετωπίσουν «τα πιο έντονα πολιτικά παράπονα… ο εκλογικός ανταγωνισμός έχει τη δυνατότητα να υποκινήσει περαιτέρω βία, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών πολιτικών προσώπων». Είναι αυτό που είδατε σε αυτή την απόπειρα δολοφονίας;

Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν τα διαφορετικά κόμματα, τα διαφορετικά κινήματα, δεν είναι διατεθειμένα να συνεργαστούν σε κάποια ζητήματα. Η δημοκρατία λειτουργεί όταν πολλές ομάδες είναι πρόθυμες να επιτύχουν κάποιου είδους συναίνεση μέσω διαπραγματεύσεων, να συνεργαστούν και να συνεργαστούν.

Αυτό που έχουμε δει τα τελευταία 17 χρόνια, βασικά από το 2008 και την άνοδο του κινήματος του Tea Party , είναι ότι υπάρχει αυξανόμενη πόλωση στις ΗΠΑ και το χειρότερο μέρος αυτής της πόλωσης είναι ότι το αμερικανικό πολιτικό σύστημα έγινε δυσλειτουργικό με την έννοια ότι διώχνουμε όλους τους πολιτικούς και πολιτικούς που ενδιαφέρονται για συνεργασία με την άλλη πλευρά. Αυτό είναι ένα πράγμα. Δεύτερον, οι άνθρωποι απονομιμοποιούν τους ηγέτες που είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με την άλλη πλευρά, επομένως τους παρουσιάζουν ως άτομα που πρόδωσαν τις αξίες και το πολιτικό κόμμα τους. Και το τρίτο μέρος είναι ότι οι άνθρωποι απονομιμοποιούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Μετατρέπουν μια πολιτική διαφωνία σε πόλεμο στον οποίο δεν υπάρχει χώρος για συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που συμφωνούν ότι αντιμετωπίζει το έθνος.

Όταν συνδυάζετε αυτές τις τρεις δυναμικές, δημιουργείτε βασικά ένα δυσλειτουργικό σύστημα όπου και οι δύο πλευρές είναι πεπεισμένες ότι είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, ότι είναι το τέλος της χώρας. Είναι το τέλος της δημοκρατίας αν κερδίσει η άλλη πλευρά. Αν και οι δύο πλευρές σφυρηλατούν ξανά και ξανά στους ανθρώπους ότι η ήττα σε εκλογές είναι το τέλος του κόσμου, τότε δεν αποτελεί έκπληξη ότι τελικά οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πάρουν το νόμο στα χέρια τους και να εμπλακούν σε βία.

Σχετικά Άρθρα