Τραμπ/Θεωρίες συνωμοσίας και fake news προπαγάνδας σαν “εσωτερική δουλειά”

Τραμπ/Θεωρίες συνωμοσίας και fake news προπαγάνδας σαν “εσωτερική δουλειά”

Περίεργες κινήσεις των ανδρών της ασφάλειας Τραμπ, θραύσμα γυαλιού, #antifa… συνθέτουν τις θεωρίες συνωμοσίας αλλά και περίεργων fake news προπαγάνδας με εκατομμύρια προβολές στο δίκτυο με αφορμή τους πυροβολισμούς κατά του Τραμπ στη Πενσιλβάνια, και την κατακλείδα στο ερώτημα ήταν “εσωτερική υπόθεση” το όλο περιστατικό.

Θεωρίες συνωμοσίας λοιπόν ή έχουν βάσει οι ισχυρισμοί;

  • Στην πλατφόρμα «X» οι… αναφορές και μάλιστα με αποδείξεις από βίντεο αυτοπτών μαρτύρων κέρδισαν έδαφος μόλις λίγα λεπτά μετά το συμβάν, σύμφωνα με το NBC.

Τα βίντεο που κυκλοφορούν κάνουν λόγο για «εσωτερική δουλειά», με χρήστη να αναφέρει πώς στο βίντεο διακρίνονται άνθρωποι της ασφάλειας να απομακρύνουν τον κόσμο πίσω από την εξέδρα, στην οποία είχε ανέβει ο Ντόναλντ Τραμπ για να παραχωρήσει την προεκλογική ομιλία του.

Ανάμεσα στις θεωρίες είναι και αυτή που λέει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν δέχθηκε ποτέ χτύπημα από σφαίρα και ότι η αιμορραγία οφειλόταν σε θραύσματα γυαλιού. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι συνωμοσιολόγοι, η οθόνη από την οποία διάβαζε την ομιλία του χτυπήθηκε και έσπασε, με αποτέλεσμα το γυαλί να θρυμματιστεί και να τραυματίσει το αυτί του, οδηγώντας στην αιμορραγία.

Μάλιστα προσθέτουν ότι:

Δεν λείπει κανένα κομμάτι από το αυτί του Τραμπ…

Δεν υπάρχει αίμα στο χέρι που άγγιξε το αυτί

Ψεύτικες πιτσιλιές στο πρόσωπο απο ένα αυτί που φαίνεται να έχει κόψιμο σαν από χαρτί.

Ανάλογες αναρτήσεις έγιναν και στο Instagram, ωστόσο εκεί οι θεωρίες συνωμοσίας είχαν μικρότερη απήχηση.

To #Antifa έγινε επίσης κορυφαία τάση στο X μετά από αναρτήσεις που έδειχναν εσφαλμένα έναν άνδρα να είναι ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας.

Οι χρήστες κατηγόρησαν έναν «εξέχοντα ακτιβιστή της Antifa», τον Μαρκ Βάιολετς, αν και οι αστυνομικές αρχές δεν είχαν αναγνωρίσει ακόμη τον δράστη ούτε είχαν δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες για το ιστορικό του μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

Μάλιστα, οι εν λόγω χρήστες ισχυρίστηκαν ότι η «ταυτοποίηση» είχε προέλθει από το αστυνομικό τμήμα του Μπάτλερ της Πενσιλβανία.

Οι αναρτήσεις κοινοποιήθηκαν από επαληθευμένους λογαριασμούς στο X. Ένας δημοφιλής επαληθευμένος λογαριασμός, ο Wall Street Silver, ο οποίος είναι γνωστό ότι παραπληροφορεί, δημοσίευσε τον ισχυρισμό σε 1,3 εκατομμύρια χρήστες και αργότερα τον διέγραψε χωρίς εξήγηση. Ρωσικοί λογαριασμοί προπαγάνδας, τα κανάλια MAGA και Proud Boy στο Telegram, διέδωσαν επίσης τον ισχυρισμό.

  • Το πρόσωπο της φωτογραφίας που συνόδευε τις επίμαχες αναρτήσεις είναι στην πραγματικότητα ο Μάρκο Βιόλι, ένας Ιταλός YouTuber που ασχολείται με το ποδόσφαιρο.

Ο λογαριασμός του γέμισε με μηνύματα μίσους, καθώς τον κατηγορούσαν για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ. Ο Βιόλι στη συνέχεια έκανε τον λογαριασμό του ιδιωτικό και έγραψε στο Instagram ότι επρόκειτο για fake news και ότι δεν είχε καμία σχέση με το περιστατικό.

Επιπλέον, λογαριασμοί στο X με εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους, γνωστούς για διάδοση ψευδούς περιεχομένου του QAnon, συγκέντρωσαν εκατομμύρια προβολές αναρτώντας ονόματα υψηλόβαθμων Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών που όπως είπαν «πιθανώς συνέπραξαν» με τη CIA αναφορικά με την απόπειρα δολοφονίας.

Σχετικά Άρθρα