The Conversation-Sky News/ Η εικόνα του ματωμένου Τραμπ, “εισιτήριο” για την προεδρική εκλογή;

 The Conversation-Sky News/ Η εικόνα του ματωμένου Τραμπ, “εισιτήριο” για την προεδρική εκλογή;

Οι πυροβολισμοί κατά του Ντόναλντ Τραμπ σε συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια το Σάββατο ερευνώνται ως απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου και νυν Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία.

Οι απόπειρες δολοφονίας σε προέδρους και υποψηφίους για προέδρους είναι διάσπαρτες σε όλη την αμερικανική ιστορία. Αυτό που συνέβη στην Πενσυλβάνια είναι τρομακτικό, αλλά δυστυχώς δεν προκαλεί έκπληξη, γράφει σε άμεση ανάλυσή του το “The Convertation”.

O αναλυτής του πολύ γνωστού αμερικανικού ιστοτόπου δηλώνει πραγματικά εντυπωσιασμένος από το πόσα ανώτερα πολιτικά στελέχη στις Ηνωμένες Πολιτείες βγήκαν μετά τον πυροβολισμό και είπαν ότι η πολιτική βία δεν έχει θέση στην Αμερική. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η βία αυτού του είδους είναι « ανήκουστη » στις ΗΠΑ.

Αυτό είναι αρκετά εκπληκτικό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βασίστηκαν στην πολιτική βία και τα περιστατικά πολιτικής βίας σηματοδοτούν ολόκληρη την ιστορία τους.

Στην πραγματικότητα, ο Μπάιντεν ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως πολιτικός διάδοχος των δολοφονημένων αδελφών Κένεντι – του Προέδρου Τζον Φ. Κένεντι, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1963 και του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, που δολοφονήθηκε το 1968.

Ωστόσο, το να συμβεί αυτό το περιστατικό αυτή τη στιγμή, δεδομένης της ασταθούς φύσης της προεδρικής εκστρατείας μέχρι στιγμής και των βαθιών διχασμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι βαθιά ανησυχητικό.

Ο τρόπος με τον οποίο ο πυροβολισμός οπλίστηκε τόσο γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – με τις θεωρίες συνωμοσίας να εκτυλίσσονται σε πραγματικό χρόνο – σημαίνει ότι η πιθανότητα κλιμάκωσης αυτού του είδους βίας είναι πολύ υψηλή.

Δεν έχετε παρά να δείτε την εξέγερση του Καπιτωλίου των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021 για να δείτε πόσο γρήγορα μπορεί να εκραγεί η πολιτική βία στις ΗΠΑ.

Αυτό οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στον τρόπο με τον οποίο η βίαιη ρητορική καλλιεργήθηκε αρκετά σκόπιμα από στοιχεία της ακροδεξιάς τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, τα κρυφά ρεύματα πολιτικής βίας έχουν σιγοβράσει στις συγκεντρώσεις του Τραμπ από την αρχή της πρώτης του εκλογής για την προεδρία το 2016.

Η απειλή βίας έχει γίνει κεντρική στην πολιτική εικόνα του Τραμπ, στην έκκλησή του και στη βάση των υποστηρικτών του. Πρέπει να παρακολουθήσετε μόνο μερικές στιγμές από κάθε συγκέντρωση Τραμπ και κάθε ομιλία Τραμπ για να τον ακούσετε να μιλάει για βία, συχνά με παραστατικές λεπτομέρειες και με μεγάλη απόλαυση.

Για παράδειγμα, έχει επανειλημμένα αναφερθεί σε θεωρίες συνωμοσίας όταν περιγράφει την επίθεση εναντίον του συζύγου της πρώην προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Πολ, Πολ, στο σπίτι τους το 2022, καθώς και τον κοροϊδεύει και αστειεύεται για την επίθεση .

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό, όχι ένα σφάλμα, της εκστρατείας του Τραμπ και του κινήματος πίσω από αυτόν.

Και έχει αντίκτυπο στον πραγματικό κόσμο. Μια πανεθνική ανασκόπηση που διεξήχθη από το ABC News (ο αμερικανικός οργανισμός μέσων ενημέρωσης) το 2020 εντόπισε 54 ποινικές υποθέσεις στις οποίες ο ίδιος ο Τραμπ είχε επικαλεστεί «σε άμεση σχέση με βίαιες πράξεις, απειλές βίας ή ισχυρισμούς για επίθεση».

Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, ο Kevin Roberts, ο πρόεδρος της δεξιάς δεξαμενής σκέψης Heritage Foundation (αρχιτέκτονας του σχεδίου Project 2025 για την αναμόρφωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ υπό μια δεύτερη προεδρία Τραμπ), μίλησε για μια « δεύτερη Αμερικανική Επανάσταση » που «θα παρέμενε αναίμακτα αν το επιτρέψει η αριστερά».

Δεδομένου του πόσο διαρκώς παρούσα έχει γίνει αυτή η απειλή βίας, είναι ίσως πιο περίεργο το γεγονός ότι ένα περιστατικό αυτού του μεγέθους δεν συμβαίνει συχνότερα ή δεν έχει συμβεί ήδη.

Μια εικόνα που καθορίζει την καμπάνια

Είναι επίσης εντυπωσιακό το πόσο κυρίαρχος της πολιτικής εικόνας είναι ο Τραμπ. Μπορείτε να το δείτε στα πλάνα των πυροβολισμών στην Πενσυλβάνια: αφού ο Τραμπ σηκώνεται όρθιος, σηκώνει προκλητικά τη γροθιά του για να τραβήξει αυτή την εικόνα.

Αυτή η εικόνα θα καθορίσει φυσικά αυτή τη στιγμή, αν όχι ολόκληρη την προεδρική εκστρατεία του Τραμπ.

Υπήρξαν μια σειρά από σημεία καμπής σε αυτήν την καμπάνια μέχρι στιγμής, και αυτό μπορεί κάλλιστα να είναι το καθοριστικό. Θα μπορούσε να μετατρέψει τον Τραμπ από μάρτυρα σε άγιο στα μάτια των υποστηρικτών του.

Η παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο ο Τραμπ, η εκστρατεία του και οι άνθρωποι γύρω του χρησιμοποιούν αυτήν την αφήγηση θα είναι τόσο σημαντικό, ειδικά πριν από το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο Ουισκόνσιν τις επόμενες ημέρες.

Sky News/ “Εισιτήριο” για την προεδρική εκλογή η απόπειρα κατά Τραμπ;

Η στιγμή της απόπειρας δολοφονίας του Τραμπ και η αντίδρασή του θα τον εξυψώσουν στα μάτια των ψηφοφόρων με παρόμοιο τρόπο; Θα βοηθήσει ή θα εμποδίσει τον Τραμπ στην προσπάθειά του να γίνει ξανά πρόεδρος των ΗΠΑ;

Σύμφωνα με το Sky News, η αμερικανική πολιτική μπορεί να γίνει μονομαχία. Οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ θα πουν ότι έδειξε αληθινό θάρρος. Στην Αμερική δεν έχει σημασία αν πέφτεις κάτω, λένε, αλλά πώς ξανασηκώνεσαι.

Βρήκε το θάρρος να σταθεί στο ύψος του και να προβάλλει θάρρος, θα ισχυριστούν οι θαυμαστές του, συγκρίνοντας όλα αυτά που συνέβησαν δυσμενώς με τον αντίπαλό του, το Τζο Μπάιντεν.

Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές μπορεί να τον κατηγορήσουν ότι έθεσε σε κίνδυνο τους φρουρούς του για αρκετά δευτερόλεπτα, ενώ προσπαθούσε να αδράξει μια φωτογραφική ευκαιρία εν μέσω όλου του κινδύνου.

Αλλά το βασικό ερώτημα θα είναι τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στους αναποφάσιστους, τους ψηφοφόρους των οποίων την υποστήριξη πρέπει να εξασφαλίσει για να ξανακερδίσει τον Λευκό Οίκο.

Θα καθησυχαστούν από την προφανή ανθεκτικότητά του, ή θα δουν τη χθεσινή επίθεση ως προμήνυμα των πραγμάτων που θα έρθουν στην Αμερική; Υπήρχε ήδη διάχυτος φόβος για βία και συγκρούσεις σε μια δεύτερη θητεία του Τραμπ.

Θα κερδίσει τους ψηφοφόρους που θα ταλαντεύονται από τη σφιγμένη γροθιά του Τραμπ ή θα το δουν αυτό ως μια ματιά στο μέλλον: ένας πολωτικός πρόεδρος που αναμφίβολα έχει υποδαυλίσει τη διαίρεση και τώρα θερίζει τον ανεμοστρόβιλο;

Έχουν ήδη γίνει πολλές προβλέψεις, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί κάτι. Αυτή η σπάνια στιγμή θα μπορούσε να παίξει με διάφορους τρόπους. Και θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι παρ’ όλο το δράμα που περιβάλλει αυτά τα γεγονότα, η πολιτική βία στην Αμερική είναι τόσο παλιά όσο και η δημοκρατία της.

Σχετικά Άρθρα