New York Times: Αυτές οι (προεδρικές) εκλογές πρέπει να κριθούν με ψήφους, όχι με σφαίρες- Κίνδυνος για τη Δημοκρατία

 New York Times: Αυτές οι (προεδρικές) εκλογές πρέπει να κριθούν με ψήφους, όχι με σφαίρες- Κίνδυνος για τη Δημοκρατία

Τις αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στην προεκλογική κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου αλλά για την ίδια της Δημοκρατία στις Ηνωμένες Πολιτείες, γράφουν οι New York Times, λίγες ώρες μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ σε συγκέντρωση ψηφοφόρων του στην Πενσυλβάνια.

Και επισημαίνουν:

Οι Αμερικανοί έλαβαν το Σάββατο μια απογοητευτική υπενθύμιση της απειλής που συνιστά η πολιτική βία για τη δημοκρατία μας. Είναι ευτύχημα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν τραυματίστηκε σοβαρά από τους πυροβολισμούς σε βραδινή προεκλογική συγκέντρωση στο Μπάτλερ, μια πόλη της Πενσυλβάνια βόρεια του Πίτσμπουργκ. Ελπίζουμε ότι ο κ. Τραμπ θα αναρρώσει γρήγορα και πλήρως.

Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε ακόμη για τον δράστη και τους πυροβολισμούς, οι οποίοι διερευνώνται ως απόπειρα δολοφονίας. Αλλά ένα είναι σαφές: Κάθε απόπειρα επίλυσης μιας εκλογικής αναμέτρησης μέσω της βίας είναι αποτρόπαια. Η βία είναι αντίθετη με τη δημοκρατία. Τα ψηφοδέλτια, όχι οι σφαίρες, θα πρέπει πάντα να είναι το μέσο με το οποίο οι Αμερικανοί επιλύουν τις διαφορές τους.

Είναι πλέον καθήκον των πολιτικών ηγετών και των δύο κομμάτων, καθώς και των Αμερικανών ατομικά και συλλογικά, να αντισταθούν σε μια διολίσθηση προς την περαιτέρω βία και στην εξτρεμιστική γλώσσα που την τροφοδοτεί.

Οι Αμερικανοί πρέπει επίσης να έχουν ξεκάθαρη την πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτό το έθνος. Τα γεγονότα του Σαββάτου δεν μπορούν να θεωρηθούν ως παρέκκλιση. Η βία μολύνει και επηρεάζει την αμερικανική πολιτική ζωή.

Οι πράξεις βίας σκιάζουν εδώ και καιρό την αμερικανική δημοκρατία, αλλά τελευταία έχουν γίνει μεγαλύτερες και πιο σκοτεινές. Η πολιτιστική και πολιτική πόλωση, η πανταχού παρούσα παρουσία των όπλων και η ριζοσπαστικοποιητική δύναμη του διαδικτύου έχουν συμβάλει σε όλα. Αυτές οι προεδρικές εκλογές, υψηλού ρίσκου, δοκιμάζουν περαιτέρω τη δέσμευση του έθνους για ειρηνική επίλυση των πολιτικών διαφορών. Η δημοκρατία απαιτεί από τους κομματικούς σχηματισμούς να αποδεχθούν ότι η διαδικασία είναι πιο σημαντική από τα αποτελέσματα.

Ακόμη και πριν από τα γεγονότα του Σαββάτου, υπήρχαν ανησυχητικές ενδείξεις ότι πολλοί Αμερικανοί αποτυγχάνουν σε αυτό το βασικό τεστ. Σε έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο μήνα από το Chicago Project on Security and Threats, το 10% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι η χρήση βίας είναι δικαιολογημένη προκειμένου να αποτραπεί η ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Τραμπ ενώ άλλο 7% δήλωσε ότι η χρήση βίας ήταν δικαιολογημένη για να επιστρέψει ο κ. Τραμπ στην προεδρία.

Η πολιτική ατζέντα του κ. Τραμπ δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με βία. Ούτε μπορεί και πρέπει να κατισχύσει με τη βία. Η επίθεση του Σαββάτου ήταν μια τραγωδία. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν τώρα οι Αμερικανοί είναι να αποτρέψουν αυτή τη στιγμή από το να γίνει η αρχή μιας μεγαλύτερης τραγωδίας. Αυτές οι εκλογές πρέπει να κριθούν με τις ψήφους των Αμερικανών πολιτών.

Απόδοση στα Ελληνικά από το KREPORT

Σχετικά Άρθρα