Συνάντηση Μητσοτάκη/Ερντογάν: Διήρκεσε περίπου 45 λεπτά- Τι συζητήθηκε

 Συνάντηση Μητσοτάκη/Ερντογάν: Διήρκεσε  περίπου 45 λεπτά- Τι συζητήθηκε

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκαν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στόχος της οποίας ήταν να επιβεβαιωθεί η επαναπροσέγγιση των δυο χωρών και να διατηρηθούν τα “ήρεμα νερά” στο Αιγαίο.

Η συνάντηση είχε ξεκινήσει στις 22:35 ώρα Ελλάδος και διήρκεσε συνολικά 45 λεπτά. Κατά πληροφορίες οι δύο ηγέτες βγήκαν μαζί από την αίθουσα που συνεδρίαζαν οι σύμμαχοι των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και κατευθύνθηκαν προς την μικρή αίθουσα όπου θα λάμβανε χώρα η συνάντησή τους.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας του Τούρκου προέδρου, πρέσβης Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις. Ακόμη, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών.

Συζήτησαν ακόμα για την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σε κάθε περίπτωση, εκκρεμεί ένας προγραμματισμός που θα αφορά τις επαφές για τον πολιτικό διάλογο το φθινόπωρο, με δεδομένο και τον ορισμό των νέων υφυπουργών Εξωτερικών της γείτονος πριν από μερικές εβδομάδες.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Τουρκική Προεδρία, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να καλλιεργήσει το πνεύμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, με βάση την αρχή της καλής γειτονίας, και ότι αυτές θα συνεχιστούν ολοένα και περισσότερο» τονίζεται χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια γίνεται αναφορά στους πολέμους στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη. επισημαίνοντας πως πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης.

Η ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν:

«Ο Πρόεδρός μας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, όπου μετέβη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να καλλιεργήσει το πνεύμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και ότι αυτές θα συνεχιστούν ολοένα και περισσότερο.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε, επίσης, ότι πρέπει να αυξηθούν οι θετικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και ότι θα ήταν ωφέλιμο για όλες τις χώρες της περιοχής να εργαστούν για να εξασφαλίσουν την ειρήνης σε αυτές τις περιοχές».

Σχετικά Άρθρα