Σαρωτικές αλλαγές γενικών γραμματέων Υπουργείων- Ποια ονόματα ακούγονται

 Σαρωτικές αλλαγές γενικών γραμματέων Υπουργείων- Ποια ονόματα ακούγονται

Στις αλλαγές των ΓΓ Υπουργείων που είχαν προαναγγελθεί μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ αναμένεται να προχωρήσει άμεσα ο πρωθυπουργός καθώς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος διατύπωσαν παράπονα για τον τρόπο που μεταφέρονται τα προβλήματα των περιφερειών τους στην κεντρική κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι η αντικατάσταση θα γίνει από γαλάζιους, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την εσωκομματική γκρίνια και την κριτική για το άνοιγμα προς το κέντρο.

Όπως αναφέρεται την ευθύνη έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ενώ ενδεχομένως κάποιο ρόλο θα παίξει και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αναμένονται συγχωνεύσεις και σαρωτικές αλλαγές.

Η κυβέρνηση αριθμεί 63 Γ.Γ., πολλοί εκ των οποίων, βρίσκονται στη θέση τους από το 2019, οπότε συγκροτήθηκε η πρώτη κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη. 

Οι αλλαγές που δρομολογούνται σχετίζονται κυρίως με τομείς που η κυβέρνηση θεωρεί προβληματικούς ή θέλει να δώσει το σήμα ότι έλαβε το μήνυμα της ευρωκάλπης αλλά και την αντικατάσταση προσώπων που προέρχονται από το κέντρο και την κεντροαριστερά από γαλάζια στελέχη. Κάποιες, εξ αυτών, δε, θα συνοδεύονται και από συγχωνεύσεις Γ.Γ., όπως, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να γίνει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την κατάργηση της Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, υπό τον Δημ. Παπαγιαννίδη και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στον έτερο Γραμματέα καθηγητή Κ. Μπαγινέτα, ο οποίος σε αυτή την περίπτωση θα έχει να διαχειριστεί ένα εξαιρετικά διευρυμένο χαρτοφυλάκιο.

Οι περισσότεροι στο κυβερνητικό στρατόπεδο προεξοφλούν ότι εκτός υπουργείου θα βρεθούν η νυν Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ζέφη Δημαδάμα, την οποία η κυβέρνηση εμφάνισε ως σημαντική μεταγραφή από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ μετά τις περσινές εθνικές εκλογές, αλλά και η Γ.Γ Εργασιακών Σχέσεων Αννα Στρατινάκη, η οποία επανήλθε στο υπουργείο το 2019, μετά από τη θητεία της το 2011=2014.

Αλλαγές ακούγεται ότι θα υπάρξουν στο υπουργείο Υγείας, όπου ο υπουργός κ. Αδ. Γεωργιάδης φέρεται να δρομολογηθεί την τοποθέτηση του υποψηφίου δημάρχου Νέου Ηρακλείου κ. Γ. Παπαδημητρίου. Το ερώτημα είναι αν θα τοποθετηθεί στη θέση του νυν Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού Δρ. Αρη Αγγελή, ο οποίος θεωρείται αποτελεσματικός στο πόστο του ή θα τοποθετηθεί σε νεοσυσταθείσα Γραμματεία.

Σαρωτικές αλλαγές, εξάλλου, ακούγονται και για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, προς αποχώρηση είναι τόσο ο Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης Μάνος Λογοθέτης όσο και η Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Δήμητρα Λυγουρά, αν και για την τελευταία, οι απόψεις διύστανται, καθώς θεωρείται πετυχημένη στο έργο της.

Στους πιθανούς να αντικατασταθούν περιλαμβάνεται και ο Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, προκειμένου να σηματοδοτηθεί κάποια αλλαγή στον εκλογικά κρίσιμο αυτόν για τη ΝΔ τομέα, όπως και ο Γ.Γ. Ιθαγένειας Άγγελος Δημοσθένους, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο. Τα τελευταία 24ωρα, ακούγεται έντονα προς αποχώρηση και το όνομα της Ειδικής Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του ΥΠΟΚ κ. Νίκης Δανδόλου, παρ ότι επίσης θεωρείται ότι έχει γνώση του αντικειμένου της.

Σχετικά Άρθρα