Πολ Κρούγκμαν: Μόνο σε αυτό έπεσα έξω με την Ελλάδα της κρίσης -Ο Μπάιντεν να παραδώσει στην Καμάλα
Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα ανέτρεξε ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης, Πολ Κρούγκμαν, σε συνέντευξη στο Economist Impact SE Europe Events. Μιλώντας για την ιδέα του Grexit, δήλωσε ότι είχε ταχθεί υπέρ, και μάλιστα σθεναρά, τονίζοντας ωστόσο το εξής: «Θα πρέπει να παραδεχτώ ότι εξεπλάγην με το τι ήταν διατεθειμένη να υποφέρει η ελληνική κοινή γνώμη. Πολλά χρόνια ακραίας ταλαιπωρίας. Πάντως, η έξοδος από το ευρώ θα ήταν τεχνικά πολύ δύσκολη».
Μιλώντας για την τρέχουσα νομισματική πολιτική, είπε πως αν ήταν στο χέρι του θα είχε ήδη μειώσει τα επιτόκια στις ΗΠΑ ενώ παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να δώσει τη σκυτάλη στην Κάμαλα Χάρις.
«Νομίζω ότι ο Μπάιντεν πρέπει να κάνει στην άκρη και, στην πραγματικότητα, έχω πολύ καλύτερη γνώμη για την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις απ’ ό,τι πολλοί άνθρωποι. Αλλά εξαρτάται από τον Μπάιντεν. Οι απειλές για τη δημοκρατία είναι πάντως δεδομένες όποιος και αν θα είναι τελικά ο υποψήφιος των Δημοκρατικών» ανέφερε.
Σε ερώτηση για την οικονομία και την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ υποστήριξε ότι: «Οι περισσότεροι Αμερικανοί δηλώνουν ότι η πολιτεία τους τα πηγαίνει καλά. Απλώς πιστεύουν ότι η εθνική οικονομία τα πηγαίνει άσχημα. Νομίζω ότι είναι πραγματικά θέμα αφήγησης».
Η οικονομική πολιτική Τραμπ
«Στην πρώτη του θητεία, δεν έκανε μεγάλη ζημιά. Εφάρμοσε κάποιους δασμούς που δεν ήταν τόσο μεγάλοι. Και οι μειώσεις φόρων ήταν δημοσιονομική τόνωση, δεν είναι τόσο κακό πράγμα. Όμως όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι τώρα θα είναι πολύ, πολύ πιο ριζοσπαστικός στις πολιτικές του και θα εφαρμόσει μεγάλες οριζόντιες αυξήσεις δασμών. Μιλάει για αντικατάσταση των φόρων εισοδήματος με δασμολογικά έσοδα, κάτι που είναι μεταξύ άλλων μαθηματικά αδύνατο» είπε ο Πολ Κρουγμαν.
Το μοντέλο της Κίνας
«Το κινεζικό οικονομικό μοντέλο είναι σαφώς μη βιώσιμο εδώ και αρκετό καιρό. Και ξέρετε τι κάνουν τα αυταρχικά καθεστώτα που αποτυγχάνουν στην οικονομική διαχείριση για να αποσπάσουν την προσοχή του κόσμου. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τα νησιά Φόκλαντ. Και υπάρχει ένα νησί στα ανοικτά των ακτών της Κίνας για το οποίο ανησυχούμε πολύ» είπε ο οικονομολόγος.