Παναγιωτόπουλος για pushbacks: Μπορεί να υπήρξαν στο παρελθόν…

 Παναγιωτόπουλος για pushbacks: Μπορεί να υπήρξαν στο παρελθόν…

«Επαναπροωθήσεις ενδεχομένως να έχουν υπάρξει στο παρελθόν. Θεωρώ, η στάση αυτή του λιμενικού ότι το τελευταίο διάστημα αυτό έχει αλλάξει», δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνική εκπομπή. Δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με το κυρίαρχο κυβερνητικό αφήγημα που απέρριπτε κάθε τέτοιο ισχυρισμό σχετικά με τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών στις ελληνικές θάλασσες.

Ειδικότερα, μιλώντας στην εκπομπή της Κάτιας Μακρή και του Μάνου Νιφλή στον «Real FM» και αναφερόμενος στα push backs μεταναστών, για τα οποία κατηγορείται το ελληνικό λιμενικό από τα διεθνή ΜΜΕ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι τώρα το Λιμενικό Σώμα δεν κάνει επαναπροωθήσεις αλλά «ενδεχομένως να έχουν υπάρξει στο παρελθόν»

«Είναι γεγονός και τώρα τελευταία βλέπω μια έξαρση δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ και στο Εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό από κάποια κανάλια που πλέον «ανακάλυψαν» και κάνουν ρεπορτάζ μεγάλης διάρκειας για το μεταναστευτικό, που δεν είχαμε προσφάτως. Εγώ καταλαβαίνω ότι αυτό το πρόβλημα, από τη στιγμή που έχει αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες που υφίστατο το πρόβλημα, έχει κάποια δημοσιότητα. Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να φτάνουμε στο σημείο να δημιουργούμε όρους δυσφήμισης της χώρας. Για το BBC, ειδικότερα, είχα πει ότι στο πλαίσιο μιας αντικειμενικής διερεύνησης όλης αυτής της υπόθεσης, η οποία δεν είναι πρόσφατη, καλό θα ήταν να λαμβάνεται υπόψη και η θέση των ελληνικών Αρχών, όχι μόνο των τουρκικών ή οι απόψεις κάποιων εκπροσώπων ΜΚΟ. Αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί και πλήρεις στην υπόθεση που καλύπτουμε», είπε αρχικά ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Και πρόσθεσε: «Επαναπροωθήσεις ενδεχομένως να έχουν υπάρξει στο παρελθόν. Θεωρώ η στάση αυτή του λιμενικού ότι το τελευταίο διάστημα αυτό έχει αλλάξει, δεν υπάρχουν δηλαδή επαναπροωθήσεις»!

«Πάντα το λιμενικό και οι Αρχές φύλαξης των συνόρων έχουν υποχρέωση να φυλάξουν τα σύνορα της χώρας σε στεριά και θάλασσα και παράλληλα έχουν υποχρέωση να μην αφήνουν κανένα να κινδυνεύσει στη θάλασσα. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν σώσει χιλιάδες κόσμο. Έχουν συμβεί βέβαια και δυσάρεστα όπως το ναυάγιο της Πύλου για το οποίο επίσης έχουν στοχοποιηθεί οι ελληνικές Αρχές. Για όλα αυτά έχουν γίνει έρευνες και έχουν καταλήξει σε πορίσματα. Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη τα πορίσματα και όπου υπάρχει καταγγελία οφείλουμε να την διερευνούμε», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα