Μέσω… Αττικής νέα επίθεση Κασσελάκη σε Τσίπρα- Μαρινάκης: Τώρα, το “Βαρουφάκης” έγινε “Κασσελάκης”

 Μέσω… Αττικής νέα επίθεση Κασσελάκη σε Τσίπρα- Μαρινάκης: Τώρα, το “Βαρουφάκης” έγινε “Κασσελάκης”

Διαστάσεις χρηματοικονομικές, πολιτικές αλλά εμμέσως και εσωκομματικές στον ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνει το θέμα με τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη όσον αφορά την ATTICA BANK, με παράγοντες της αγοράς να διερωτώνται “πώς ο κ. Κασσελάκης -έχοντας την γνώση και την εμπειρία από τη θητεία του στη Goldman Sachs κάνει τόσο οικονομικά επιπόλαιες δηλώσεις, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν βασικούς κανόνες της οικονομίας αλλά και των πολιτικών συνεπειών των όσο λέει, ειδικά ως επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης”.

Η παραπάνω διαπίστωση γεννά και άλλα ερωτήματα με νέο εσωκομματικό αντίκτυπο στην αξιωματική αντιπολίτευση καθώς στελέχη εντός ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι “η μόνη εξήγηση για την… ψύχωση Κασσελάκη στο θέμα της Τράπεζας Αττικής είναι ότι έτσι προσπαθεί να εκθέσει τον Αλέξη Τσίπρα“.

Μάλιστα κάνουν λόγο για “ύπουλο πόλεμο Κασσελακη σε Τσίπρα με θύμα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τους καταθέτες των δυο τραπεζών αλλά και τη συνολική ευστάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος” και επισημαίνουν ότι “τίποτα δεν έχει αξία για τον Στέφανο Κασσελακη μπροστά στον πόλεμο που κάνει κατά του Αλέξη Τσίπρα”.

Οι παραπάνω αιτιάσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με βάση και το ιστορικό των έμμεσων πλην σαφέστατων επιθέσεων του προηγούμενου διαστήματος κατά του Αλέξη Τσίπρα, θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη στάση του κ. Κασσελάκη κλείνοντας εδώ το ζήτημα, πλην όμως όπως φαίνεται οι αντιδράσεις δίνουν στο θέμα τόσο πολιτική όσο και χρηματοοικονομική διάσταση.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, οι εν λόγω ανακοινώσεις, όχι μόνο στερούνται χρηματοοικονομικής λογικής, αλλά ενέχουν σοβαρότατους κινδύνους για την εικόνα και την περαιτέρω πορεία του κλάδου και κατ’ επέκταση της οικονομίας.

Μάλιστα προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και ξεκαθαρίζουν ότι “η μη υλοποίηση της λύσης που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην τράπεζα, το ΤΧΣ και την εταιρεία Thrivest δύναται να έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για την Attica Bank, αλλά και για τους Έλληνες καταθέτες και φορολογούμενους”.

Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ:

Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς επισημαίνουν ότι “σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει η συμφωνία ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου ως προς το μέλλον της τράπεζας αλλά και των καταθέσεων που κατέχει. Αυτό σημαίνει πως, είτε η Attica Bank θα πρέπει να «καταλήξει» σε κάποια ή κάποιες συστημικές τράπεζες, είτε, ακόμη χειρότερα, να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία του “bail in”, η οποία και θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός και κούρεμα καταθέσεων”.

Και τούτο επειδή όπως εξηγούν “οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές (DGCOM και SSM) δεν επιτρέπουν πλέον ανακεφαλαιοποίηση τράπεζας με μόνο κρατικά χρήματα ούτε όμως και διάσωση τραπεζών με bail out (όπως έγινε για τις τράπεζες που έκλεισαν με ευθύνη του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη), αν δεν υπάρξουν και ιδιωτικά κεφάλαια στο σχήμα διάσωσης, η τράπεζα θα πτωχεύσει”.

Ταυτόχρονα, όπως εξηγούν οικονομικοί αναλυτές, μια περίπτωση αναγκαστικής διάσωσης ή ακόμα χειρότερα bail in θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και ευρύτερα στην οικονομία, απειλώντας ακόμη και την επενδυτική βαθμίδα που η χώρα μας κατάφερε να αποκτήσει μετά από περισσότερα από 10 χρόνια.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΆΡΤΗΣΗ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ:

Επιπλέον, η επενδυτική αβεβαιότητα θα έφερνε νομοτελειακά μαζικές αποεπενδύσεις, όχι μόνο από τις ελληνικές τράπεζες αλλά ευρύτερα από τις εισηγμένες εταιρείες, οδηγώντας και το ελληνικό Χρηματιστήριο σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Και όλα αυτά, όταν με πολύ κόπο, κόστος και χρόνια λιτότητας η ελληνική οικονομία έχει μόλις πρόσφατα καταφέρει να επουλώσει τις πληγές που άφησε το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τα «σόου» στο Eurogroup του Γιάνη Βαρουφάκη.

Πέραν των παραπάνω, όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, εκπεφρασμένη επιθυμία της Attica Bank αλλά και των επενδυτών της Thrivest είναι η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου, ο οποίος και θα δώσει έμφαση στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έτσι, όπως τονίζουν, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης αντιτίθεται σε αυτή την προοπτική όταν στην πολιτική ατζέντα του φαίνεται να είναι η στήριξη των μικρομεσαίων αλλά και η επέκταση του ανταγωνισμού στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Και βέβαια, ένα πιθανό ναυάγιο, θα είχε άμεσο αντίκτυπο και στην δανειοδοτική πολιτική του συνόλου των τραπεζών, ακριβώς λόγω των αναταράξεων που θα προκαλέσει στο σύστημα.

Μια ακόμη παράμετρος που έχει προκαλέσει αντιδράσεις χρηματοοικονομικών κύκλων αλλά και της κυβέρνησης είναι πώς ο κ. Κασσελάκης τάσσεται εκ προοιμίου απέναντι στη συμφωνία, χωρίς οι όροι της να έχουν γίνει γνωστοί. Και πώς μπορεί να κάνει λόγο για τόσο ζημιογόνα για το δημόσιο αποτελέσματα, δίχως να έχει την παραμικρή εικόνα για το τι τελικά προβλέπεται. Και αυτό, όταν η εναλλακτική για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι νομοτελειακά να αποτελέσει το μεγαλύτερο κομμάτι της συμμετοχής του, αν δεν προκύψει συμφωνία.

Πάντως από την πλευρά του ο κ. Κασσελάκης εμμένει με τρίτη ανάρτηση αναφέροντας:

«O Γιάννης και ο Γιώργος είναι συνέταιροι σε εταιρεία στην Αττική.

Ο Γιάννης βάζει σε τρεις δόσεις 800€ και ο Γιώργος σε δύο δόσεις 300€.

Τι ποσοστό έχει ο Γιάννης; Τι ποσοστό έχει ο Γιώργος;»

  • Το θέμα έχει λάβει και… άγριες πολιτικές διαστάσεις καθώς στα όσα λέει ο κ. Κασσελλάκης απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με πολύ σοβαρές αιχμές συγκρίνοντας τον προέδρο του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τα capital control.

“Ήταν καιρός να βγει από τον κ. Κασσελάκη ο Βαρουφάκης που κρύβει μέσα του”, είπε ο Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια του briefing, απαντώντας σε ερώτηση για την Attica Bank και τις ανακοινώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

  • «Ήταν καιρός να βγει από τον κ. Κασσελάκη ο Βαρουφάκης που κρύβει μέσα του. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι μιλάει για μία συμφωνία που δεν έχει κλείσει ακόμα και δεν έχει ανακοινωθεί και έχει βγάλει πόσες ανακοινώσεις για κάτι που δεν έχει δει. Αυτό από μόνο του είναι άξιο αναφοράς. Αξίζει να σταθούμε σε αυτό»

«Την τελευταία φορά που ασχολήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις τράπεζες ήταν όταν έκλεισαν οι τράπεζες. Μια εποχή που τους έπιασε ο πόνος για τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, τους φόρτωσαν με κάπου 200 δισ. με τις ενέργειές τους» πρόσθεσε.

«Επειδή θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσουμε για την Attica Bank, να θυμίσουμε ότι κάποτε ήταν ΣΥΡΙΖΑ Bank και ένα πολύ μεγάλο μέρος των 80 εκατ. ευρώ της ζημιάς της Τράπεζας Αττικής, προέρχεται από τους δικούς του χειρισμούς. Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε παραφιλολογικές συζητήσεις, αλλά όταν βλέπουμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βγάζει ανακοινώσεις για μια συμφωνία που δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, αναγκαζόμαστε να τα θυμηθούμε πρώτα και στη συνέχεια να τα θυμίσουμε όλα αυτά» επεσήμανε.

«Σε κάθε περίπτωση, να μην ανησυχεί ο κ. Κασσελάκης. Εμείς δεν θέλουμε επί των ημερών μας, να ακούσουμε εκφράσεις “αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες”. Δυστυχώς αυτό είχε ακουστεί τότε. Δεν θέλουμε να ξαναδούμε καταθέτες να αγωνιούν, να ασφυκτιούν ή να βρίσκονται από την μία μέρα στην άλλη στον δρόμο. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό και σίγουρα δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την οποιαδήποτε συμφωνία βλάπτει το δημόσιο συμφέρον» ανέφερε.

«Αυτή η συμφωνία που θα ανακοινωθεί θα είναι προς το συμφέρον του δημοσίου, προς το συμφέρον των καταθετών και προς το συμφέρον του τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυσή του με όρους διαφάνειας. Θεωρώ ότι αν δει κανείς τη συμφωνία, από τα πρώτα στοιχεία χωρίς να γνωρίζω τα τελικά δεδομένα, θα καταλάβει, αν την συγκρίνει με προηγούμενες, ότι προφανώς δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης να υπογραφεί κάτι που δεν θα είναι προς το συμφέρον των πολιτών, των φορολογούμενων και του δημοσίου συμφέροντος και σε κάθε περίπτωση δεν καταλαβαίνω ποια είναι η αντιπρόταση. Η αντιπρόταση είναι να σκάσουν οι τράπεζες; Να φορτωθεί πολλά δισεκατομμύρια το κράτος, άρα ο Έλληνας φορολογούμενος; Υπάρχει κάποια αντιπρόταση; Δεν υπάρχει. Υπάρχει ένας φθηνός λαϊκισμός που παραπέμπει σε μία από τις πιο ισχυρές παρουσίες του ΣΥΡΙΖΑ, που μας έφτασαν στο χείλος του γκρεμού, τον κ. Βαρουφάκη. Τώρα, το “Βαρουφάκης” έγινε “Κασσελάκης”» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά Άρθρα