Η Gen X αντιμετωπίζει υψηλότερα ποσοστά καρκίνου από οποιαδήποτε προηγούμενη γενιά (πίνακες)

 Η Gen X αντιμετωπίζει υψηλότερα ποσοστά καρκίνου από οποιαδήποτε προηγούμενη γενιά (πίνακες)

Μια σημαντική νέα μελέτη αποκαλύπτει πως τα μέλη της Generation X -άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1965 και 1980- έχουν υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου από τους γονείς και τους παππούδες τους.

Και οι ερευνητές αγωνίζονται να εντοπίσουν τους λόγους για τους οποίους αυξάνονται τα κρούσματα. Θα μπορούσε να σχετίζεται με την αλλαγή της διατροφής ή των συνηθειών άσκησης; Οι ίδιοι οι καρκίνοι εξελίσσονται σε πιο πονηρούς και πιο ολέθριους; Η νέα έρευνα προσφέρει μερικές πιθανές ενδείξεις.

Το μοντέλο μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, εξέτασε δεδομένα παρακολούθησης του καρκίνου που συλλέχθηκαν μεταξύ 1992 και 2018 σε 3,8 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές αναζήτησαν πρότυπα σε περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου -αυτές που έχουν εξαπλωθεί πέρα ​​από την αρχική περιοχή- εντός και μεταξύ της Γενιάς Χ , Baby Boomers (άτομα που γεννήθηκαν το 1946–1964), η Silent Generation (1928–1945) και η Greatest Generation (1908–1927). Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ιατρική πρόοδος έναντι ορισμένων καρκίνων – που επιτυγχάνεται με καλύτερο έλεγχο, πρόληψη και θεραπεία – έχει ξεπεραστεί από εκπληκτικές αυξήσεις σε άλλους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του παχέος εντέρου, του ορθού, του θυρεοειδούς, των ωοθηκών και του προστάτη. Αυτή η ανησυχητική τάση έχει μπερδέψει τους ερευνητές και προσπαθεί να βρει απαντήσεις.

«Είναι πράγματι κάτι που έχει παρατηρηθεί σε πολλές μελέτες και τώρα νομίζω ότι είναι πραγματικά αναμφισβήτητο γεγονός ότι βλέπουμε τον καρκίνο να αυξάνεται σε νεότερους ανθρώπους», λέει ο Andrew Chan, γαστρεντερολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγητής ιατρικής στο Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα. «Η μελέτη ενίσχυσε πραγματικά αυτό που ήδη γνωρίζουμε, αλλά μας έδωσε επίσης κάποιες πρόσθετες πληροφορίες για τις τάσεις σε συγκεκριμένες τοποθεσίες καρκίνου και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα ποσοστά αύξησης σε μεμονωμένες ομάδες».

Οι κοινωνικές γενιές, που ονομάζονται επίσης «κοόρτες γέννησης», είναι ένας χρήσιμος τρόπος ομαδοποίησης ανθρώπων, εξηγεί ο Philip Rosenberg, συν-συγγραφέας της μελέτης και κύριος ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI). Η παρακολούθηση των ποσοστών καρκίνου με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να ευθυγραμμίσουν τις τάσεις με την πάροδο του χρόνου με ορισμένα παράλληλα γεγονότα, όπως ένας νέος παράγοντας κινδύνου ή έκθεση σε καρκινογόνο, ή αλλαγές στον τρόπο ζωής ή στην πολιτική σε όλο τον πληθυσμό. Αυτό θα μπορούσε να δώσει μια εικόνα για το γιατί ορισμένοι καρκίνοι αναπτύσσονται με υψηλότερα ποσοστά μεταξύ διαφορετικών ηλικιακών ομάδων – και, ελπίζουμε, να προσφέρει ιδέες για τακτικές πρόληψης. «Μπορούμε επιτέλους να δούμε αυτά τα μοτίβα με υψηλότερη ανάλυση που προσεγγίζει διαφορετικές πτυχές της ιστορίας», λέει ο Rosenberg. «Ένα από τα πράγματα που καταφέραμε να κάνουμε και ήταν πραγματικά πρωτότυπο ήταν να ξεμπερδέψουμε αυτή την ομάδα κάτω των 50 ετών».

Προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει ότι άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών αντιμετωπίζουν υψηλότερα ποσοστά ορισμένων τύπων καρκίνου, ιδιαίτερα εκείνων του πεπτικού συστήματος. Το ποσοστό του καρκίνου του παχέος εντέρου, για παράδειγμα, αυξάνεται σταθερά σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά επίπτωσης μειώνονται συνολικά στις ΗΠΑ. Η νέα μελέτη έδειξε παρόμοιες αυξητικές τάσεις μεταξύ της Γενιάς Χ, αλλά «η έκπληξη για μένα ήταν ότι δεν ήταν Δεν είναι μόνο καρκίνοι του παχέος εντέρου και του ορθού», λέει ο Rosenberg. «Ο αριθμός των καρκίνων ήταν μεγάλη έκπληξη».

Ο Rosenberg και ο συν-συγγραφέας του, ο επιστήμονας του NCI Adalberto Miranda-Filho, προβλέπουν στη νέα μελέτη ότι τα μέλη της Generation X θα παρουσιάσουν αυξήσεις στα ποσοστά πολλών καρκίνων: του θυρεοειδούς, των νεφρών, του ορθού και του παχέος εντέρου. Επιπλέον, οι γυναίκες θα εμφανίσουν υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του παγκρέατος, των ωοθηκών και του ενδομητρίου και οι άνδρες θα δουν αυξήσεις στους καρκίνους του προστάτη και τη λευχαιμία. Οι άνδρες της γενιάς Χ προβλέπεται να έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, ενώ οι γυναίκες αναμένεται να δουν μειώσεις στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Όλα τα μέλη της Generation X θα δουν επίσης μείωση των ποσοστών καρκίνου του πνεύμονα σε σύγκριση με αυτά των προηγούμενων γενεών.

Ορισμένες από αυτές τις τάσεις έχουν πιο ξεκάθαρες εξηγήσεις από άλλες. Για παράδειγμα, οι βελτιώσεις κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μπορούν να συνδεθούν με πιο αποτελεσματικό προσυμπτωματικό έλεγχο, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα αποδίδονται σε σημαντικές μειώσεις στη χρήση καπνού από τη δεκαετία του 1960. «Το κάπνισμα ήταν ένας τεράστιος παράγοντας όχι μόνο για τον καρκίνο του πνεύμονα αλλά και για πολλούς [άλλους] καρκίνους», λέει ο Rosenberg.

Τα μέτρα ανίχνευσης του καρκίνου, όπως οι προληπτικοί έλεγχοι και το γενετικό προφίλ, έχουν βελτιωθεί και έχουν γίνει ευρύτερα διαθέσιμα – αλλά πολλοί ερευνητές επιμένουν ότι αυτό δεν ωθεί τα νέα συνολικά ποσοστά υψηλότερα. «Οι άνθρωποι διαγιγνώσκονται όχι επειδή [οι καρκίνοι] συλλέγονται μέσω καλύτερων διαγνωστικών, αλλά επειδή γίνονται, δυστυχώς, κλινικά και συμπτωματικά εμφανείς, και αυτό είναι κάτι που δεν είναι χαρακτηριστικό της βελτιωμένης διάγνωσης», λέει ο Chan. Με άλλα λόγια, περισσότεροι καρκίνοι ανιχνεύονται σε προχωρημένα, επεμβατικά στάδια. «Ο ρυθμός και το μέγεθος του πόσο έχει αυξηθεί η συχνότητα δεν θα μπορούσε να εξηγηθεί με απλή ανίχνευση νωρίτερα».

Πηγή: scientificamerican.com

Σχετικά Άρθρα