Πέμπτος τραπεζικός πυλώνας/ Ποιοί και γιατί προσπαθούν να τον ναρκοθετήσουν- Η κόντρα Κασσελάκη- Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας

 Πέμπτος τραπεζικός πυλώνας/ Ποιοί και γιατί προσπαθούν να τον ναρκοθετήσουν- Η κόντρα Κασσελάκη- Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας

Θα ανέμενε κανείς από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εντείνει την πίεση του ως προς τις “ληστρικές” προμήθειες που έχουν επιβάλλει οι τράπεζες στις μεταφορές χρηματικών ποσών (από 3 ευρώ για ποσό έως 150 ευρώ μέχρι και 150 ευρώ για μεγάλα ποσά), ή για τα υπερκέρδη που προκύπτουν από τις ακατανόητες διαφορές μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων. Ή ακόμα και για τις κλειστές στρόφιγγες στην χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το γεγονός, δηλαδή, ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες λειτουργούν σε συνθήκες άτυπης καρτελοποίησης, θα έπρεπε να ήταν πεδίο τακτικών παρεμβάσεων για την αντιπολίτευση.

Και από την άλλη, να επικροτείται οιαδήποτε προσπάθεια που μπορεί να σπάσει αυτές τις άτυπες συμφωνίες που δρουν εν τέλει σε βάρος των καταναλωτών και της πραγματικής οικονομίας. Αντ’ αυτού προκάλεσε απορία η διπλή παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχετικά με την διαδικασία ολοκλήρωσης της συγκρότησης του λεγόμενου πέμπτου τραπεζικού πυλώνα ( Attica Bank και Παγκρήτια), κάτι για το οποίο αναρωτήθηκαν και πολλά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία αιφνιδιάστηκαν από τις αναρτήσεις του Στέφανου Κασσελάκη στο Χ (twitter).

Κι αυτό διότι οτιδήποτε απελευθερώνει την κλειστή τραπεζική αγορά προς όφελος των καταναλωτών και δημιουργεί συνθήκες ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας θα έπρεπε να θεωρείται θετική κίνηση. Το δε γεγονός ότι μία ομάδα επιχειρηματιών βάζουν “ζεστό” χρήμα για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι αναμφίβολα ένα πρόσθετο επιχείρημα.

Η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών

«Ο κ. Κασσελάκης σπεύδει να καταγγείλει μια συμφωνία πριν αυτή υπογραφεί. Όταν τη διαβάσει, θα αντιληφθεί ότι η σημερινή του ανάρτηση ήταν άστοχη και επιπόλαια. Η κυβέρνηση υπηρετεί σταθερά το δημόσιο συμφέρον και αυτό θα καταγραφεί και στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο, ο κ. Κασσελάκης θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για την Τράπεζα Αττικής, δεδομένης της λεηλασίας που προχώρησε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομίας σχετικά με ανάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Η κυβέρνηση επιμένει να “επενδύει” τα χρήματά μας και τα τελικά οφέλη να τα καρπώνονται ιδιώτες.»

Αναλυτικά οι πηγές του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν:

«Ο κ. Κασσελάκης σπεύδει να καταγγείλει μια συμφωνία πριν ακόμα αυτή υπογραφεί. Όταν θα τη διαβάσει θα αντιληφθεί ότι η σημερινή του ανάρτηση ήταν απολύτως άστοχη και επιπόλαια. Η κυβέρνηση υπηρετεί σταθερά το δημόσιο συμφέρον και η πολιτικής της αυτή θα καταγραφεί και στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο ο κ. Κασσελάκης θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για την Τράπεζα Αττικής. Διότι η λεηλασία που προχώρησε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια από τις βασικές αιτίες που η Τράπεζα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού με τις καταθέσεις Ελλήνων πολιτών να είχαν τεθεί σε κίνδυνο.»

Τι αφορά η επένδυση για τη δημιουργία του νέου τραπεζικού πυλώνα

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια προσπαθειών της Thrivest Holding, συμφερόντων των κ. Αλέξανδρου Εξάρχου, Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου, για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα στην Ελλάδα, φαίνεται ότι φτάνει η ώρα της δικαίωσης του σχεδιασμού των τριών επιχειρηματιών.

Πλέον, ανοίγει ο δρόμος για τη συγκρότηση μίας νέας, μεγάλης, ισχυρής και υγιούς τράπεζας, που φιλοδοξεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.
Η έναρξη της διαδικασίας δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πυλώνα είναι πλέον θέμα 24ώρων. Το νέο τραπεζικό σχήμα που θα προκύψει μέσα από τη συνένωση δυνάμεων μεταξύ Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας φιλοδοξεί να προσφέρει πρόσβαση σε χρηματοδότηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα πρόσβασης σε τραπεζικές πιστώσεις εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επίκειται τα επόμενα 24ωρα η συνεδρίαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και μετόχου της Attica Bank, στην οποία θα εγκριθεί το σχέδιο συμφωνίας μετόχων, που συμφωνήθηκε μεταξύ ΤΧΣ και Thrivest Holding, η οποία με τη σειρά της ελέγχει μετοχικά την Παγκρήτια Τράπεζα και ήδη συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank.
Η έγκριση και ενεργοποίηση της συμφωνίας θα ανοίξει τον δρόμο για τη συγκρότηση του 5ου τραπεζικού πυλώνα, τονώνοντας έτσι τον ανταγωνισμό στον τραπεζικό κλάδο.

Ουσιαστικά, όπως παρατηρούν πηγές με γνώση του θέματος, η υπόθεση επί της ουσίας έχει κλείσει και απομένουν μόνον οι τυπικές εγκρίσεις. Άλλωστε, οι επικεφαλής των δύο βασικών μετόχων του εγχειρήματος -ο κ. Εξάρχου της Thrivest και ο κ. Ξηρουχάκης του ΤΧΣ- είχαν αυτές τις ημέρες απανωτές συναντήσεις για να κλείσουν τις τελευταίες εκκρεμότητες της συμφωνίας.

Πρόκειται, λένε, για μία δικαίωση της στρατηγικής της Thrivest, οι μέτοχοι της οποίας είχαν γνωρίσει σημαντική κριτική ότι θα έχαναν τα κεφάλαιά τους, εισερχόμενοι στον τραπεζικό κλάδο, όταν εκκινούσαν το εγχείρημα του 5ου τραπεζικού πυλώνα. Αντίθετα με τις αρνητικές αυτές προβλέψεις, σήμερα δικαιώνονται από τις ίδιες τις εξελίξεις.

Μάλιστα, όπως παρατηρούν τραπεζικές πηγές, η επενδυτική ομάδα της Thrivest εισήλθε σε δύο προβληματικές τράπεζες, που είχαν αβέβαιο μέλλον και κατάφερε σε πρώτη φάση όχι μόνο να τις διασώσει, αλλά και να κινήσει σήμερα τις διαδικασίες ώστε να συγκροτηθεί μία πολύ δυνατή, μεγάλη και υγιής τράπεζα, η οποία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο μέλλον.

Ο τραπεζικός 5ος πυλώνας είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές κινήσεις στον τραπεζικό χώρο των τελευταίων ετών. Η συνένωση δυνάμεων μεταξύ της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας θα φέρει ένα νέο, ισχυρό τραπεζικό ίδρυμα με «δύναμη πυρός» 10 δισ. ευρώ καταθέσεις, μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο, κεφαλαιακό δείκτη 15%, μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω του 3% και ισχυρή παρουσία καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, έτοιμων να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο πολίτες και επιχειρήσεις.

Κι αυτό είναι λογικό να προκαλεί αντιδράσεις από αντίθετα συμφέροντα…

Ο πολιτικός στόχος Κασσελάκη

Οι αναρτήσεις Κασσελάκη, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, έχουν διττή στόχευση, εξηγώντας έτσι και την πρόσκληση – πρόκληση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ.

Αφενός, όπως λένε από την Κουμουνδούρου, ο κ. Κασσελάκης στέλνει μήνυμα προς τους “κύκλους της διαπλοκής” ότι είναι ανυποχώρητος και αφετέρου «στριμώχνει» ταυτοχρόνως το ΠΑΣΟΚ, καλώντας το να συμπορευθεί στον ίδιο δρόμο.

«Αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος της σύγκλισης», σημειώνει στην ανάρτησή του χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης, εμπεδώνοντας, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, έτσι την πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο προοδευτικό τόξο.

Ωστόσο, ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διερωτώνται γιατί παρεμβαίνει με αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος του κόμματος και δη σε μία διαδικασία που θεωρείται ευνοϊκή για τους καταναλωτές και την ίδια την αγορά αλλά και που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, όταν δεν έχει επιδείξει το ίδιο ενδιαφέρον τον τελευταίο καιρό για άλλα συμβαίνοντα στον τραπεζικό τομέα. Είναι αλήθεια πως η παρέμβαση εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ποιοί δεν θα ήθελαν να ιδρυθεί πέμπτος τραπεζικός πυλώνας και να ανοίξει περαιτέρω μία αγοράπου διέπεται από άτυπες συμφωνίες και εμπορικές πρακτικές που εν τέλει καταλήγουν σε βάρος των καταναλωτών.

Αναλυτές που γνωρίζουν καλά τον τραπεζικό τομέα επισημαίνουν, πάντως, πως η συμφωνία για την Attica (το “ναυάγιο” της οποίας είναι γνωστό πως έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και απασχόλησε έντονα και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς θετικά αποτελέσματα πάντως…) επιχειρείται εδώ και μήνες να ναρκοθετηθεί από ισχυρά συμφέροντα του τραπεζικού αλλά και ενός “παράλληλου” συστήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αναρτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τυγχάνουν σημαντικής απήχησης σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης με έμμεση πρόσβαση στον συγκεκριμένο χώρο…

Σχετικά Άρθρα