ΠΑΝΔΗΚΙ προς Γεωργιάδη: “Η λύση στην έλλειψη ιατρών δεν είναι οι απειλές”

ΠΑΝΔΗΚΙ προς Γεωργιάδη: “Η λύση στην έλλειψη ιατρών δεν είναι οι απειλές”

Μετά την Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (Ε.Ε.Π.Ε.), με ανακοίνωση απάντησε και η Πανελλήνια Δημοκρατική Κίνηση Ιατρών (ΠΑΝ.ΔΗ.Κ.Ι) στις «απειλητικές», όπως τις χαρακτηρίζει, δηλώσεις του υπουργού Υγείας από το βήμα της Βουλής, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, όταν ο κ. Γεωργιάδης, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους ιδιώτες γιατρούς να στηρίξουν τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής τους, όπου υπάρχουν ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, προειδοποιώντας πως, σε διαφορετική περίπτωση, πιθανόν να υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις.

«Είμαι πολύ κοντά για πιο δραστικά μέτρα ως προς το πώς οι ιατροί ενός νομού θα στελεχώνουν το τοπικό νοσοκομείο και αναφέρομαι σε ιδιώτες ιατρούς», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας πως «Είναι παντελώς αδιανόητο για εμένα ένας ιδιώτης παθολόγος να αδιαφορεί για το πώς λειτουργεί το νοσοκομείο δίπλα του που έχει έλλειψη παθολόγων. Ένας ιατρός όταν κάνει χρήση του συστήματος συνταγογράφησης του κράτους γίνεται κρίκος του συνολικού συστήματος υγείας του κράτους. Δεν θέλω να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή…», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

ΠΑΝΔΗΚΙ: Με κραυγές δεν λύνονται τα προβλήματα της δημόσιας υγείας!

Καταδικάζοντας η ΠΑΝΔΗΚΙ τις δηλώσεις και τις απειλές Γεωργιάδη, εφιστά την προσοχή πως «εάν το υπουργείο Υγείας προχωρήσει στις απειλές περί διακοπής της δυνατότητας συνταγογράφησης στον ΕΟΠΥΥ από τους ιδιώτες ιατρούς, θα προκαλέσει την κατάρρευση του συστήματος ΠΦΥ και τη συσσώρευση δεκάδων χιλιάδων πολιτών στις δημόσιες δομές για μια απλή συνταγή».

Αναλυτικά, η απάντηση της ΠΑΝΔΗΚΙ

«Η ΠΑΝΔΗΚΙ, δεύτερη σε δύναμη παράταξη στο ΔΣ του ΠΙΣ, καταδικάζει απερίφραστα τις δηλώσεις του υπουργού Υγείαςπου στοχοποιούν τους ιατρούς της χώρας με απαράδεκτες απειλές, και εκφράζει την πλήρη στήριξή της στους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς της χώρας.

Οι ιδιώτες ιατροί καλύπτουν συνεχώς τα κενά του ΕΣΥ, παρέχοντας υπηρεσίες τόσο στα ιδιωτικά τους ιατρεία όσο και στα δημόσια νοσοκομεία, συχνά δωρεάν. Τονίζουμε ότι η λύση στην έλλειψη ιατρών δεν είναι οι απειλές, αλλά η ουσιαστική αύξηση των αμοιβών, στον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Απαιτούμε την εφαρμογή της 48ωρης εργασίας, όπως επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, την προκήρυξη θέσεων πλήρους και απασχόλησης, την παροχή επιστημονικών και οικονομικών κινήτρων, και τον επαρκή εξοπλισμό των νοσοκομείων. Επιπλέον, προτείνουμε το άνοιγμα του ΕΣΥ στους ιδιώτες ιατρούς με αξιοπρεπείς όρους εργασίας και διαφανείς διαδικασίες, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες υγειούς ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Εάν το υπουργείο Υγείας προχωρήσει στις απειλές περί διακοπής της δυνατότητας συνταγογράφησης στον ΕΟΠΥΥ από τους ιδιώτες ιατρούς, θα προκαλέσει την κατάρρευση του συστήματος ΠΦΥ και τη συσσώρευση δεκάδων χιλιάδων πολιτών στις δημόσιες δομές για μια απλή συνταγή. Πρέπει να κατανοήσει το υπουργείο ότι με κραυγές δεν λύνονται τα προβλήματα της δημόσιας υγείας, αλλά με επαρκή χρηματοδότηση και διάλογο.

Η ΠΑΝΔΗΚΙ καλεί το υπουργείο Υγείας να εγκαταλείψει την πολιτική των απειλών και να προχωρήσει σε ουσιαστικές αυξήσεις στις αμοιβές των ιατρών, που είναι οι πιο υπαμειβόμενοι όλης της ΕΕ, υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν ένα λειτουργικό και ανθρώπινο σύστημα υγείας. Χωρίς την κατάλληλη στήριξη και αναγνώριση, οι ιατροί δεν μπορούν να προσφέρουν αποτελεσματικές υπηρεσίες. Η υγεία των πολιτών εξαρτάται από τις συνθήκες εργασίας των ιατρών και το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχουν τα νοσοκομεία.

Τέλος, καταγγέλλουμε την παντελή απουσία και την εκκωφαντική σιωπή της ετερόκλητης και συγκυριακής πλειοψηφίας που διοικεί τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, σε σημείο μάλιστα που εγείρει ερωτήματα περί ενοχής.

Είναι επιτακτική ανάγκη παροχής ουσιαστικών κινήτρων στους ιατρούς για να παραμείνουν στη χώρα και να σταματήσει, αν όχι να αναστραφεί, η μαζική φυγή στο εξωτερικό. Επιμένουμε στη συνεργασία για την επίτευξη ουσιαστικών λύσεων και καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να ενωθούν στην κοινή προσπάθεια για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Σχετικά Άρθρα