Eπ’ αόριστον απεργία στη Samsung για καλύτερους μισθούς

 Eπ’ αόριστον απεργία στη Samsung για καλύτερους μισθούς

Οι εργαζόμενοι στη εταιρεία – κολοσσό Samsung Electronics κήρυξαν επ’ αόριστον απεργία την Τετάρτη για να πιέσουν τη μεγαλύτερη βιομηχανία της Νότιας Κορέας να αποδεχθεί τα αιτήματά τους για υψηλότερους μισθούς και επιδόματα.

Χιλιάδες μέλη του National Samsung Electronics Union ξεκίνησαν προσωρινή, τριήμερη απεργία τη Δευτέρα. Όμως το συνδικάτο δήλωσε την Τετάρτη ότι προανήγγειλε απεργία αορίστου χρόνου, κατηγορώντας τη διοίκηση ότι δεν ήταν πρόθυμη να διαπραγματευτεί. Η Samsung Electronics λέει ότι δεν υπήρξαν διακοπές στην παραγωγή.

«Η Samsung Electronics θα διασφαλίσει ότι δεν θα προκύψουν διακοπές στις γραμμές παραγωγής», ανέφερε σε δήλωση της η Samsung. «Η εταιρεία παραμένει δεσμευμένη να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις καλής πίστης με το σωματείο».

Η ανακοίνωση του σωματείου δεν ανέφερε πόσα από τα μέλη του θα συμμετάσχουν στην εκτεταμένη απεργία. Υπολογίζεται πως 6.540 μέλη του συνδικάτου είχαν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στην προηγούμενη, τριήμερη απεργία. «Είμαστε σίγουροι για τη νίκη μας», ανέφερε η δήλωση του σωματείου.

Αυτό θα αντιπροσωπεύει μόνο ένα κλάσμα του συνολικού εργατικού δυναμικού της Samsung Electronics, που υπολογίζεται σε περίπου 267.860 παγκοσμίως. Περίπου 120.000 από αυτούς βρίσκονται στη Νότια Κορέα.

Νωρίτερα φέτος, μέλη του συνδικάτου και η διοίκηση πραγματοποίησαν γύρους συνομιλιών σχετικά με το αίτημα του συνδικάτου για υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Περίπου 30.000 εργαζόμενοι της Samsung φέρονται να συνδέονται με το National Samsung Electronics Union, το μεγαλύτερο σωματείο της εταιρείας, και κάποιοι ανήκουν σε άλλα, μικρότερα συνδικάτα.

Το 2020, ο επικεφαλής της Samsung, Lee Jae-yong, τότε αντιπρόεδρος της εταιρείας, είπε ότι θα σταματήσει να θέτει εμπόδια στις προσπάθειες εργαζομένων να οργανώσουν συνδικάτα. Οι πρακτικές «πολέμου» των συνδικάτων της εταιρείας είχαν επικριθεί από ακτιβιστές για δεκαετίες.

Η χώρα καταγράφει κι άλλες ογκώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις. Χιλιάδες νοτιοκορεάτες ασκούμενοι ιατρικής απεργούν από τον Φεβρουάριο, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο της κυβέρνησης για απότομη αύξηση των εισακτέων στην ιατρική σχολή.

Σχετικά Άρθρα