Δυναμική επιστροφή Μπάιντεν: Μηνύματα σε έντονο ύφος σε Πούτιν, περισσότερη βοήθεια σε Κίεβο

Δυναμική επιστροφή Μπάιντεν: Μηνύματα σε έντονο ύφος σε Πούτιν, περισσότερη βοήθεια σε Κίεβο

Με μία δυναμική ομιλία, η οποία ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελε να καθησυχάσει τους συμμάχους στο εξωτερικό και αλλά και τους αμφισβητίες στο εσωτερικό των ΗΠΑ μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ με τον Τραμπ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καλωσόρισε τους ηγέτες του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον.  Σε σύντομες αλλά με έντονη χροιά δηλώσεις, όπως αναφέρει το BBC κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής, ο πρόεδρος δήλωσε ότι η στρατιωτική συμμαχία είναι «πιο ισχυρή από ποτέ», καθώς αντιμετωπίζει μια «κομβική στιγμή» με τον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Προειδοποιώντας ότι οι «απολυταρχικές δυνάμεις ανέτρεψαν την παγκόσμια τάξη», ο Μπάιντεν ανακοίνωσε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια για το Κίεβο σε μία έμμεση αλλά σαφή αναφορά προς τη Μόσχα και τον Πούτιν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Ρουμανίας δωρίζουν συστοιχίες πυραύλων Patriot και άλλα συστήματα για την ενίσχυση της πολιορκημένης αεράμυνας της Ουκρανίας.

«Ο πόλεμος θα τελειώσει με την Ουκρανία να παραμένει μια ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα», πρόσθεσε. «Η Ρωσία δεν θα επικρατήσει. Η Ουκρανία θα επικρατήσει», σημείωσε.

Φρένο από ΗΠΑ και Γερμανία στην Ουκρανία

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας είναι αυτές που προβάλλουν την πιο σθεναρή αντίθεση στην ιδέα η Ουκρανία να προσκληθεί να ενταχθεί στο NATO άμεσα, ή πρόωρα, δήλωσαν διπλωματικές πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου εν μέσω της συνόδου που συμπίπτει με την 75η επέτειο από την ίδρυση της στρατιωτικής συμμαχίας.

Μια από τις πηγές μίλησε για «σθεναρή αντίθεση» από πλευράς συμμάχων στο να προσκληθεί το Κίεβο να ενταχθεί στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού χωρίς να έχει εκπληρώσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις, προσθέτοντας πως «στο τέλος θα το αποφασίσουν οι σύμμαχοι (πότε) να προσκαλέσουν την Ουκρανία να ενταχθεί στο NATO».

Τα σχόλια αυτά μοιάζουν να διαγράφουν τις ελπίδες του Κιέβου πως θα σημειωνόταν πρόοδος, μετά την οργή που εκφράστηκε από την ουκρανική πολιτική ηγεσία πως δεν απευθύνθηκε τέτοια πρόσκληση στην προηγούμενη σύνοδο του NATO, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

«Οι Ουκρανοί ενοχλήθηκαν έντονα όταν κατάλαβαν πως η πόρτα ήταν ανοιχτή, αλλά όχι και τόσο. Και νομίζω πως το σενάριο στην Ουάσιγκτον είναι το ίδιο», σημείωσε μια από τις πηγές του dpa.

Παραμένει η ανησυχία για την Μπάιντεν στους Δημοκρατικούς

Ο Μπάιντεν μίλησε για περίπου 13 λεπτά με καθαρή φωνή, μια αξιοσημείωτη διαφορά από τον αδέξιο τόνο του κατά τη διάρκεια του προεδρικού ντιμπέιτ με τον Τραμπ τον περασμένο μήνα.

Εν τω μεταξύ, οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν για να συζητήσουν για την ηγεσία του κόμματος από τον κ. Μπάιντεν και το κλίμα ήταν «θλιβερό», δήλωσαν νομοθέτες στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Ένα έβδομο μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων – η Μίκι Σέριλ από το Νιου Τζέρσεϊ – κάλεσε δημοσίως τον κ. Μπάιντεν να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του, λέγοντας ότι το διακύβευμα ήταν «πολύ υψηλό».

Αμφιβολίες για το κατά πόσο ο Μπάιντεν μπορεί να ηγείται των ΗΠΑ εξέφρασαν και ξένοι διπλωμάτες.

«Δεν βλέπουμε πώς μπορεί να επιστρέψει μετά το ντιμπέιτ», δήλωσε ένας ανώνυμος Ευρωπαίος απεσταλμένος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Δεν μπορώ να τον φανταστώ στο τιμόνι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τέσσερα ακόμη χρόνια».

Ο Λευκός Οίκος έχει πιστώσει την ηγεσία του κ. Μπάιντεν για την επέκταση του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία.

Σχετικά Άρθρα