BBC για Αντετοκούνμπο: “Ο πρώτος μαύρος σημαιοφόρος της Ελλάδας σε Ολυμπιακούς Αγώνες”

BBC για Αντετοκούνμπο: “Ο πρώτος μαύρος σημαιοφόρος της Ελλάδας σε Ολυμπιακούς Αγώνες”

Ο Έλληνας αστέρας του μπάσκετ, Γιάννης Αντετοκούνμπο, θα γίνει ο πρώτος μαύρος αθλητής που θα κρατήσει τη σημαία της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Ο – δύο φορές – MVP του ΝΒΑ θα κρατήσει τη σημαία μαζί με την αθλήτρια του βάδην, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, στο Παρίσι, στις 26 Ιουλίου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το BBC σε εκτενές δημοσίευμά του την Τετάρτη (10/07), η ελληνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2008, αφού νίκησε την Κροατία μπροστά στο κοινό της την Κυριακή (07/07).

Ο 29χρονος Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος επιλέχθηκε από τους Μιλγουόκι Μπακς το 2013 και τους οδήγησε στην κατάκτηση του τίτλου στο ΝΒΑ το 2021, δάκρυσε μετά τον αγώνα: «Είναι ένα απίστευτο συναίσθημα», δήλωσε μετά την πρόκριση και πρόσθεσε: «Από παιδί ήθελα πάντα να παίξω στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Η πορεία του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Το ταξίδι του μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 δεν ήταν εύκολο. Οι γονείς του Γιάννη Αντετοκούνμπο μετανάστευσαν στην Ελλάδα από τη Νιγηρία. Για τα πρώτα 18 χρόνια της ζωής του, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν μπορούσε να ταξιδέψει εκτός Ελλάδας και ήταν ουσιαστικά άπατρις, καθώς δεν είχε χαρτιά ούτε από την Ελλάδα ούτε από τη Νιγηρία. Τελικά, του δόθηκε η ελληνική υπηκοότητα τον Μάιο του 2013, λιγότερο από δύο μήνες πριν από το draft του ΝΒΑ.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μίλησε για τα παιδικά του χρόνια σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ESPN, λέγοντας: «Πουλούσα πράγματα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, από τότε που ήμουν έξι ή επτά ετών. Ήμουν πάντα εκτός σπιτιού και προσπαθούσα όσο μπορούσα να βοηθήσω τη μαμά και τον μπαμπά μου, πουλώντας ρολόγια, γυαλιά, CD, DVD και ό,τι μπορούσα να βρω. Το έκανα αυτό μέχρι που έγινα 17 ετών γιατί έπρεπε να το κάνω. Δεν είχα άλλη επιλογή. Όταν πουλούσα όλα αυτά τα πράγματα, ήμουν ο καλύτερος πωλητής».

Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και αφού έγινε σταρ στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει το BBC, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αντιμετώπισε ρατσισμό στην πατρίδα του. Σε ένα ντοκιμαντέρ του TNT το 2020, ο ίδιος είπε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα λευκών ανθρώπων, η ζωή μπορεί να είναι δύσκολη για κάποιον με το χρώμα του δέρματός μου. Ή άλλης εθνικότητας. Πηγαίνεις σε πολλές γειτονιές και αντιμετωπίζεις πολύ ρατσισμό».

Μάλιστα, υπήρξαν αντιδράσεις για τα σχόλιά του από ορισμένους στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Κωνσταντίνου Καλέμη, τότε συντονιστή για την εκπαίδευση των προσφύγων στον καταυλισμό της Μαλακάσας, ο οποίος χρησιμοποίησε μια σειρά από ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του Γιάννη Αντετοκούνμπο με αποτέλεσμα να απολυθεί. Έχει, επίσης, αντιμετωπίσει διακρίσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους αφού, το 2018, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο σημερινός υπουργός Υγείας, επανειλημμένα πρόφερε λανθασμένα το όνομά του και ισχυρίστηκε ψευδώς ότι είχε γεννηθεί στην Αφρική αντί για την Ελλάδα.

Σπύρος Καπράλος: «Θα σηκώσουν τη χώρα μας ψηλά»

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είναι ένας από τους αθλητές που θα ανοίξουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, καθώς η Ελλάδα – η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων – παραδοσιακά ηγείται της παρέλασης των χωρών.

Από την πλευρά του, όπως αναφέρει το BBC, ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, δήλωσε ότι υπήρξε «ομοφωνία» στην απόφαση να κρατήσει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τη σημαία στο Παρίσι. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι και οι δύο σημαιοφόροι [σ.σ. Γιάννης Αντετοκούνμπο – Αντιγόνη Ντρισμπιώτη] «θα σηκώσουν τη χώρα μας ψηλά».

Επισημαίνεται ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν έχει σχολιάσει ακόμη δημοσίως την απόφαση να είναι σημαιοφόρος της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, αλλά δημοσίευσε ένα βίντεο στο Χ με στιγμιότυπα από το προολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ, το οποίο διεξήχθη στον Πειραιά, γράφοντας τη λέξη «Ελλάδα».

Σχετικά Άρθρα