Περιορισμοί στα Airbnb:Πρέσινγκ και στην Ελλάδα-Το κίνημα της Βαρκελώνης και η στεγαστική κρίση

 Περιορισμοί στα Airbnb:Πρέσινγκ και στην Ελλάδα-Το κίνημα της Βαρκελώνης και η στεγαστική κρίση

Στο κυνήγι έχουν μπει τα ακίνητα και οι ιδιοκτήτες του Airbnb που προσφέρονται για εκμίσθωση και από τους ξενοδόχους που χάνουν ένα μεγάλο μερίδιο της πίτας, αλλά και από κατοίκους που δεν βρίσκουν στα μεγάλα αστικά κέντρα σπίτια για να νοικιάσουν. Στην Ελλάδα είναι στα σκαριά νέες νομοθετικές ρυθμίσεις μετά τις πρόσφατες φορολογικές που έγιναν από την κυβέρνηση με στόχο τον περιορισμό τους.

Το νομοσχέδιο αυτό βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και προωθεί την ανάπτυξη σύγχρονων τουριστικών προϊόντων και καταλυμάτων. Βασική επιδίωξη είναι η επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στο κλασικό και το αναδυόμενο τουριστικό μοντέλο, όπως η βραχυχρόνια μίσθωση και η τουριστική κατοικία, ανάλογα με την τουριστική ανάπτυξη που βιώνει κάθε περιοχή της χώρας.

Επίσης, θα ακολουθήσουν φορολογικές παρεμβάσεις από το Υπουργείο Οικονομικών, με στόχο τον περιορισμό της χρήσης ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση. Όπως έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής ημερολογιακού πλαφόν στη χρήση των ακινήτων.

Και στον υπόλοιπο κόσμο, πάντως, υπάρχει έντονος προβληματισμός για την εξέλιξη του Airbnb.

Για παράδειγμα, σε ένα από τα πλέον δημοφιλή θέρετρα της Ευρώπης, την Βαρκελώνη, απαγορεύονται πλήρως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις από τον Νοέμβριο του 2028. Ο δήμαρχος της πόλης ευελπιστεί πως θα επιστρέψουν στην αγορά ενοικίασης περίπου 10.000 διαμερίσματα, έτσι ώστε να δοθεί λύση στο στεγαστικό πρόβλημα της πόλης, το οποίο και χαρακτήρισε «το μεγαλύτερο πρόβλημά της».

Όμως, δεν είναι η Βαρκελώνη η πρώτη πόλη που βάζει περιορισμούς. Έχει προηγηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο η Νέα Υόρκη, η οποία, μετά από ατελέσφορες προσπάθειες για αποτελεσματική ρύθμιση αυτής της αγοράς, απαγόρευσε πλήρως την ενοικίαση διαμερισμάτων μέσω Airbnb ή οποιασδήποτε άλλης αντίστοιχης πλατφόρμας. Πολύ πριν και από τη Νέα Υόρκη, το 2014, και εν μέσω εκρηκτικής στεγαστικής κρίσης και εξίσου εκρηκτικών αντιδράσεων των κατοίκων, το Βερολίνο επέβαλε αρχικά πλήρη απαγόρευση, την οποία χαλάρωσε κάπως το 2018 διατηρώντας όμως πολύ αυστηρές ρυθμίσεις.

Κι ενώ έπονται ρυθμίσεις σε πολλές τουριστικές περιοχές, έχει επιβληθεί πλήρης απαγόρευση σε ορισμένες περιοχές της Καλιφόρνιας, που δείχνουν πώς μπορούν να είναι τα πράγματα χωρίς το Airbnb. Η Ιρβιν, μια μικρή γραφική πόλη 300.000 κατοίκων στην Καλιφόρνια, έχει απαγορεύσει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων από το 2018 εν μέσω αντιδράσεων των κατοίκων, που διαπίστωσαν πως είχε αναστατωθεί η ζωή στις άλλοτε ήσυχες γειτονιές τους. Σύμφωνα με σχετική μελέτη που εκπόνησε το καλοκαίρι του 2023 η Real Estate Economics, αμέσως μετά την απαγόρευση, τα ενοίκια των περίπου 60.000 ενοικιαζόμενων κατοικιών της πόλης μειώθηκαν τουλάχιστον 3%, κατά μέσον όρο περίπου 114 δολάρια τον μήνα.

 Κινέζος φέσωσε με 3.500 ευρώ ιδιοκτήτη ακινήτου για τηλεφωνικές κλήσεις μέσω internet

Με έναν απίστευτο τηλεφωνικό λογαριασμό ύψους… 3.500 ευρώ «φεσώθηκε», εν αγνοία του, ιδιοκτήτης ακινήτου με μίσθωση τύπου Airbnb, που το νοίκιασε σε ένα Κινέζο για μία εβδομάδα.

Τα ακίνητα που ενοικιάζονται μέσω από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης παρέχουν και Internet μέσω WiFi προκειμένου να είναι πιο ελκυστικά. Οι δε εταιρείες συμβουλεύουν τους «οικοδεσπότες» -με συγκεκριμένες οδηγίες- πώς να ασφαλίσουν την παροχή του internet. Λίγοι, όμως, δίνουν σημασία στο τι γίνεται με την παροχή σταθερής τηλεφωνίας που συνοδεύει την συνδρομή του ιδιοκτήτη και παρέχεται μέσω του router.

Έτσι λοιπόν ο «χακερας» ενοικιαστής που ήξερε καλά τα κόλπα συνέδεσε ένα σταθερό τηλέφωνο στο router και τηλεφωνούσε παρανόμως στην Κίνα για μια εβδομάδα αφήνοντας τον λογαριασμό στον ανυποψίαστο ιδιοκτήτη.

Τα φαινόμενα πληθαίνουν διαρκώς ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου με θύματα ιδιοκτήτες που τρέχουν να βγάλουν άκρη με τις εταιρίες που διαχειρίζονται τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακίνητων και τους παρόχους τηλεφωνίας – internet!

Τουρίστες από την Ιαπωνία. την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τα Αραβικά Εμιράτα κλπ καταφθάνουν στην Ελλάδα με σταθερά τηλέφωνα στις βαλίτσες τους. Πηγαινουν στο Airbnb της αρεσκείας τους συνδέουν την τηλεφωνική συσκευή, είτε μέσω splitter ειτε απευθείας στο router, και αρχίζουν τα τηλέφωνα στο εξωτερικό μέσω της σταθερής τηλεφωνίας. Και όλα αυτά έν άγνοια των ιδιοκτητών και των όρων της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τα, δε, φέσια που αφήνουν στους ιδιοκτήτες εξαρτώνται από την περίοδο διαμονής και μπορεί να ξεκινούν από κάποιες εκατοντάδες και να φθάνουν μέχρι και πολλές χιλιάδες ευρώ!

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ) έχουν γίνει λήπτες πολλών τέτοιων καταγγελιών από θύματα- ιδιοκτήτες που δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα θηριώδη «φέσια» που τους έχουν αφήσει οι φιλοξενούμενοι τους.

Οι δυο φορείς συστήνουν στους ιδιοκτήτες προσοχή στις παροχές Internet και προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας. H ΠΟΜΙΔΑ παραπέμπει σε πακέτα internet μέσω κινητής τηλεφωνίας (5G και 4G). Έχει δε προχωρήσει σε συμφωνία με ιδιώτη πάροχο για να προσφέρει ασφαλές ίντερνετ, σε αυτην την λογική, όχι μόνον για τα μέλη των σωματείων της, αλλά και για τα μέλη των άλλων οργανώσεων ιδιοκτητών και διαχειριστών βραχυχρονίων μισθώσεων.

Η ΠΑΣΥΔΑ από την πλευρά της συστήνει τους ιδιοκτήτες ακίνητων να απενεργοποιήσουν από το router την χρήση σταθερής τηλεφωνίας ή να ενεργοποιήσουν την φραγή των εξερχομένων κλήσεων.

Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν και από μόνοι τους να αναζητήσουν στην αγορά ένα πακέτο σύνδεσης παροχής Internet σε διαμονές βραχυχρόνιας μίσθωσης η οποία θα διασφαλίζει τους ιδιοκτήτες/διαχειριστές ότι οι φιλοξενούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα διενέργειας τηλεφωνικών κλήσεων.

Σχετικά Άρθρα