Γιατί η ΕΕ παγώνει την ένταξη της Γεωργίας

Γιατί η ΕΕ παγώνει την ένταξη της Γεωργίας

Η ένταξη της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σταματά και μέρος της οικονομικής στήριξης του μπλοκ στη χώρα του Νοτίου Καυκάσου παγώνει μετά την υιοθέτηση ενός νέου νόμου από τις γεωργιανές αρχές που οι επικριτές φοβούνταν ότι περιορίζει τις δημοκρατικές ελευθερίες, δήλωσε την Τρίτη ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Γεωργία. Σύμφωνα με τον Πάβελ Χερτσίνσκι, οι ηγέτες της ΕΕ έλαβαν την απόφαση να σταματήσουν τη διαδικασία κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και αυτή ήρθε στον απόηχο της υιοθέτησης του νόμου για την «ξένη επιρροή» από τις γεωργιανές αρχές παρά τις εβδομάδες διαμαρτυριών.

Επιπλέον, έχει παγώσει συνολικά 30 εκατομμύρια ευρώ (32,5 εκατομμύρια δολάρια) σε οικονομική στήριξη, που προοριζόταν για το υπουργείο Άμυνας της Γεωργίας το 2024, δήλωσε ο Χερτσίνσκι σε συνέντευξη Τύπου.

«Αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα, θα υπάρξουν και άλλα βήματα. Η άμεση υποστήριξή μας προς την κυβέρνηση της Γεωργίας θα είναι περιορισμένη και θα επιδιώξουμε να ανακατευθύνουμε τη στήριξη από την κυβέρνηση της Γεωργίας προς την κοινωνία των πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης», είπε. «Είναι λυπηρό να βλέπεις τις σχέσεις ΕΕ-Γεωργίας σε τόσο χαμηλό σημείο, όταν θα μπορούσαν να ήταν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών».

Ο νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο μήνα παρά τις μαζικές διαμαρτυρίες και το βέτο της προέδρου της χώρας, απαιτεί από τα μέσα ενημέρωσης, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλες μη κερδοσκοπικές ομάδες να αναφέρουν ως «επιδιώκουν τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης» εάν λάβουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησης από το εξωτερικό.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε το νομοσχέδιο ως «ρωσικό νόμο» επειδή η Μόσχα χρησιμοποιεί παρόμοια νομοθεσία για να στιγματίσει ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, οργανισμούς και άτομα που επικρίνουν το Κρεμλίνο και χαρακτήρισε την ψήφισή του ως ένδειξη της κυριαρχίας της γειτονικής Ρωσίας στη Γεωργία.

Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν επανειλημμένα καταγγείλει τον νόμο ως αντιδημοκρατικό και είπαν ότι θα παρεμπόδιζε την πορεία της Γεωργίας προς την ένταξη στην ΕΕ.

Το μπλοκ συμφώνησε να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στη Γεωργία τον Δεκέμβριο, υπό τον όρο ότι θα καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση, θα ευθυγραμμίσει τις εξωτερικές πολιτικές και τις πολιτικές ασφαλείας της με αυτές του μπλοκ και θα εισαγάγει νέες μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, μεταξύ άλλων μέτρων.

Οι συνομιλίες της ένταξης δεν ξεκίνησαν. Για να ξεκινήσουν συνομιλίες με έναν υποψήφιο, τα 27 έθνη της ΕΕ και αυτή η χώρα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια διαπραγματευτική εντολή. Οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ πρέπει επίσης να διεξάγουν μια διαδικασία ελέγχου, για να αναλύσουν πόση δουλειά πρέπει να γίνει για να ευθυγραμμιστούν οι νόμοι και τα πρότυπα της Γεωργίας με αυτά του μπλοκ.

Μόλις εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, συγκαλείται διακυβερνητική διάσκεψη με τη Γεωργία για να ξεκινήσει επίσημα η έναρξη των συνομιλιών. Κάθε βήμα απαιτεί ομόφωνη συμφωνία από τα κράτη μέλη της ΕΕ και μπορεί να αποκλειστεί ανά πάσα στιγμή.

Σε μια σύνοδο κορυφής στις 27 Ιουνίου, οι ηγέτες της ΕΕ προειδοποίησαν τη Γεωργία ότι η πορεία της προς την ένταξη θα μπλοκαριστεί, εκτός εάν καταργηθεί ο νόμος για την «ξένη επιρροή».

Κάλεσαν «τις αρχές της Γεωργίας να διευκρινίσουν τις προθέσεις τους αντιστρέφοντας την τρέχουσα πορεία δράσης που θέτει σε κίνδυνο την πορεία της Γεωργίας προς την ΕΕ, οδηγώντας de facto σε παύση της ενταξιακής διαδικασίας».

Τις ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι το μπλοκ εξετάζει το ενδεχόμενο «να βάλει φραγμό στην οικονομική μας βοήθεια προς την κυβέρνηση» στην Τιφλίδα και να υποβαθμίσει τις πολιτικές επαφές. Δεν ήταν σαφές πόσα χρήματα περιλάμβανε η βοήθεια.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, οι Ηνωμένες Πολιτείες νωρίτερα αυτό το μήνα «ανέβαλαν επ’ αόριστον» τις στρατιωτικές ασκήσεις στη Γεωργία – μια κίνηση που το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι έγινε ως μέρος μιας «συνολικής αναθεώρησης» των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Τιφλίδας.

Η Πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία εδώ και καιρό βρίσκεται σε αντίθεση με την κυβέρνηση της χώρας, χαρακτήρισε την Τρίτη τις κινήσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ «πολύ δύσκολα μηνύματα από δύο από τους στενότερους φίλους μας» που «αξίζουν να ακουστούν».

«Αν και αυτή είναι μια απάντηση στις ανόητες και εχθρικές πολιτικές του κυβερνώντος κόμματος απέναντί ​​τους, ταυτόχρονα είναι μια προειδοποίηση για την κοινωνία: οι εταίροι μας μας λένε ότι “η επιλογή είναι δική σας μεταξύ της Γεωργίας με ένα ασφαλές ευρωπαϊκό μέλλον και της Γεωργίας. προχωρώντας προς τη ρωσική τροχιά», είπε η ίδια.

Σχετικά Άρθρα