Γαλλία: Κορυφώνονται οι ζυμώσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης-Γρίφος η στάση Μακρόν-Οι δεσμεύσεις της Αριστεράς

 Γαλλία: Κορυφώνονται οι ζυμώσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης-Γρίφος η στάση Μακρόν-Οι δεσμεύσεις της Αριστεράς

Παρασκηνιακές ζυμώσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στη Γαλλία, για την επίτευξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, στο έδαφος του εκλογικού αποτελέσματος. Ο Εμάνουελ Μακρόν δεν έχει να χάσει τίποτα από την καθυστέρηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς το Σύνταγμα δεν του υπαγορεύει κανένα χρονοδιάγραμμα, επομένως η στρατηγική του είναι να περιμένει να δει πώς εξελίσσεται η κατάσταση στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς-Κεντροαριστεράς, όπου τα κόμματα που το απαρτίζουν συνεδριάζουν στην Εθνοσυνέλευση με αντικείμενο την επιλογή του προσώπου που θα προταθεί για την πρωθυπουργία της χώρας μετά την πρώτη θέση που κατέλαβαν στις βουλευτικές εκλογές.

Έχουν υποσχεθεί να δώσουν μια λίστα με ονόματα πιθανών πρωθυπουργών και κυρίως ένα πρόγραμμα κυβέρνησης, εφόσον επιθυμούν να σχηματίσουν.

Τα τρία βασικά κόμματα του συνασπισμού – η αριστερή τάση του η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν (71 έδρες), οι Σοσιαλιστές (64 έδρες) και οι Πράσινοι (33 έδρες), παραμένουν διχασμένα σχετικά με την επιλογή, με πολλούς να πιέζουν για πρόσωπο από την Ανυπότακτη Γαλλία, ενώ άλλα, πιο κοντά στην κεντροαριστερά και στο σοσιαλιστικό κόμμα, προτιμούν μια πιο συναινετική υποψηφιότητα, καθώς το μεγαλύτερο κόμμα της συμμαχίας, η Ανυπότακτη Γαλλία είναι ταυτόσημο με εντάσεις, κι ο χαρισματικός Ζαν-Λικ Μελανσόν απωθεί τους κεντρώους — κι ομολογουμένως πολλούς ακόμη και στο δικό του στρατόπεδο.

Η Κριστέλ Κραπλέ του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων BVA επισήμανε πως υπάρχουν ακόμη πολλές «αβεβαιότητες» ως προς το αν και κατά πόσον θα διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο το LFI, το αν θα αναζητηθεί νέα ισορροπία με τους σοσιαλιστές, το ποιος θα κυβερνήσει — και «με ποιο πρόγραμμα».

Ήδη, σήμερα ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ δήλωσε ότι είναι «έτοιμος» να γίνει ο πρωθυπουργός της επόμενης κυβέρνησης της Γαλλίας, ενώ χθες η Κλεμεντίν Οτέν που είναι μάλιστα και βουλεύτρια του LFI, τόνισε πως ο υποψήφιος για το αξίωμα του πρωθυπουργού, δεν μπορεί να είναι «ούτε ο (σ.σ. σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος, εξελέγη βουλευτής χθες) Φρανσουά Ολάντ, ούτε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν».

Ο βουλευτής Φρανσουά Ρουφέν, που έχει πάρει διαζύγιο από το LFI, κάλεσε από την πλευρά του να σχηματιστεί κυβέρνηση «με ευαισθησία για τους Γάλλους»· η νύξη, όχι και πολύ συγκαλυμμένη, αφορούσε προφανώς τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, τρεις φορές υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, στον οποίο επικριτές του προσάπτουν ότι αρέσκεται «στον κρότο και στην οργή».

Από την άλλη πλευρά, η πιστή στον Μελανσόν, βουλευτής της LFI Ματίλντ Πανό δήλωσε πως ο 72χρονος «επ’ ουδενί δεν έχει αποκλειστεί», προοιωνιζόμενη δύσκολες διαβουλεύσεις. «Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν είναι αυτός που ξανάμαθε στην αριστερά να κερδίζει, αυτός που ξανάδωσε την ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι έκαναν το 22% στις προεδρικές εκλογές» του 2022, υπογράμμισε.

Συνεπώς, τουλάχιστον μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι υπεύθυνη η τωρινή η κυβέρνηση. Πιθανότατα να συμφωνήσουν γύρω στους 12 με 18 μήνες για μια κυβέρνηση συμμετοχής, διότι μετά θα αρχίσει η προεκλογική καμπάνια για την προεδρική εκλογή, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ο Μακρόν μπορεί να περιμένει μέχρι όποτε το επιθυμεί και ακριβώς γι’ αυτό βιάζονται στο Λαϊκό Μέτωπο, διότι ξέρουν ότι μπορεί να το καθυστερήσει αόριστα. Η τωρινή κυβέρνηση, που δεν έχει παύσει, δεν είναι υπηρεσιακή, μπορεί να επαναλάβει τον προϋπολογισμό του 2024 στο 2025, οπότε δεν υπάρχει ούτε αυτή η ανησυχία για τον Γάλλο πρόεδρο.

Η συμμαχία της αριστεράς, που ήρθε πρώτη σε αριθμό εδρών στις βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία, διεκδικεί το δικαίωμα να εφαρμόσει το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει την ad hoc δημιουργία κοινοβουλευτικών συμμαχιών και περιμένει την ανάδειξη ενός προσώπου που θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης.

Εντατικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη την ώρα που το στρατόπεδο του προέδρου Μακρόν δεν έχει τελείως αποκλείσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μαζί με την ρεπουμπλικανική δεξιά.

Γρίφος η απόφαση του Μακρόν

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν, δεν έχει μιλήσει μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Η απροσδόκητη τροπή της ψηφοφορίας της περασμένης Κυριακής έφερε στην πρώτη θέση το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, μία ετερόκλητη συμμαχία της ριζοσπαστικής αριστεράς, των κομμουνιστών, των σοσιαλιστών και των οικολόγων. Αυτοί που μέχρι χθες καυγάδιζαν καθημερινά, πρέπει τώρα να συμφωνήσουν, με την εξεύρεση συναίνεσης επί μίας προσωπικότητας που θα μπορεί να ενσαρκώσει το πρόγραμμά τους. Το όνομα μπορεί να βγει από το καπέλο μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή τις αρχές της άλλης.

Σήμερα, κάνοντας την είσοδό τους στην Εθνοσυνέλευση οι βουλευτές της αριστεράς έμοιαζαν να αποκλείουν την διεύρυνση της πολιτικής τους βάσης προς την κεντροδεξιά, αν και δεν διαθέτουν παρά 190 έδρες και βρίσκονται πολύ μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία των 289.

«Δεν πιστεύω ότι είμαστε σήμερα σε κατάσταση που μπορούμε να έχουμε σήμερα έναν μεγαλύτερο από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο συνασπισμό στην κυβέρνηση », δήλωσε στο δίκτυο TF1 ο οικολόγος γερουσιαστής Γιανίκ Ζαντό που πιστεύει ότι «οι συνασπισμοί θα χτισθούν στην Εθνοσυνέλευση».

Όσο για τον συντονιστή της Ανυπότακτης Γαλλίας Μανουέλ Μπομπάρ, προειδοποίησε ότι η αριστερά θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της και ότι «κάθε μία ομάδα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, δηλαδή είτε να υπερψηφίσει τις προτάσεις μας, είτε να μας ανατρέψει».

Η συμμαχία θέλει να ανατρέψει πολλές από τις βασικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μακρόν, αρχής γενομένης από την πολύ αντιδημοφιλή συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Επιδιώκει επίσης την κατάργηση νόμου περί μετανάστευσης και της τελευταίας μεταρρύθμισης για το επίδομα ανεργίας, καθώς και την αύξηση των κατώτατου μισθού.

Οι δεσμεύσεις του Νέου Λαϊκού Μετώπου

Σημειώνεται ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είχε ανακοινώσει ότι θα αυξήσει σταδιακά τις ετήσιες κρατικές δαπάνες στα 150 δισεκατομμύρια ευρώ, τις οποίες θα αντισταθμίσει με αυξήσεις φόρων, ενώ η κυβέρνηση του Μακρόν είχε ήδη προχωρήσει σε περικοπές δαπανών για να μειώσει το έλλειμμα σε 5,1% φέτος από 5,5% το 2023.

Σύμφωνα με το Think Tank Institut Montaigne, οι δεσμεύσεις του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου θα απαιτούσαν σχεδόν 179 δισ. ευρώ σε επιπλέον κεφάλαια ετησίως, αλλά και το πρόγραμμα του κόμματος του Μακρόν θα απαιτούσε επιπλέον δαπάνες κοντά στα 21 δισ. ευρώ, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Ειδικότερα, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στις προγραμματικές του εξαγγελίες ανάφερε ότι τα πρώτα μέτρα θα περιλαμβάνουν:

  • την αναστροφή των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων του Προέδρου Εμάνουελ Μακρόν
  • την κατάργηση της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 64 στα 62 έτη.

Παράλληλα, στοχεύει:

  • στην άμεση αύξηση των μισθών του δημόσιου τομέα κατά 10%
  • στην ενίσχυση των επιδοτήσεων στέγασης κατά 10%
  • δωρεάν σχολικά μεσημεριανά γεύματα, προμήθειες και μεταφορές.

Η πρόσθετη δαπάνη φέτος θα αντισταθμιστεί από έναν φόρο στα υπερκέρδη των εταιρειών που παράγουν 15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του οικονομικού προγράμματος. Η αποκατάσταση του φόρου περιουσίας στους πλούσιους αναμενόταν να αποφέρει επίσης 15 δισ. ευρώ.

Μια δεύτερη σειρά μέτρων το επόμενο έτος θα περιλαμβάνει ένα κύμα προσλήψεων εκπαιδευτικών και προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και δαπάνες για ανακαινίσεις κτιρίων και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Καμπανάκι από οίκους αξιολόγησης

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s έσπευσε να προειδοποιήσει σήμερα ότι η ακύρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και η απουσία μέτρων δημοσιονομικής περιστολής μπορεί να επηρεάσουν την αξιολόγηση της Γαλλίας. Χωρίς ξεκάθαρη πλειοψηφία, «είναι βέβαιο ότι η ψήφιση νόμων θα είναι δύσκολη», εκτίμησε επίσης ο οίκος αξιολόγησης.

Το αξιόχρεο της Γαλλίας θα βρεθεί «υπό πίεση» αν η χώρα δεν κατορθώσει να μειώσει το μεγάλο δημοσιονομικό της έλλειμμα, που εκτροχιάσθηκε στο 5,5% του ΑΕΠ το 2023, προειδοποίησε με την σειρά του ο οίκος S&P Global.

Απέναντι στην αριστερή συμμαχία βρίσκεται στο μακρονικό στρατόπεδο με 160 έδρες η ρεπουμπλικανική δεξιά, η οποία μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο με 66 έδρες, και η ακροδεξιά του Εθνικού Συναγερμού, ή οποία μαζί με τους συμμάχους του (περισσότερες από 140 έδρες) σκοπεύει να αρχίσει να ετοιμάζει τις προεδρικές εκλογές του 2027.

Αναζητούνται συμμαχίες

Τα κόμματα τη αριστεράς «δεν μπορούν να διεκδικήσουν μόνα τους την διακυβέρνηση», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της απερχόμενης βουλής Γιαέλ Μπράουν-Πιβέ υπενθυμίζοντας ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο απέχει πολύ από την πλειοψηφία.

«Είμαστε σε θέση να εκπροσωπήσουμε μία άλλη εναλλακτική πολιτική δύναμη», πρόσθεσε απευθύνοντας έκκληση για την «κατάρτιση ενός κοινού οδικού χάρτη με όλα τα κόμματα που θέλουν να εργασθούμε από κοινού, από τους Ρεπουμπλικανούς μέχρι την σοσιαλδημοκρατική αριστερά».

Αποφασισμένος να παραμείνει στο κέντρο του παιγνιδιού έπειτα από μία εκλογική διαδικασία που απέτρεψε την κατάρρευση του προεδρικού στρατοπέδου, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ έχει καλέσει σήμερα σε συνεδρίαση τους βουλευτές της προεδρικής παράταξης.

Όσο για την ακροδεξιά, καταγγέλλει τις εκλογικές συμμαχίες αφού το είχε πιστέψει ότι ο 28χρονος πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά θα γίνει πρωθυπουργός. Ο ίδιος παραδέχθηκε χθες λάθη στην προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από ρατσιστικές παρεκτροπές και ενέργειες που εξέθεσαν την ακαταλληλότητα πολλών υποψηφίων του κόμματος.

Το κόμμα η ηγέτις του οποίου, η Μαρίν Λεπέν, έχει τα μάτια στραμμένα προς τις προεδρικές εκλογές, όπου έχει ηττηθεί τρεις φορές από το 2012, θέλει να αφήσει βαθύ αποτύπωμα στο νέα Εθνοσυνέλευση.

Σήμερα, οι βουλευτές της αριστεράς αποφάσισαν ότι πρέπει να μπει φραγμός στην πρόσβαση βουλευτών του Εθνικού Συναγερμού στα στρατηγικά πόστα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, απόφαση που καταγγέλθηκε ως «αντιδημοκρατική» από το ακροδεξιό κόμμα.

Σχετικά Άρθρα