Διχασμένοι οι Δημοκρατικοί για το πολιτικό μέλλον του Μπάιντεν-Τίποτα δεν έχει κριθεί

Διχασμένοι οι Δημοκρατικοί για το πολιτικό μέλλον του Μπάιντεν-Τίποτα δεν έχει κριθεί

Σε ένα μεγάλο δίλημμα έχουν μπει οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ όσον αφορά τη στήριξή τους στο πρόσωπο του Τζο Μπάιντεν και ενώ η κούρσα για τις προεδρικές εκλογές αρχίζει να μπαίνει σταδιακά προς την τελική της ευθεία. Οι ψίθυροι για την ικανότητα του προέδρου των ΗΠΑ να διεκδικήσει επί ίσοις όροις την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, μετατράπηκαν σε πολύ μικρό διάστημα σε «φωνές». Η συζήτηση έγινε ακόμη πιο έντονη από την παρουσία του Μπάιντεν στο debate της 27ης Ιουνίου απέναντι στον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν επιμένει ότι θα συνεχίσει μέχρι τέλους την προσπάθεια για να είναι εκ νέου κάτοικος του Λευκού Οίκου. Ωστόσο, εντός των Δημοκρατικών υπάρχει έντονη αμφιβολία για το εάν κάτι τέτοιο θα ήταν προς όφελος του κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, βουλευτές και γερουσιαστές του Δημοκρατικού κόμματος εντείνουν κατά τη διάρκεια της Τρίτης (9/7) τις επαφές τους με αντικείμενο της συζήτησης τον 81χρονο υποψήφιό τους για τον Λευκό Οίκο. Και το ερώτημα που μπαίνει αυτόματα είναι: Να τον εγκαταλείψουν για να αναζητήσουν κάποιον που θα δώσει νέα ορμή απέναντι στον Τραμπ; Ή να τον στηρίξουν, για να αποφευχθεί το χάος, τέσσερις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές;

Η μοίρα του Τζο Μπάιντεν δεν έχει κριθεί ακόμη

Χαρακτηριστική ένδειξη της τεταμένης ατμόσφαιρας που επικρατεί εντός των Δημοκρατικών, είναι το γεγονός ότι ο επικεφαλής του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων απαγόρευσε τα κινητά τηλέφωνα στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που έγινε το πρωί της Τρίτης (9/7, τοπική ώρα) για να αποφύγει τυχόν διαρροές στον Τύπο, σε πραγματικό χρόνο.

Στο άλλο Σώμα του Κογκρέσου, τη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές θα συζητήσουν το πολιτικό μέλλον του προέδρου, ο οποίος φαίνεται αποφασισμένος να πάει μέχρι τέλους την εκλογική κούρσα, παρά την καταστροφική τηλεμαχία απέναντι στον Τραμπ και τις έντονες αμφιβολίες που εκφράζονται έντονα από τα ίδια τα στελέχη του κόμματός του.

Ενώ ο Μπάιντεν σημείωσε πρόσφατα ότι μόνο ο «Κύριος παντοδύναμος» θα μπορούσε να τον οδηγήσει να εγκαταλείψει την εκστρατεία του, κορυφαίοι Δημοκρατικοί τόνιζαν στο CNN ότι η απόφαση τελικά εναπόκειται στην ηγεσία του κόμματος.

Προς το παρόν, το κόμμα εμφανίζεται διχασμένο, όμως κανένας σημαίνων Δημοκρατικός δεν έχει ακόμη ταχθεί κατά του Μπάιντεν.

«Είναι ο μοναδικός υποψήφιος μας» και «ελπίζω ότι θα τον στηρίξουμε όλοι», είπε στους δημοσιογράφους ο βουλευτής Τζέρι Νάντλερ, που θεωρείται πραγματιστής.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, η οποία στήριξε χωρίς ενδοιασμούς τον Μπάιντεν. Κάτι αντίστοιχο έκαναν και οι εκπρόσωποι της αφροαμερικανικής κοινότητας, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στη νίκη του Δημοκρατικού υποψηφίου στις εκλογές του 2020.

Στον αντίποδα, ο Μάικ Κουίγκλι, ένας από τους πρώτους Δημοκρατικούς που ζήτησαν δημοσίως να αποσυρθεί ο Μπάιντεν, δεν έχει αλλάξει γνώμη. «Πρέπει να αποσυρθεί επειδή δεν μπορεί να κερδίσει και οι συνάδελφοί που πρέπει να το αντιληφθούν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αξιωματούχοι του κόμματος είπαν στο CNN ότι η απόφαση πρέπει να ληφθεί σύντομα, διαφορετικά η υποψηφιότητα του Μπάιντεν θα μπορούσε να πληγεί ανεπανόρθωτα από τον εσωκομματικό «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει.

«Οι Δημοκρατικοί πρέπει να πάρουν μια απόφαση και μετά να προχωρήσουν», είπε στο CNN ένας αξιωματούχος του κόμματος. «Οι σκεπτικιστές δεν θα σταματήσουν έως ότου η ηγεσία βάλει επίσημα τέλος στην αβεβαιότητα», πρόσθεσε.

Ένας άλλος υψηλόβαθμος Δημοκρατικός έστειλε το μήνυμά του πιο ωμά: Και οι δύο επικεφαλής (στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία) πρέπει να πουν στα μέλη τους «ο βασιλιάς μπει στη… σειρά». Κοινώς, να υπάρξει διαδοχή.

Ο Μπάιντεν θα παίξει το «χαρτί» των διεθνών σχέσεων

Ενώ το πολιτικό μέλλον του παίζεται στους διαδρόμους του Κογκρέσου, ο Τζο Μπάιντεν από την άλλη παίζει το χαρτί των διεθνών σχέσεων. Πρόκειται να εκφωνήσει μια σημαντική ομιλία κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον και πολλαπλασιάζει τις διμερείς επαφές του, κάτι που θα του δώσει την ευκαιρία να αποδείξει ότι διαθέτει αντοχή και ενέργεια, παρά τα 81 του χρόνια.

Επαναλαμβάνει με ολοένα και εντονότερο τρόπο ότι παραμένει υποψήφιος, απορρίπτοντας όσους αμφισβητούν τη φυσική του κατάσταση αλλά και τις δημοσκοπήσεις. Είναι πεπεισμένος ότι «οι απλοί ψηφοφόροι» τον στηρίζουν και ότι οι συζητήσεις με αντικείμενο την υποψηφιότητά του προέρχονται από τις πολιτικές «ελίτ», τους μεγάλους δωρητές του κόμματος και τους δημοσιογράφους.

Σχετικά Άρθρα